home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Színes és szerteágazó
Fehér Márta
2019.05.28.
LXXIV. évf. 21. szám
Színes és szerteágazó

Ilyen kínálat várja a magyar nyolcadikosokat

A Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottsága megvitatta, majd a Végrehajtó Bizottsága támogatta a magyar diákok számára előirányzott középiskolai férőhelyek számát. Színes, szerteágazó kínálatról beszélhetünk, a legattraktívabb, legközkedveltebb szakirányzatokkal — fogalmazta meg Jerasz Anikó, az MNT VB elnöke.

— A kisérettségi előtt álló nyolcadikosaink száma 1629. Vajdaságban 35 középiskolában folyik magyar nyelvű oktatás, 9 gimnáziumban, köztük a két tehetséggondozóval, 24 szakközépiskolában és 2 művészeti középiskolában. Ezek 2072 helyet kínálnak a leendő elsősöknek, vagyis 443-mal több férőhelyünk van, mint ahány nyolcadikosunk. Emellett 3 speciális középiskolánk is van a speciális oktatásban tanulók számára, 90 férőhellyel.

 

Az elmúlt időszak a folyamatos konzultációkról szólt


Jerasz Anikó (Kartali Róbert felvétele)

— Az MNT az intézményvezetőkkel és az önkormányzatok oktatási megbízottjaival folytatott többkörös egyeztetés után alakítja ki álláspontját, melyet a tartományi oktatási titkársággal, élén Nyilas Mihály titkár úrral, valamint az oktatási minisztérium államtitkárával, Vicsek Annamáriával közösen képvisel a minisztérium felé — hangsúlyozta Jerasz Anikó, kiemelve, hogy ennek eredménye az, hogy minden kért magyar tannyelvű szakot már a legelső körben jóváhagyott a minisztérium. — Belgrádnak ezúttal is volt egy határozott álláspontja, mely szerint csakis annyi szakkal működhet egy középiskola, mint amennyit tavaly meg tudott nyitni. Ahhoz is ragaszkodtak, hogy ha az iskolák változtatnának valamit, azt csakis csereként tehetik meg, tehát ha egy-egy szakirányzat tavaly nem bizonyult népszerűnek, helyette nyithatnak másikat. A minisztérium azt is kérte, hogy a középiskolák vegyék figyelembe a három- és négyéves szakok arányát. Így a következő tanévben 18 szakirányzat lesz hároméves, 540 férőhellyel, 53 pedig négyéves, 1532 férőhellyel. Több duális szak nyílhat, mint tavaly.

A szoros együttműködésnek köszönhetően a zentai egészségügyi és a közgazdasági középiskolában sikerült megtartani a négyéves szakirányzatokat, hiszen a minisztérium középiskolai oktatással foglalkozó szektorának bizottsága legalább egy hároméves szakirányzatot szeretett volna beiktatni valamelyik nagyon népszerű négyéves szakirányzat helyett, holott korábban a hároméves ápolói vagy kereskedői szakok iránt nem volt érdeklődés. Az is felmerült, hogy a Zentai Gimnáziumban a matematikai szakirányzatot nem hagyják jóvá, de a vajdasági magyar érdekérvényesítésnek, az összefogásnak köszönhetően ezt a szakirányt is sikerült megmenteni a nagy múltú, nemrég felújított intézményben. Az adai középiskolában tervezett kőműves-ács szak technikai hiba miatt maradt le az oktatási titkárság honlapjára május elején feltöltött listáról, ezt azóta korrigálták, így a nyomtatott pályázatba már a javított lista került.

— Ezek mellett nagyon nagy sikernek számít, hogy a Szabadkai Zeneiskolába néhány év szünet után visszakerült az etnomuzikológia szakirányzat, a szabadkai Kosztolányi Dezső-gimnáziumban pedig megnyílhat a sporttagozat — emelte ki az MNT VB elnöke.

 

„Nekünk az a fontos, hogy a gyerekek itthon tanuljanak, anyanyelvükön”

— A Magyar Nemzeti Tanács és a vajdasági magyar politikum számára az a fontos, hogy a gyerekek az általános iskolából kikerülve az itthoni anyanyelvű oktatás mellett döntsenek, ezért igyekszünk nagyon-nagyon színes és gazdag kínálatot nyújtani minden évben. Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt helyeztünk a szakközépiskolákra, a magyar kormány támogatásának köszönhetően 2015-től jelentős beruházások valósultak meg, melyekből egyetlen iskola sem maradt ki. Emellett a gimnáziumokra és a művészeti iskolákra is odafigyeltünk, tavaly IKT-eszközökről gondoskodtunk számukra, az idén pedig a könyvtári állomány bővítéséhez kértek és kapnak támogatást, illetve a középiskolai tanárok továbbképzése is folyamatos. Minden oktatási intézmény fontos számunkra, látjuk, hogy egy-egy iskola hogyan próbál küzdeni azért, hogy minden tagozatot megtartson, látjuk, hogy az igazgatók mindent megtesznek azért, hogy a népszerűtlennek bizonyuló szakokat valamilyen vonzóra cseréljék, és azt is, hogy az iskolák intenzív kampányt folytatnak a nyolcadikosok körében.

A jelentkezési időszak után derül ki, lesznek-e olyan kis létszámú tagozatok, amelyeknek a megnyitásáért meg kell küzdeni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..