Szerbia EU-csatlakozási kérelme
2009.12.30.
LXIV. évf. 52. szám
STOCKHOLM, 2009. DECEMBER 22. Boris Tadić államfő átadta Szerbia uniós csatlakozási kérelmét az EU soros elnökségét betöltő Svédország kormányfőjének, Fredrik Reinfeldtnek. Az okmány hivatalos átadásán Tadić elmondta: történelmi nap ez Szerbia számára, hiszen a rendszerváltás óta eltelt majd tíz évben a demokratikus erők fő célja volt, hogy az országot bevezessék az Európai Unióba. Szerbia uniós integrációja Zoran Đindić víziója volt, mely elképzelésért ,,a diktatúra sötét időszaká”-ban kellett harcolnia, s Szerbia ma jutott el oda, hogy ezt a célt meg is valósítsa. Tadić megígérte: Belgrád mindent megtesz annak érdekében, hogy jövő év (2010) decemberéig elnyerje a tagjelölt státust, 2014-ben pedig az EU tagja legyen. Szerbia több városában a vízumkötelezettség eltörlésének dátumát, december 19-ét alkalmi rendezvényekkel ünnepelték meg a polgárok - december 22-e hírére még a főváros sem ünnepelt. A politikusok többsége - nemcsak az ellenzék, a hatalmi koalícióhoz tartozó pártok némelyike is - korainak tartja a kérelem hivatalos átadását, hiszen az EU-tagság ügyében jó ideig nem történik majd semmi. Korai, mondják, hiszen Szerbia (Kosovo rendezetlen státusa miatt) a két legalapvetőbb kérdésre sem tud válaszolni: 1. Hány lakosa van? 2. Melyek az országhatárai?
ELFOGADTÁK A KÖZTÁRSASÁGI KÖLTSÉGVETÉST. December 21-én hétfőn a szerbiai parlament elfogadta a 2010. év állami költségvetését. A jövő évi költségvetésről a képviselőházban több napon át folyt a vita, az igazi kérdés azonban az volt: sikerül-e elfogadtatni. A VMSZ 4 képviselője nevében ugyanis Pásztor Bálint, a parlament kisebbségi frakciójának vezetője előre bejelentette: a magyar párt képviselői nem fognak egy ilyen alkotmányellenes költségvetésre szavazni. Nos, a hatalmi koalíciónak alig-alig, de a 4 VMSZ-es szavazat nélkül is sikerült elfogadnia a jövő évi büdzsét. Annak elfogadására (a 250 képviselőt számláló parlamentben) 127 IGEN született. A kisebbségi frakció albán képviselője, Riza Halimi ugyanis a költségvetés elfogadására szavazott. Ezt tette Valdan Batić (aki eredetileg a Liberális Demokrata Párt színeiben jutott be a parlamentbe) és Jovan Damjanović is (aki a Szerb Radikális Párt listájáról lett képviselő). A költségvetést megszavazó Nenad Čanak (VSZL) szerint, aki a büdzsé elfogadását ellenzi, az nem támogatja tovább a kormányt...
A szavazás előtt a DP szabadkai kádere, Oliver Dulić környezetvédelmi miniszter a nyilvánosság előtt mondta el szigorú figyelmeztetését: amennyiben a VMSZ képviselői nem szavazzák meg a köztársasági költségvetést, úgy a Demokrata Párt felülvizsgálja majd a szerepüket a hatalmi koalícióban. ,,Számunkra Szerbia politikai stabilitása a legfontosabb, ezért hamarosan elbeszélgetünk a VMSZ parlamenti képviselőivel' - fogalmazott Dulić. Pásztor Bálint erre úgy reagált, hogy a szavazás ellenére is a hatalmi koalíció részének tartják magukat, és támogatják a szerb kormányt. Azt pedig, hogy a hatalmi koalícióhoz tartoznak e vagy sem, egyedül a VMSZ képviselői vizsgálhatják felül. ,,A hétfői szavazás abból a szempontból vereség, hogy nem tudtuk megakadályozni, hogy a parlament egy Vajdaság- és alkotmányellenes költségvetést fogadjon el.'
ÖSSZTëZ A VMSZ-RE. ,,Az elmúlt két napban igen erős nyomásgyakorlásnak voltunk kitéve' - nyilatkozta a szavazást követően Pásztor Bálint. Nos: a nyomásgyakorlás után a mélyütések következtek. A Blic napilap (december 22.) a Demokrata Párt magas rangú, de meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt írja: a VMSZ tárgyalt a radikális pártból kivált Tomislav Nikolićtyal a következő választásokon való szereplésről, ez az oka annak, hogy a VMSZ a köztársasági költségvetés ellen szavazott. ,,A történtek nyomán felülvizsgáljuk majd a Szabadkán kötött hatalmi koalíciót, hiszen ott a VMSZ nélkül is többségben vagyunk. Ugyanígy felülvizsgáljuk az együttműködést tartományi szinten is' - nyilatkozta a jól értesült forrás. A Blic hasábjain másnap (23-án) csak folytatódott a riasztgatás. ,,A VMSZ-nek vigasztalásul csak Kanizsa marad' címmel arról szól a spekuláció, hogy amennyiben a DP felmondja a VMSZ további partnerségét, úgy azt a VMSZ bánja tartományi, községi szinten is. A cikkíró szerint Egeresi Sándor nem maradhatna a tartományi parlament elnöki posztján, Pásztor István nem tarthatná meg a tartományi kormányfő-helyettesi és gazdasági titkári posztját, nem maradhatna tartományi titkár dr. Korhecz Tamás és Jeges Zoltán, a Vajdaság erdei közvállalat élén pedig igazgatónak Takács Márta...
NAPILAPUNK ÜNNEPE. December 24-én ünnepelte 65. születésnapját napilapunk, a Magyar Szó. A lap és a kiadóház ünnepén Mihók Rudolf igazgató úgy értékelte: ,,Az a tény, hogy sikerült túlélnünk a mögöttünk hagyott évet, és hogy gyakorlatilag egy napig se voltak zárolva a számláink, már önmagában siker. Sikerült megőriznünk kiadóházunk egészének a működőképességét.' A Magyar Szó főszerkesztője, Pressburger Csaba a programtervében szereplő három célra emlékeztetett: javítani a szerkesztőségen belüli kommunikáción; bővíteni az olvasótábort; visszaszerezni a lap egykori tekintélyét. ,,Azt szeretném, ha a Magyar Szó visszakerülne abba a szerbiai médiatérbe, amelynek egykor alkotórésze volt. Nagyon hasznos lenne, ha a Magyar Szó ismét idézett lappá válna, és ha azok az olvasók is jobban ismernék, akik nem tudnak magyarul.' A jubileumi, évértékelő ünnepség keretében kiosztották az idei díjakat és elismeréseket. Az újságírói díjat Fischer Jenő belpolitikai kommentátornak ítélték oda, Életmű-díjat a hamarosan nyugdíjba vonuló Stanyó Tóth Gizella kapott.
SZENTMISE GOMBOSON. December 24-én, a karácsony szentestéjén tartott misén a gombosi katolikus templom magyar nyelvű miséjén jelen volt Boris Tadić Szerbia elnöke, Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Oliver Dulić köztársasági környezetvédelmi miniszter. Az államelnök a vajdasági horvátokkal Szondon (Sonta)a katolikus templomban is megünnepelte a karácsonyt, a szlovákokkal pedig Liliomoson (Lalić) az evangélikus templomban.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..