,,Szeptembertől valódi munka kell”

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

,,Szeptembertől valódi munka kell”

Dr. Varga László* Képviselő úr, hogyan értékeli a szerb parlament eddigi munkáját?- Az eddigi munkát a folyamatos ellenzéki obstrukció jellemezte; azonkívül, hogy sikerült megválasztani a kormányt, a szerb parlament eddig egyetlenegy fontos döntést sem tudott hozni. Attól tartok, ha ez folytatódik,...

Dr. Varga László
* Képviselő úr, hogyan értékeli a szerb parlament eddigi munkáját?
- Az eddigi munkát a folyamatos ellenzéki obstrukció jellemezte; azonkívül, hogy sikerült megválasztani a kormányt, a szerb parlament eddig egyetlenegy fontos döntést sem tudott hozni. Attól tartok, ha ez folytatódik, akkor nagyon sok időbe telik, mire ennek az országnak a jogrendszerét az Európai Unióéhoz igazíthatjuk. A képviselőháznak a jogharmonizáció érdekében több száz törvényt kell(ene) elfogadnia. Bízom benne, hogy ez a nyár elegendő lesz rá, hogy az ellenzék túltegye magát azon, hogy a májusi választásokat elvesztette, s ősztől konstruktívabb magatartást fog tanúsítani.
* Az utóbbi időben sokat hallani a schengeni fehérlistára való felkerülésről. Csakhogy ennek a politikai feltételeken túlmenően az imént említett jogharmonizáció is a feltétele. Mi a véleménye erről a kettősségről?
- A háborús bűnösök kiszolgáltatásán kívül a szerb parlamentnek öt törvényt kellene elfogadnia ennek érdekében. Jó hír, hogy folyamatban van az ún. biometrikus útlevelek kiadása is, és ez elméletileg felgyorsítja a folyamatot. Azért elméletileg, mert igen sok olyan hírt lehet hallani, hogy ezeknek az okmányoknak a kiadása nagy zökkenőkkel folyik. Mindettől függetlenül optimista vagyok. Amennyiben az ősszel sikerül elfogadni az ezzel összefüggő törvényeket, illetve az útlevélkiadás is megkezdődik, úgy szerintem reális a remény, hogy január elsejétől eltörlik a vízumkényszert.
* A szerb parlament Európai Integrációs Bizottságának az elnökeként mely feladatokat tartja a legfontosabbnak?
- Az európai integráció egy bonyolult, sokrétű folyamat. Az országnak számos kritériumot kell teljesítenie, hogy az Unió tagjává váljon. Egyik ilyen csoport politikai jellegű. Ez sok apróbb lépésből és egy nagyból - a megmaradt két hágai vádlott letartóztatásából és kiadatásából áll. Azt kell mondjam, bár sokak számára ez tűnik a legnagyobb és legnehezebb feladatnak, véleményem szerint mindhez viszonyítva ez a legkisebb azok közül, melyeket véghez kell vinnünk az elkövetkező években. A legnagyobb próbatétel a gazdaság olymértékű átalakítása, hogy az megfeleljen az Európai Unió kihívásainak. A parlamentnek, a kormánynak, a minisztériumoknak mintegy 150 ezer oldalnyi uniós jogszabályt kell harmonizálniuk. Ezen túlmenően ennek a hihetetlenül hatalmas anyagnak a szerb nyelvű fordítását is el kell végezni. Figyelembe véve az országban lévő fordítói potenciált, ez szintén kemény munkának tetszik. A jogharmonizáció hihetetlenül nagy és felelősségteljes munka, melyet nem volna szabad félvállról venni. Miként az állami szervek minőségi feljavítását sem: az igazságszolgáltatás és a közigazgatás rendszerének az átalakítását. Reálisan nézve mindehhez körülbelül egy évtized kell.
* A parlamenti ülések tévéközvetítésében milyen ,,alakítás” várható az Ön közreműködésével?
- A VMSZ képviselői a parlamenti többséghez tartoznak, így ez a tény a mozgásterünket, illetve a szereplési lehetőségünket is meghatározza, behatárolja. Ettől függetlenül azokat az elvárásokat, amelyeket megfogalmaztunk, folyamatosan számon fogjuk kérni.
Pásztor Bálint
* Amint képviselőtársát, Önt is arra kérem, hogy értékelje az eddigi parlamenti munkát.
- Tömören fogalmazva az elmúlt három hónap értékelhetetlen, mivel már a legelején kiderült, hogy az ellenzék ellehetetleníti a munkát. Megítélésem szerint ez teljességgel megengedhetetlen egy parlamentáris demokráciában. Az ellenzék nem élhet vissza azzal a jogával, hogy a kérdésekről alkotott véleményének állandó ismételgetésével szándékosan és tudatosan lebénítsa a konkrét munkát. A kialakult helyzetért azonban a kormányt alkotó nagyobb pártok is hibáztathatók, mivel nem tudják elérni azt, hogy a parlamenti munkát a megfelelő mederbe tereljék. Ami a szocialista párt kormányzati szerepét illeti, mi többször elmondtuk, hogy nem szenvedünk sem kollektív amnéziában, s nem kívánunk kollektív amnesztiát sem adni, mivel pontosan emlékszünk mindarra, hogy ez a párt a közelmúltban hogyan lehetetlenítette el többek között a vajdasági magyarságot is. Bízom benne, hogy az európaiság nem csupán néhány párt által kisajátított szlogen lesz a közeljövőben, hanem a tényleges munkában is meg fog nyilvánulni. A jogharmonizáció tekintetében mindenképpen a kormányzó pártoké a legnagyobb felelősség, s éppen ezért bízom benne, hogy ősztől valódi munka zajlik majd a parlamentben.
* Képviselő úr hogyan kommentálja Karadžić letartóztatását, illetve milyen konkrét lépésekre számít az európai integráció politikai kérdéseiben az idén?
- Bízom benne, hogy a legújabb fejlemények, melyek Radovan Karadžić letartóztatását illetik, abba az irányba mutatnak, hogy az állam vezetői komolyan veszik az európai integráció alapvető politikai kritériumait. Remélem, hogy a másik két háborús bűnökkel vádolt személy a közeljövőben szintén lekerül a napirendről. Amennyiben igen, úgy bízom benne, hogy az év végéig sikerül a hágai kérdést lezárni. Ezzel együtt azonban az élet minden területére kiterjedő jogharmonizáció folyamata sem várhat magára, de ezt mindenképpen meg kell előznie az Unióval kötött stabilizációs és társulási szerződés parlamenti ratifikációjának. E téren számomra a gyorsaság a fő kérdés, mivel hatalmas munka előtt állunk, s a képviselőház hatékony munkája nélkül elképzelhetetlen mind az integráció, mind a csatlakozás.
* A körzethatárok módosítása volt a Magyar Koalíció egyik feltétele a kormány támogatásában. Van esélye a megvalósulásának?
- A körzethatárok megváltoztatása esetében nem kell törvényt módosítani. Ezt egy kormányrendelettel meg lehet valósítani. Ugyanazzal a technikával, ahogyan azt a kilencvenes években is alkalmazták a mi kárunkra. Még hátravan annak az egyezménynek az aláírása a Demokrata Párttal, amely részletekbe menően fogja tartalmazni a határidőket a Magyar Koalíció által fontosnak tartott kérdésekben. A demokratáknak eddig nem volt kifogásuk az ellen, hogy ezt visszaállítsuk abba a természetes állapotba, ahogyan azok a kilencvenes évekig voltak. Mivelhogy a politikai akarat erre megvan, remélem, hogy az év végéig összhangba lehet hozni a földrajzi és a politikai állapotokat. Azaz Magyarkanizsa, Ada és Zenta ismét az észak-bácskai körzetbe tartozik majd.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

,,Szeptembertől valódi munka kell”
Nézőpont
  • TÓTH Péter
  • 2017.07.24.
  • LXXII. évfolyam 29. szám
,,Szeptembertől valódi munka kell”
Heti Interjúnk
Facebook

Támogatóink