home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szoros mérkőzéseken át a bajnoki címig
Tóth Tibor
2018.02.23.
LXXIII. évf. 7. szám
Szoros mérkőzéseken át a bajnoki címig

A szabadkai Lackó Lénárd, hetilapunk grafikai szerkesztője, az újvidéki BTT Joker Biliárdklub versenyzője megnyerte az országos biliárdbajnokság ötödik, Belgrádban megrendezett tornáját pool biliárdban.

Az elődöntőben és a döntőben is késhegyre menő csatát vívott riválisaival, végül mindkét mérkőzésen 8:7 arányban diadalmaskodott, és megszerezte a tornagyőzelemmel járó 1000 pontot, valamint az impozáns serleget.

Az országos bajnokság első négy tornája közül kettőn nem vett részt, anyagi okok miatt Nišbe és Čačakra nem volt lehetősége elutazni.

— Egyáltalán nem számítottam az első helyre, mivel nagyon elfoglalt időszakon vagyok túl. Gyakoroltam, de közel sem annyit, amennyit szerettem volna. A küzdeni vágyás úrrá lett rajtam, mentálisan úgy éreztem, hogy ki tudok hozni magamból valamit, ami erőt ad ahhoz, hogy végigküzdjem magam a második nap nehéz mérkőzésein. Nem a legjobb formában játszottam végig a versenyt, ennél többet tudok, viszont soha nem adtam fel, és hatalmasat küzdve kihoztam magamból a jelenlegi maximumot — mondta Lénárd.


Lackó Lénárd (a szerző felvételei)

Szombaton a selejtezők voltak műsoron a 64 közé jutásért. Hibátlanul vette az akadályokat, a selejtezőben sem veszített mérkőzést, és egyenes ágon jutott be a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntőben egy újvidéki klubtársát győzte le 8:6-ra, majd a negyeddöntőben a közelmúltban Szarajevóban Liga Kupát nyert čačaki Martin Martinovićnál bizonyult jobbnak 8:4 arányban.

— Az elődöntő és a döntő is nehéz mérkőzés volt. Az elődöntőben 7:7-es állásnál ellenfelemnél, Dejan Petrovićnál volt a lökés joga. Annak ellenére, hogy tiszta asztal maradt, egy rossz terelés után biztonsági ütést játszott. A soron következő golyót nem láttam tisztán, nem tudtam sehova akadálytalanul bedobni, végül egy ugrással (jumppal) a faltól a lyukba továbbítottam. A maradék négy golyót szintén elhelyeztem, és bejutottam a döntőbe. Finálés ellenfelemmel, Grga Mladenovićtyal legutóbb tíz éve játszottam, akkor egy másik játékfajtában ő nyert 9:8-ra. Jól indítottam a döntőt, hiszen 4:1-re elhúztam. Tapasztalataim szerint a mérkőzések közepe felé a koncentrációm valamelyest alábbhagy, ami a döntőben is bekövetkezett. Az elején elhúztam, ami megnyugtatott, magabiztossá tett, viszont el is fáradtam, ezért a hiba jobban benne volt a játékomban. A fináléban már 7:4-re vezettem, ellenfelem onnan egyenlített 7:7-re. A pszichikai előny az ő oldalán volt, de akkor összpontosítottam igazán, amikor a legjobban kellett. A döntőben Mladenovićot illette meg a kezdés joga, viszont az egyik terelést elrontotta, a fehér golyó beakadt egy másikba. A golyót megpróbálta ugrással a lyukba juttatni, de nem sikerült neki, és én befejeztem a partit. Valójában az ellenfél hibája is kellett a győzelmemhez, de hosszú mérkőzések alkalmával mindkét részről előfordulnak tévesztések. Gyakran megtörténik, hogy a versenyző az egész asztalt letakarítja, ám az utolsó golyót nem tudja elrakni, akkor csúszik be a hiba — mondta Lénárd.

Az országos ranglistán öt verseny után a 8. helyen áll, előrébb lépésre a hátralevő három torna során nyílik lehetősége. A niši versenyt kihagyja, a másik két tornán — melyek helyszíne még ismeretlen — viszont mindenképp asztalhoz áll. A bajnoki idény végére a 3-4. hely megszerzését tűzte ki célul.

Az elmúlt szezon eredményei közül kiemelendő a 2016 végén szerzett országos bajnoki cím, a legjobb 32 versenyző részvételével megtartott Gála verseny, melyen egy 5. és egy 9. helyet szerzett, valamint a tavaly decemberben megrendezett belgrádi nyílt nemzetközi bajnokság, ahol a 9. helyen végzett.

— A kétnapos megmérettetésen Svájctól Tunéziáig nagyon sok versenyző vett részt, a főtáblán 128 játékos szerepelt. Nem sokon múlott, hogy a későbbi győztest kiejtsem, csak 9:7-re kaptam ki tőle. Két horvát ranglistás első versenyzőt viszont legyőztem, úgyhogy elégedett voltam a 9. helyezéssel — emelte ki.

A hazai bajnokságon kívül a Szegedi Biliárd Egyesület tagjaként továbbra is részt vesz a magyar csapatbajnokság küzdelmeiben. A ligát új felállásban, új rendszer alapján szervezik meg, egyéni és páros versenyek is szerepelnek a programban, az ellenfelek pedig meccsenként változnak. A csapat tavaly megnyerte a negyedik országos bajnoki címét, a cél 2018-ban is ennek a titulusnak a megvédése. Lénárd emellett edzősködik is, három tanítványát a sportág alapjaira, technikáira, fortélyaira oktatja.

— Ketten nem szeretnének versenyszerűen foglalkozni biliárddal, a szentesi tanítványom azonban a magyar regionális bajnokságon ért már el jelentősebb eredményeket. Elégedett azzal, amit átadtam neki, és számomra ez a fontos. A siker nem is annyira ellenfélfüggő, hanem inkább az a fontos, hogy a versenyző a megfelelő pillanatban mennyire van ott fejben, és képes-e megfelelő döntéseket hozni. A biliárd akár 60 éves korig is űzhető, két Fülöp-szigeteki, legendás versenyző a napokban vonult vissza az aktív játéktól. 35 és 45 éves kor között érhetőek el a legjobb eredmények, és én éppen ebben a korban vagyok — mondta.

Lénárd a szerbiai biliárd helyzetét meglehetősen aggasztónak látja. Hiányzik a határozott szervezés és a megfelelő felkészülés, illetve nincs egy olyan személy, aki a szerbiai biliárd szekerét tolná. A hazai állapotokról mindent elmond, hogy a magyar regionális bajnokságot sokkal gördülékenyebben és magasabb szinten szervezik meg, mint a szerb országos bajnokságot. Szabadkán továbbra sincs bejegyzett biliárdklub, habár a játékosok száma valamelyest növekedett a korábbi évekhez képest.

A sportágban uralkodó gondok nagy része anyagi okokra vezethető vissza. Lénárd a sporttörvény elfogadásában látja a megoldást.

— Abban bízom, hogy a sporttörvénynek köszönhetően a vállalatoknak lehetőségük lesz támogatni a sportolókat. Ebből a cégeknek közvetett hasznuk származna, a sportolók előtt pedig megnyílna a külföldi szereplés lehetősége, hiszen a fejlődést a nemzetközi versenyeken való részvétel szavatolja leginkább — szögezte le az országos bajnok, aki a magyar NB I-es csapatbajnokság 2017. évi ranglistáját az első helyen zárta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..