home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Születésnapi meglepetések a REÖK-ben
Tóth Lívia
2017.03.08.
LXXII. évf. 9. szám
Születésnapi meglepetések a REÖK-ben

Az 1907-ben épült szecessziós Reök-palota Szeged belvárosának egyik gyöngyszeme. Magyar Ede tervezte, a megrendelője Reök Iván, a Folyammérnöki Hivatal vezetője, kultúrmérnök, gazdag földbirtokos, országgyűlési képviselő volt. Formavilága nemcsak az országban egyedülálló, de Európában is kuriózumnak számít. A homlokzaton alkalmazott növényi ornamentika a ritka szépségű kovácsoltvas lépcsőházban is folytatódik.

Az objektum a múlt század utolsó éveire sajnos rendkívül rossz állapotba került, felújításáról 2004-ben döntött a városvezetőség. A teljes rekonstrukciója után, 2007 augusztusában, a palota fennállásának 100. évfordulóján adták át mai rendeltetésének: a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) kapott benne helyet. Azóta a közönséget különféle képzőművészeti tárlatok, irodalmi és zenei programok, szobaszínházi előadások hívogatják az „ibolyás épületbe”.

A kiállítóház, mely a kezdetektől fogva világhírű mesterek alkotásait mutatja be, valamint a kortárs képzőművészeknek is teret ad, az idén ünnepli működésének tízéves jubileumát. Ebből az alkalomból rendkívüli születésnapi meglepetések várnak a látogatókra.

— Amikor az intézményünk megkezdte a munkáját Magyar Ede csodálatos szépségű szecessziós palotájában, igyekeztünk az európaiságra helyezni a hangsúlyt — mondta az újságíróknak dr. Nátyi Róbert, a REÖK művészeti főtanácsadója, aki az elmúlt egy évtizedben bemutatott alkotók imponáló listáját próbálta meg áttekinteni. A palotába betérők 2007 óta összesen 155 tárlatot nézhettek meg. Többek között Goya, Picasso, Warhol, Toulouse-Lautrec, Rembrandt, Chagall, Hundertwasser és Miró műveit hozták el Szegedre. A felsoroltak mellett neves magyarországi, közöttük szegedi képzőművészek — Csontváry, Munkácsy, Gulácsy, Vinkler László, Aba-Novák Vilmos, Csáki Róbert stb. — munkáit is láthatták az érdeklődők. Fontos eredmény a REÖK életében, hogy megnyitása óta itt kapnak helyet Szeged kiemelt seregszemléi, a Nyári Tárlat és a Táblaképfestészeti Biennále.

— Ha a földrajzi mátrixot nézzük, Cambridge-től kezdve Párizson át Bécs, Nizza, Darmstadt, Temesvár kortárs művészei jelentek meg nálunk, az eddigi kiállításainkat 310 000 látogató nézte meg — hallottuk dr. Nátyi Róberttől. Hangsúlyozta továbbá, hogy fontosnak tartják más intézményekkel is ápolni a kapcsolatot. Tavaly a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel kötöttek együttműködési megállapodást, egyik jelentős próbálkozásuk a diplomakiállítások, vagyis a magyar kortárs művészet friss generációinak a bemutatása lesz.

Harangozó Gyula, a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója megerősítette, tovább folytatódik az az intenzív független színházi tevékenység, amelyet szintén nagyon szeretnek a nézők. 

— A stúdiószínpadunk lehetővé teszi, hogy vendégeket hívjunk, és saját műsorokat is bemutassunk. Dolgoztunk a Maladype Színházzal, a Füge Produkcióval, a Jurányi Inkubátorházzal, és hosszabb együttműködést tervezünk Hajdú Szabolcs rendezővel. Nagy sikernek számít Nyáry Krisztián Így szerettek őköREÖK szerelmek sorozata és Réczei Tamás színházi felolvasóestjeire is pillanatok alatt elkelnek a jegyek.

Az örömhírt Herczeg Tamás igazgató közölte: a születésnap alkalmából nemcsak meglepetéssel készülnek, hanem vendégül is látják az őket köszöntőket. 

— Nagyon örülünk, hogy végre egy nemzetközileg ismert szecessziós művész alkotásait köszönthetjük méltó környezetben, a Reök-palotában. Március végén Alphonse Mucha szemet gyönyörködtető plakátjait, grafikáit hozzuk el Prágából és a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből. A tárlat segítségével a szecesszió legfontosabb alkotójának lebilincselő életművébe pillanthatunk bele. Ő abból a szempontból is hazatalál, hogy az épületünk homlokzatán látható felirat Mucha-betűtípussal készült. Aztán július végén szintén Prágából érkeznek Salvador Dalí művei. Sokszorosított grafikai munkáiból, litográfiáiból, rézkarcaiból, kisplasztikáiból nyújt ízelítőt a válogatás, mely bemutatja a világ mindmáig egyik legnépszerűbb rebellis képzőművészének legjellemzőbb, szürrealista korszakát.

A Mucha-kiállítással kezdődően ünnepi lehetőséget kínálunk a nagyközönségnek, hiszen a belépőink minden tárlatra egységesen 500 forintba kerülnek majd. A jegy ráadásul kupon is, mely egy másik kiállítás megtekintésére, a jegyirodában árusított ajándéktárgyakra, könyvekre, művészeti alkotásokra, sőt akár egy Szabadtéri-belépőre is beváltható.

Herczeg Tamás bejelentette, Szeged város támogatásával és pályázati segítséggel utángyártott bútorokból elkészül a palota Zöld vagy Reök-szalonjának korhű berendezése, illetve egy másik pályázattal felfrissítik az épület homlokzatát, hogy a napfény miatt halványuló színek ismét kinyílhassanak. Mindezek mellett street art kiállítást is terveznek az objektum körül, és ugyanilyen módon tennék közszemlére az elmúlt időszak rendezvényeinek plakátjait, valamint konferenciát tartanak és kiadványt készítenek a Regionális Összművészeti Központ első tíz évének lezárására.

A Reök-palotában, mely a nagy egyházi ünnepek kivételével az év minden napján nyitva tart, március 19-éig Emberi, túlságosan is emberi címmel Duray Tibor (1912—1988) Munkácsy-díjas magyar festő, grafikus műveit tekinthetik meg a látogatók, minden hónap utolsó szombatján pedig ingyenes palotasétával várják az érdeklődőket.

SZABÓ Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..