home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tájol a Mágnás Miska
Szakáll Laura
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Tájol a Mágnás Miska

Tordán járt a szabadkai Népszínház magyar társulata...

Cintányéros cudar világ, Úgy szeretnék boldog lenni... — ezek a dalok csengenek a tordaiak fülében mostanság. A minap a bánáti település közönsége is láthatta a szabadkai Népszínház magyar társulatának sikerdarabját, a Mágnás Miskát. Az operettirodalom remeke a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának köszönhetően jutott el hozzájuk.

A társulatot lapunk egyik munkatársa is elkísérte.

— Tordán mindig nagyon szívesen fogadnak minket. Örömmel hozzuk el az előadásainkat, hogy az itteni közönség is láthassa, mi van a repertoárunkon. A tájolási program lényege, hogy olyan településekre is ellátogassunk, ahol különben nem tartanak színielőadást, és pénz híján vendégszereplésre se hívhatják a hivatásos színházakat. Szóval a tájolási program ezt a hiányt hivatott pótolni. (Magyarkanizsára, Topolyára, Zomborba és Zentára rendszeresen járunk, mivel ezeknek a városoknak módjukban áll fedezni a vendégjátékok költségét.) Arra törekszünk, hogy Tordán kívül más falvakba is eljussunk, és eleve úgy készítjük a tájolásra szánt előadások díszletét, hogy könnyen mozgatható, alakítható legyen és a művelődési házak színpadain is elférjen. A Mágnás Miskához szükséges kellékeket is így terveztük. Amint én magam is Tordára hazajárok, úgy a színházunk is. A tordaiak már jól ismernek bennünket, szeretik az előadásainkat, s ez büszkeséggel tölt el — nyilatkozta Mezei Zoltán társulatigazgató.

A szabadkai Népszínház magyar társulata 15-20 évvel ezelőtt, amikor még telt a művelődésre, rendszeresen járt ebbe a közép-bánsági faluba. Most újra visszatérhet a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából.

A faluban január 19-én elkezdődött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat, melyben zenés esteket, előadásokat és különféle kiállításokat láthat a közönség. 

— Néhány éve újra ellátogat hozzánk a szabadkai Népszínház. Ezt a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának köszönhetjük. Büszkén mondhatom, hogy személyes kapcsolatok is fűznek minket a Népszínházhoz, mivel Mezei Zoltán, a társulat igazgatója a földink. Talán ennek köszönhető, hogy évről évre nálunk kezdik a tájolást. A Mágnás Miska a Tordai Művelődési Napok keretében került műsorra. A tordaiak művészetkedvelő emberek. Nagyon szeretik a színházat, ezért a környező falvak amatőr színtársulatainak előadásain kívül a hivatásos művészek produkcióit is igénylik. Éppen ezért azt tervezzük, hogy a tájolási programon kívül, saját költségünkön, évente még egy alkalommal vendégül látjuk a szabadkai Népszínházat. Bízom benne, hogy sikerül megteremtenünk a feltételeit annak, hogy ősszel is meghívhassuk a társulatot — közölte Dobai János, a helyi közösség tanácselnöke.

A Mágnás Miska hatalmas sikert aratott a tordai közönség körében. Azt mondják, a népszerű operett ismert dallamai sokukban kellemes emlékeket idéztek fel. A nézők hosszú percekig tartó tapssal jutalmazták az előadását.
Vastag Ilona és Tóth Veronika is nagyon várja a szabadkaiak vendégszereplését.

— Minden évben megnézzük a Népszínház előadását. Igazán tetszett a Mágnás Miska. Valójában minden darabjukat szeretem. Már idős vagyok, ezért nekem az a legjobb szórakozás, amikor eljövök a lányommal megnézni a fellépésüket. Nagyon remélem, hogy jövőre is itt lesznek.

— Le a kalappal a Népszínház művészei előtt. Fantasztikus az előadás, nagyon szépek a dalok. Minden nagyon tetszett. Hálás vagyok az élményért.  

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően negyven tóbai színházkedvelő is láthatta ezt a sikerdarabot. Kiss Valéria azt mondta, rajonganak a színművészetért és minden lehetőséget megragadnak, hogy eljuthassanak egy-egy előadásra.

— Nagyon megörültünk annak a lehetőségnek, hogy szervezetten átjöhettünk Tordára megnézni a Mágnás Miskát. A falu amatőr színtársulatának munkáját rendszeresen figyelemmel kísérjük. A környező települések együttesei is időnként fellépnek nálunk, de hivatásos színházi produkciót ritkán látunk.

Az év folyamán további négy vajdasági településre látogat majd el a szabadkaiak csapata. A színház munkatársai már tárgyalnak a települések művelődési egyesületeivel. A Mágnás Miska kétségkívül sikerdarab, ezt az is bizonyítja, hogy egyre többen kíváncsiak rá. Március 19-én például Szlovéniában, Lendván mutatják be.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..