home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Színházra fel!
Szerda Zsófi
2016.09.25.
LXXI. évf. 38. szám
Színházra fel!

Itt van az ősz, indul a színházi évad. Bemutatjuk, mit is láthat a közönség a vajdasági magyar színházakban a következő évadban. Az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, illetve a szintén szabadkai Kosztolányi Dezső Színház terveibe lestünk be.

Újvidéki Színház

Az Újvidéki Színház évadját szeptember 21-én, a magyar dráma napján nyitották meg a legnagyobb magyar drámával, a Bánk bánnal (rendezője Urbán András). A 2016/2017-es évadnak jeligét is választottak, nemes egyszerűséggel a következőt: MI.

— A mi ebben az esetben nem kérdőszó, hanem személyes névmás. Mi, nekünk, hozzánk. Mindannyiunkhoz. Mit is jelent ez a királyi többes? Az egységet, a cikcakkot két kultúra között, a délszláv és a magyar kultúra keresztmetszetét. Szerbek rendeznek magyart, magyarok szerbet, kóstolgatjuk egymás kultúráját, belenyúlunk, a sajátunk felől értelmezzük — mondta Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője.

Hat bemutatót és két monodrámát terveznek az idei évadra. Jön Radoslav Milenković, és dzsesszbe-twistbe oltott klasszikus operettet rendez: a Csókos asszonyt. Lénárd Róbert a szerb irodalom fenegyerekének, Svetislav Basarának a szövegeiből kívánja megérteni, mi fán terem a zenés metahorror és a Fáma a biciklistákról. Érkezik Žanko Tomić, hogy Tarantino modorában merüljön el a Feketében, és Karađorđe Petrović magyarra átírt szerb mítoszát vegye górcső alá.

Esterházy üdítően vicces és kortalanul perverz Kis magyar pornográfiáját Nikita Milivojević rendezi nagyszínpadra. Kiss Csaba A dög című házassági kríziséből Olivera Đorđević épít ironikus őrületet. A macedón rendezés ügyes kezű ördöge, Aleksandar Popovski Borisz Davidovics síremlékét építi Danilo Kiš és az örök kisebbségek nevében.

Huszta Dániel és Faragó Edit egyedül is megbirkóznak a közönséggel. Ezt bizonyítandó mindketten szólóban állnak a publikum elé az évad második felében. Két remek színész, két nagy szembenézés!

— Az ARTrium programsorozatban filmet vetítünk, szerb és magyar kortárs drámákat adunk elő felolvasószínházunkban, zeneszerzőket és zenészeket eresztünk össze, és persze tárlatokat nyitunk, hogy ezzel is emeljük bemutatóink fényét. Isten hozta önöket az Újvidéki Színház új évadában. Itt nincs te meg én. Itt csak MI vagyunk — hallottuk Lénárd Róberttől.

Zentai Magyar Kamaraszínház

A Zentai Magyar Kamaraszínházban 23 év után újra vendégszerepelt a budapesti Nemzeti Színház, a Vitéz Lélek című előadással nyitotta meg az évadot. Wischer Johann igazgató elmondta, nagy öröm volt ez számukra, hiszen a két színház között jó az együttműködés.

— A szabadkai magyar konzulátussal közösen készítünk egy emlékműsort az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából, ezt október 20-án az M1 is közvetíti. A műsorban két főiskolás is részt vesz, Fülöp Tímea és Verebes Judit, akik már most a színházunkban dolgoznak, hiszen az évad első bemutatója Perényi Balázs rendezésében Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje lesz. Az akadémisták mellett az előadás vendégművésze még Krizsán Szilvia is — hallottuk az igazgatótól.

A színházban az idén hat monodrámát is bemutatnak.

— Színészeink minden második évben készítenek egy mono- vagy duodrámát. Rutonity Róbert már be is mutatta sajátját, a többiek most következnek. Lesz gyerekelőadás, saját szöveg, szobaszínház, kísérleti és nem kísérleti színház is — mondta Johann.

Januárban pedig érkezik Fazekas Mihály Lúdas Matyija. Ez egy gyermekelőadás lesz, László Sándor rendezésében.

Március első felében megkezdődnek az évad utolsó bemutatójának, Henrik Ibsen Ha mi, holtak feltámadunk című drámájának próbái.

— Ez egy hármas koprodukció színházunk, valamint a Soproni Petőfi Színház és a Budapesti Nemzeti Színház között, így mindhárom intézmény repertoárra tűzi majd — mondta az igazgató. Az előadás rendezője Pataki András, vendégművészként pedig Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színész és Györgyi Anna Jászai Mari-díjas művésznő lép fel.

A tantermi produkciókon kívül több vendégjátékra is sor kerül, például Sopronban a Május van, a Tisztelt úr és A csillagfiú című előadások mutatkoznak be, illetve a Forrás Színházzal együtt december folyamán Magyarország több városában is játsszák A csillagfiút. December folyamán ugyanez a két előadás a budapesti Nemzeti Színházban vendégszerepel.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata Peter Shaffer Amadeus című előadásának bemutatójával nyitja az új előadások sorát Béres Attila rendezésében. Az előadás középpontjában a hatalmas zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart és kortársa, a mérsékelten tehetséges, de nagy befolyással bíró Salieri közötti konfliktus áll. Salieri szerepében Balázs Áron, Mozart szerepében pedig Pálfi Ervin lesz látható. Az évad második bemutatója Brestyánszki B. Rozália Münchhausen című zenés időutazásként meghatározott darabja Hernyák György rendezésében. Ezt követi Ingrid Lausund Gerincbántalmak (előadás gerincbántalmakkal küszködőknek) című darabja, melyet Veljko Mićunović rendez. Az évad negyedik előadása Richard Alfieri Hat hét, hat tánc című vígjátéka, melyet Czajlik József visz színre. Még két bemutatóval készül a színház magyar társulata, Elvira Lindo Csak egy szóval mondd című darabjával, mely két, a harmincas évei elején járó, a társadalom perifériájára szorult nő arcképe, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, és bizonyos értelemben tanúi egymás életének. A hatodik bemutató pedig egy monodráma, Platón Szókratész védőbeszéde.

Gyarmati Kata, a színház magyar társulatának művészeti vezetője elmondta, hogy a Narodno pozorište—Narodno kazalište—Népszínház ebben a színházi évadban részt vesz még egy nemzetközi koprodukcióban is, melynek bemutatója május végén lesz látható, erről hamarosan részletes információkkal is szolgálnak majd.

— Az idén is sor kerül a délvidéki magyar színjátszás napja rendezvénysorozatra, könyvbemutatókkal, kiállításokkal és az elmaradhatatlan felolvasószínházzal, melynek drámapályázatára október 7-éig várjuk a műveket. A rendezvénysorozat, mint minden évben, az idén is október 29-én zárul a Pataki-gyűrű díj gálaestjével — mondta Gyarmati Kata. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata több vajdasági játszóhelyen is megmutatkozik előadásaival a tájolási program keretében, mely ezúttal a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság támogatásával valósul meg.

Kosztolányi Dezső Színház

Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója elmondta, nagyon pörgős évaddal készülnek, annak ellenére, hogy a racionalizáció miatt a színház két munkahelyet vesztett, ami igencsak megnehezíti a működését. Már tartanak az első előadás próbái, melyet Anđelka Nikolić belgrádi rendezőnő állít színpadra, és Elfriede Jelinek Kis csukák című regényéből készül. A címe Szeretők lesz. Ezt követi Zlatko Paković szerzői projektuma, mely a Kapitalizmus munkacímet viseli, utána a jövő év elején Selma Spahić szarajevói rendezőnő kezd dolgozni a csapattal, aki szintén egy szerzői produkciót készít. Az évad utolsó bemutatóját az igazgató, Urbán András jegyzi.

— Már most folyamatban vannak a Desiré Central Station Fesztivál előkészületei, és ebben az esetben is nagy gond, hogy nagyon kicsi a költségvetése. A város is csökkentette a támogatást, emellett pedig az idén nyolc év után először nem kaptunk pénzt a minisztériumtól sem. Szerencsére viszont itt van a Bethlen Gábor Alap, melynek támogatásával remélhetőleg túléljük — mondta Urbán András. A Desiré villamosa is tovább robog havi egy-két vendégprogrammal, noha ez is egyelőre támogatás nélkül. A színház szeptember 19-én Sepsiszentgyörgyön vendégszerepelt a PulzArt Fesztiválon a Rózsák című előadással, október elején pedig Pozsonyba utazik az Exodus című produkcióval. A Bitef Színházban az Urbi et Orbi és a Magyar című előadások kerülnek műsorra még ebben az évben.

— Béres Márta színésznő a tavasszal tér vissza a társulathoz szülési szabadságáról, helyette jelenleg Kiss Anikó a társulatunk tagja, akivel már korábban is dolgoztunk együtt. Anikó a színészeinknek heti három alkalommal fizikai tréninget is tart, melyet már a nyáron megkezdtek. Ezek fizikai kondicionáltságra vonatkozó foglalkozások, hiszen egy jó színházi műhelyben fontos a folyamatos képzés, a tréning — mondta Urbán. A társulat számára a középiskolások is fontosak, hiszen beszélgetéseket szervez az előadások kapcsán. — Ezt már tavaly elindítottuk, s az a szép benne, hogy mi is nyitottak vagyunk, illetve ajánlkozunk, de az iskolák, a tanárok is keresnek bennünket. Az előadások előtt vagy után beszélünk arról a munkáról, amely jellemez bennünket, próbálunk adni egyfajta megközelítési módot, kulcsot. Ezt a jövőben is folytatjuk, szeretjük ezeket a találkozókat.


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..