home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Székelykevei HÁLÓ-találkozó
Martinek Imre
2011.05.11.
LXVI. évf. 19. szám
Székelykevei HÁLÓ-találkozó

Csoportkép a templom előtt (Kovács Szöszill fotója)A régióban való jelenlétének tízéves jubileumát ünnepelte Dél-Bánságban a Kárpát-medence összmagyarságát mozgató HÁLÓ Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület. A találkozóra Székelykevén került sor, a helyi művelődési otthon és a Szent István...

Csoportkép a templom előtt (Kovács Szöszill fotója)

A régióban való jelenlétének tízéves jubileumát ünnepelte Dél-Bánságban a Kárpát-medence összmagyarságát mozgató HÁLÓ Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület. A találkozóra Székelykevén került sor, a helyi művelődési otthon és a Szent István-plébániatemplom közös szervezésében, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával.
Az ünnepi alkalomra mintegy húsz, országhatáron inneni és túli településről érkeztek ''bogocská”-k, hogy hazatérve újabb lendülettel építkezzenek tovább, és bátorítsák csüggedő felebarátjaikat. Köszöntőt Kozsán Ilona nyugalmazott óvónő mondott, majd a Varrócska kézimunka- és hagyományápoló csoport énekkarának alkalmi műsora következett a Szent István-templomban. A műsor Kalkuttai Teréz anya gondolataival, szép emlékű Pámel János ''székeli” lakos hazagondoló versével, a régi székely himnusszal folytatódott...
Önkéntesség az egyházban gyűjtőcímmel dr. Laurinyecz Mihály kanonok úr, a Szegedi Hittudományi Kar tanára tartott tartalmas előadást, majd Bancsov Mária székelykevei ''bogozó” köszöntötte az egybegyűlteket. A HÁLÓ-ról, illetve saját felvállalt önkéntességéről Schön György, a Kárpát-medencei mozgalom vezetőségi tagja vallott.
Az ebédszünet és a szentmise közötti pár órában a vendégek Székelykevével és kulturális életével ismerkedhettek meg. Szemrevételezhették a kézimunka-kiállítást a parókián, bekukkanthattak a küszöbönálló dél-bánáti szemlére készülő tájház helyiségeibe, megcsodálhatták a régió legmagyarabb iskolájának pazarul felszerelt tantermeit és a falu egyedüli székely kapuját, az ''Alj”-ban gyülekező majálisvárókat, vagy csak csendesen beszélgettek a gondozott külcsínű falucska főutcájának valamely kispadján. Az iskolaudvaron Jablonszki Sándor tartott alkalmi íjásztanfolyamot.
A találkozó szentgyónással és szentmisével zárult. Ez utóbbit dr. Laurinyecz Mihály kanonok úr, orosházi plébános celebrálta ft. Vreckó Ferenc, ft. Pósa Gyula és ft. Király Tibor plébánosok segédletével, a felcsendülő énekekhez pedig Schön György és Micsik Béla, a Népművészet Ifjú Mestere biztosítottak gitár-, illetve furulyakíséretet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..