home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Száznegyven év méltatása – időutazással
Martinek Imre
2017.05.31.
LXXII. évf. 22. szám
Száznegyven év méltatása – időutazással

Ünnepi keretek között került sor május 30-án Hódmezővásárhelyen a helyi Klauzál Gábor Általános Iskola fennállása száznegyvenedik évfordulójának a méltatására.

Időgép. A Klauzál utcai iskola 1877-ben épülhetett meg a Református Egyház jóvoltából. Első tanítói Csenki Lajos és Sándor voltak, akik eszközileg mindössze négy tanteremmel és egy tanítói lakással „felvértezve” kezdték meg az oktatást. Száznegyven esztendő alatt az iskola megannyi átalakításon, bővítésen és fejlesztésen esett át, s persze, névváltoztatás is akad bőven. A nevét, melyet ma is visel, 1896-ban kapja meg. Klauzál Gábor  az első felelős magyar Minisztérium földművelés-, ipar- és kereskedés osztályának minisztere volt anno. (forrás: www.promenad.hu)

A kedd esti rendezvény keretében, melynek a dél-alföldi mezőváros Bessenyei Ferenc Művelődési Központja biztosított befogadó helyszínt, az iskola alsós és felsős diákjai mutatkoztak be. A hónapokon át tartó rákészülés fináléjában a tanulók Kovács Szabina tanárnő Rejtélyes utazások Rúfusszal című darabját adták elő, Bereczki Mariann és a PopArt zenekar közreműködésével. A kultúrközpont előcsarnokában az iskola diákjainak képzőművészeti alkotásaiból nyílt alkalmi kiállítás.

Mint ismeretes, a munkáját 1877-ben megkezdő anyaországi iskola a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskolával is bensőséges testvériskolai kapcsolatokat ápol. E kapcsolat továbberősítését szem előtt tartva az ünnepségen a dél-bánsági testvértelepülés tanintézményének küldöttje is jelen volt.

A mellékelt fotók az ünnepség napjának délelőtti főpróbáján készültek.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..