Szent István és az új kenyér tisztelete

Szent István és az új kenyér tisztelete

Magyarkanizsa önkormányzata a hétvégén rendkívül hangulatos és gazdag programot rendezett Szent István napjára és az újkenyér ünnepére, amelyet a vasárnap estefelé érkező hideghullámnak és esőnek sem sikerült teljesen tönkretennie.

Az ötletgazdák a fiatalabbakra és az idősebbekre egyaránt gondoltak, a műsorból nem maradtak ki a kézműves foglalkozások, a gólyalábasok, az Interetno Fesztivál néhány csoportjának és a Zenegér együttesnek a vendégszereplése, a községbeli művelődési egyesületek fellépése. Mindezt a kézművesek kirakodóvására, a gasztrosátrak, az óriásbográcsban készülő pásztorgulyás, a Legszebb kenyér verseny, a szalmalabirintus, a játszótér… egészítette ki. 
Vasárnap reggel a Szent Őrangyalok katolikus és a Szent Mihály Arkangyal pravoszláv templomban ünnepi szentmisén áldották meg az idei lisztből készült újkenyeret.
Délután a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és a dunaszerdahelyi Csallóköz Néptáncegyüttes forrósította fel a hangulatot, majd a budapesti Turay Ida Színház táncművészeinek tapsolhattak a jelenlevők. A társulat Szent István-misztériumjátékot adott elő.
Az újkenyeret Zapletán Géza és Jovica Mojsilović atyák szentelték meg, majd Nyilas Mihály polgármester úr rövidre fogott beszéde következett, addigra ugyanis megnyíltak az ég csatornái. A községi elnök reményét fejezte ki, hogy a magyar nemzet a jövőben is Szent István útján halad tovább. A tekintélyes cipó megszegése közben elmondta, az első szelet mindig a népet illeti meg, a második az elszármazottakat, a harmadik pedig azokat a polgártársaikat, akik már örökre eltávoztak közülük. A ceremóniát Nemcsák Károly színművész versmondása tette bensőségesebbé.
Amíg a nyitónapon Charlie koncertjét élvezhette a közönség, addig vasárnap este Rúzsa Magdi és zenekara, valamint a Night Cruisers Band zárta az ünnepet, de nem maradt el a tűzijáték sem.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink