home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szűz Mária születésére készülve
Balázs Szilvia
2019.09.05.
LXXIV. évf. 36. szám
Szűz Mária születésére készülve

Mária születése a megváltás szent művének kezdete. Ilyenkor nem „csak” egy egyszerű születésnapot ünneplünk: ezen a napon jelenik meg Isten kegyelme, szeretete a világban az újszülött Mária személyében, akivel nagy tervei vannak.

Érdekesség, hogy nem tudni pontosan, hol és mikor született Szűz Mária: a hagyomány szerint a jeruzsálemi Bethesda fürdő mellett jött világra. A születése dátumának viszont azért választották éppen szeptember 28-át, mert ekkor szentelték fel a feltételezett születési helyénél mindmáig álló templomot.

Magyarország területén ma csaknem 180-200 Kisboldogasszony-templom, illetve -kápolna áll, és Vajdaságban is vannak Kisboldogasszony-templomok: a Szabadkai Egyházmegye területén például Szabadkán, Gunarason vagy Nemesmiliticsen, Bánátban pedig a Versectől nem messze található Udvarszálláson is.

Kisboldogasszony ünnepe kedvelt búcsújáró nap, sok helyen a nagybúcsúkat ilyenkor tartják meg. Vannak települések, ahol még manapság is tánccal, mulatsággal köszöntik a hajnalt, így örülve Mária születésének. Bizonyos búcsújáró helyeken — például Doroszlón is — késő esti, éjszakai körmeneteket tartanak, és olyan települések is léteznek, amelyeken a búcsúsok hajnali 3-kor vonulnak át. A doroszlói Szentkút vizét ilyenkor palackokban hordják haza a hívek, és sokan mosdanak benne olyankor is, amikor hideg, csípős idő van. A zarándokok szerint ugyanis a víz gyógyhatású, és bíznak abban, hogy Szűz Mária elmulasztja majd ilyen-olyan bajaikat. Doroszlóra már szeptember 7-én sok fiatal is érkezik, a zarándokcsoportok közül több gyalog teszi meg az utat a szomszédos, sőt, akár a távolabbi településekről is.

Kisboldogasszony ünnepéhez számos népszokás is kötődik: ez például a dióverés kezdetének a napja, és állítólag a fecskék is ezen a napon indulnak el délre. Van, ahol az őszi búza vetését ilyenkor kezdik meg, előtte pedig a helybeli pap megáldja és megszenteli a magot.

A nyugati egyházba valószínűleg I. Sergius pápa vezette be az ünnepet a VII. század végén.

 

Ima Szűz Máriához
Oltalmad alá futunk, Istennek szent Szülője,
könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején.
Hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől,
Ó, dicsőséges és áldott Szűz.
Mi asszonyunk, mi közbenjárónk, mi szószólónk,
engeszteld meg nekünk szent Fiadat,
ajánlj minket szent Fiadnak,
mutass be minket szent Fiadnak. Ámen.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..