home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szenteleky Kornél emlékezete
(T. T.)
2009.08.26.
LXIV. évf. 34. szám
Szenteleky Kornél emlékezete

Részlet a könyvbemutatóról: Bányai János, Toldi Éva, Bordás Győző - Szabó Attila felvételeAugusztus 20-án, Szenteleky Kornél (1893--1933) halálának évfordulóján, a két világháború közötti hagyományt folytatva, az íróra és az irodalomalapítóra emlékeztek Szivácon a vajdasági magyar irodalmi...

Részlet a könyvbemutatóról: Bányai János, Toldi Éva, Bordás Győző - Szabó Attila felvétele

Augusztus 20-án, Szenteleky Kornél (1893--1933) halálának évfordulóján, a két világháború közötti hagyományt folytatva, az íróra és az irodalomalapítóra emlékeztek Szivácon a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői. A megemlékezés a sziváci katolikus templomban gyászmisével kezdődött, melyet Horváth Endre plébános szolgáltatott. A misén Vendel Gyöngyi vezetésével a kúlai Szent György-templom Szent Cecília Kórusa énekeket és zsoltárokat énekelt, majd a helybeli katolikus temetőben az emléknap részvevői virágot helyeztek Szenteleky Kornél sírjára. A kegyelet virágainak elhelyezése után a Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület nagytermében a Szenteleky-napok Tanácsa kibővített ülést tartott, melynek keretében két könyvbemutatóra is sor került. Faragó Kornélia A viszonosság alakzatai című könyvét a recenzens, Bányai János egyetemi tanár mutatta be a közönségnek. Elmondta, hogy a szerző egy szakszótárt, egy teoretikus terminológiát dolgozott ki, amely a legújabb magyar irodalmi jelenségek megközelítésére és értelmezésére alkalmas. A könyv központi kategóriája a tér, a geopoétika és a narratológia. Czérna Ágnes Tanyaszínház (1978--2008) című könyvét előzőleg már Kavillón, Topolyán és Magyarkanizsán is bemutatták. A könyv szerkesztője, Bordás Győző esszét írt erre az alkalomra, a Szenteleky, Híd, Tanyaszínház címmel, valamint Közhelyek és nem közhelyek alcímmel. Kiemelte, hogy a kötet a Tanyaszínház almanachja, egy olyan gyűjteményes mű, amely a színház rengeteg művészi és személyes pillanatát örökíti meg, s közben elemez is. Czérna Ágnes könyve előadásokat idéz fel, színészi alakításokat juttat eszünkbe, hangulatokat elevenít fel, véleményeket idéz, és impozáns mennyiségű bibliográfiai adatot rögzít a Tanyaszínház indulásától egészen napjainkig. Az irodalmi délelőtt befejező akkordjaként Toldi Éva, a Szenteleky-napok Tanácsának elnöke a száz éve született Herceg János és Szenteleky Kornél alkotói kapcsolatáról, levelezéséről és személyes kapcsolatáról beszélt, rekonstruálva kettejük viszonyát. Elmondta, hogy Herceg János tette legtöbbet annak érdekében, hogy Szenteleky alkotói munkássága hagyományozódjék és a kultusza is megteremtődhessen. Kiemelte, hogy Herceg János visszaemlékezéseiben az indiszkréció határát súroló személyesség is van. Az irodalmi részt követően a Szenteleky-napok Tanácsának kibővített ülésén Faragó Kornélia, Borbély János, Bordás Győző, Nagy József és Németh Ferenc személyében kinevezték az idei Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordító Díj bírálóbizottságának tagjait is. Az őszi Szenteleky-napokat október 17-én tartják, melyen a 80 éve született és 5 éve elhunyt Bori Imrére emlékeznek. Az október második hétvégéjén megrendezésre kerülő műsor keretében Molnár Edvárd fotóit tekinthetik meg az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..