home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szenzáció!!!
Balázs Szilvia
2018.04.27.
LXXIII. évf. 17. szám
Szenzáció!!!

Elsősorban a helyi sajtótermékek „fogyasztója” vagyok, főleg az interneten.

A lapok szalagcímeit — már csak a munkám miatt is — naponta többször elolvasom, ám csak nagyritkán kattintok rá a teljes cikkre — hiszen már a cím alapján tudom, hogy álhírről vagy szenzációhajhász bulvárfogásról van szó.

Az elmúlt tíz-tizenöt napban a következő „lényeges” eseményekről számolt be a leggyakrabban vásárolt hazai, szerb nyelvű napilapok többsége: egy — számomra érthetetlen módon — népszerű valóságshow két szereplője... hogy is mondjam... „szerelembe esett” egymással az istállóban (összesen 72 cikket találtam ezzel kapcsolatban, itt adtam fel a számlálást). A témát néhány napon belül a Kitörőben a III. világháború szalagcím váltotta le. Félreértés ne essék: szörnyű, ami Szíriában történik, és tisztában vagyok azzal, hogy forr a levegő a világban, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek. De vajon mi indokolja az olyan cikkeket, amelyekben már a fiktív jövőt is lefestik: Szerbiát is lebombázza majd a... Ki is? Ja, hogy valójában mindegy, csak minél többen vegyék meg a hangzatos címmel teletűzdelt lapokat, és kattintsanak a netes verzióra? És ahogyan minden csoda három napig tart, úgy a háborús téma is lerágott csont lett.

Tehát éppen idejében érkezett a hír, hogy az egyik népszerű szerbiai esztrádművészt, -énekesnőt kegyetlenül elverte a férje egy átmulatott éjszaka után, részegen. Ráadásul az asszony alig másfél hónapja adott életet közös gyermeküknek. Az énekesnő feljelentést tett, a férfi előzetesbe került. Nagyjából ennyi a hír, én itt lapoztam is. Viszont nem volt hova. Mert a következő oldalakon is szinte csak ez volt a téma: Mi vezetett a verekedéshez? Milyen állapotban van az énekesnő a történtek után? Mit látott a bejárónő és a dada? Mit szól a mindehhez a szomszéd, a család, a postás, a boltos?

És akkor az én kérdéseim: Mi volna, ha mindenki tenné a dolgát, beleértve az újságírót is, aki megírná a tényeket, nem keresve a szenzációt ott is, ahol nincs? Mi volna, ha a szerkesztők, laptulajdonosok sem követelnének újabbnál újabb hangzatos cikkeket csak azért, hogy kelendőbb legyen a lap? Mi volna, ha nem létezne kereslet az ilyen jellegű cikkek iránt? Mi volna, ha a tények — a háború, a családon belüli erőszak — miatt aggódnánk, és nem öntenénk olajat a tűzre a mi volna, ha... jellegű cikkekkel, nem tennénk nehezebbé a bántalmazott nők, gyerekek életét azzal, hogy nyilatkozatot kérünk az összes szomszédtól, megkérdezzük, ki melyik félnek a pártján áll?

Úgy érzem, ehhez soha nem leszünk elég érettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..