Száznegyven év méltatása – időutazással

Száznegyven év méltatása – időutazással

Ünnepi keretek között került sor május 30-án Hódmezővásárhelyen a helyi Klauzál Gábor Általános Iskola fennállása száznegyvenedik évfordulójának a méltatására.

Időgép. A Klauzál utcai iskola 1877-ben épülhetett meg a Református Egyház jóvoltából. Első tanítói Csenki Lajos és Sándor voltak, akik eszközileg mindössze négy tanteremmel és egy tanítói lakással „felvértezve” kezdték meg az oktatást. Száznegyven esztendő alatt az iskola megannyi átalakításon, bővítésen és fejlesztésen esett át, s persze, névváltoztatás is akad bőven. A nevét, melyet ma is visel, 1896-ban kapja meg. Klauzál Gábor  az első felelős magyar Minisztérium földművelés-, ipar- és kereskedés osztályának minisztere volt anno. (forrás: www.promenad.hu)

A kedd esti rendezvény keretében, melynek a dél-alföldi mezőváros Bessenyei Ferenc Művelődési Központja biztosított befogadó helyszínt, az iskola alsós és felsős diákjai mutatkoztak be. A hónapokon át tartó rákészülés fináléjában a tanulók Kovács Szabina tanárnő Rejtélyes utazások Rúfusszal című darabját adták elő, Bereczki Mariann és a PopArt zenekar közreműködésével. A kultúrközpont előcsarnokában az iskola diákjainak képzőművészeti alkotásaiból nyílt alkalmi kiállítás.

Mint ismeretes, a munkáját 1877-ben megkezdő anyaországi iskola a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskolával is bensőséges testvériskolai kapcsolatokat ápol. E kapcsolat továbberősítését szem előtt tartva az ünnepségen a dél-bánsági testvértelepülés tanintézményének küldöttje is jelen volt.

A mellékelt fotók az ünnepség napjának délelőtti főpróbáján készültek.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Száznegyven év méltatása – időutazással
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Száznegyven év méltatása – időutazással
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink