home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sz. Szigethy Vilmos
B. Z.
2007.06.20.
LXII. évf. 25. szám

Az újságíró, író, költő 1877. március 9-én született Gyorokon, és 1956. február 18-án hunyt el Szegeden, 1895-től a nagybecskereki Torontál munkatársa, 1898-ban a Köszörűs szerkesztője, 1900-tól Szegeden dolgozott, a Szegedi Naplónál és másutt - Színes, olvasmányos stílusban, anekdotázó kedvvel vall...

Az újságíró, író, költő 1877. március 9-én született Gyorokon, és 1956. február 18-án hunyt el Szegeden, 1895-től a nagybecskereki Torontál munkatársa, 1898-ban a Köszörűs szerkesztője, 1900-tól Szegeden dolgozott, a Szegedi Naplónál és másutt - Színes, olvasmányos stílusban, anekdotázó kedvvel vallott Torontál megye alakjairól, letűnt világáról - Nevét megtaláljuk a Radó-Dettre szerkesztette Vajdasági magyar írók almanachjában és másutt - Első műveit (két verseskötetét) a Béga-parti városban adták ki (Nebáncsvirág, 1897, A trubadúr a királykisasszonynak, 1900) - Vallomásából: ,,Nekem nem szülőföldem Torontál, de benne töltöttem a legapróbb gyermekkoromtól kezdve majdnem húsz olyan esztendőt, hogy annak levegője, és nem Aradé, szívódott fel vérembe. Nekem illatban jelentkezik minden emlék...' - Munkásságával a legalaposabban Németh Ferenc, kiváló művelődéstörténészünk foglalkozott...
,,Nézzétek, emberek, folytak már izgalmas harcok arról, hogy van-e, kialakulhat-e szorosabb értelemben vett jugoszláviai magyar irodalom, meg lehet-e az ott termett írásokon érezni a tájék, az emberek különleges voltát, azt, hogy odavalókról szól, nem más vidék levegőjét adják, még napsugarat lopnak a szívekbe, nem a hazait? Sose szóltam bele a vitába, bár megvolt róla a magam véleménye. Talán egyszer céloztam Papp Dánielre, akinek minden remekbe formált szép írása - főleg a kalugyer-történetek - önmaga is eldöntené a vitát. Emellett vagyok ma is' - így beszélt meleg hangon a Bánátról, a vajdasági magyar irodalomról Sz. Szigethy Vilmos író, költő, újságíró, aki az Arad melletti Gyorokon született, és Szegeden távozott az élők sorából. De Nagybecskereken járt gimnáziumba, a Béga-parton sétált esténként, 1896 és 1900 között pedig a nagybecskereki Torontál című lap állandó munkatársa volt.
Önvallomásából:
,,Hogy hol kezdődött az ólommérgezésem? Természetesen a Torontál napilap szerkesztőségében még diákkorban. Szomorú őszi délutánokon az iskola helyett oda húzódtam be, magam sem tudom, milyen címen. Valami ürügy midig akadt, elhebegtem, aztán ott maradtam, faltam az újságokat (...) Számos apró megbízatásokat kaptam, majd pénzt nyomtak a kezembe, ez volt az eljegyzésem a betűvel.' A fiatal író első írását még Én álnéven jelentette meg a Torontálban 1893-ban, de 1894-ben már ,,leleplezte magát', és saját nevét írja cikkei alá. Ebből az időszakból említésre méltó A megjutalmazott keresztfa című rövid tárcája és A szép asszony című munkája.
Gyorok nem esett messze a szikes Bánáttól és Nagybecskerektől. Itt született Sz. Szigethy Vilmos, azon a helyen, ahol apja falusi jegyző volt, majd átkerülve Nagybecskerekre megyei számvevő lett. Itt, a bánáti városban látta - ahogyan ő maga leírta - ,,szivárványszínűnek a sötét égboltozatot', itt szorul be a gimnáziumi padba és kerül a Torontál szerkesztőségébe. Mindössze 16 éves volt, amikor a lap első versét közzétette, 18 évesen már dolgozott, mert kenyér, munka után kellett néznie, s ezért később érettségizett, a szegedi piaristáknál. Nagyon fiatalon került újsághoz, a taposómalomban azonban azonnal feltalálta magát, habár nap nap után kellett ,,kutyanyelv”-re írnia tárcákat, egyéb írásokat, munkakedve nem lankadt. Jó társaságba, ambiciózus emberek közé került, igaz, néha ,,favágómunká'-t végzett. Hamarosan a fiatalember ízes nyelven adomázó hírlapíró lett, aki nagyon hasznos tevékenységével nemcsak a lapban, hanem a város gazdagodó művelődési életében is maradandót alkotott. Távozása után a Szegedi Naplóban is torontáli emberekről emlékezett meg gyakran, sorsukat tollhegyre valónak értékelte. Élvezetes, olvasmányos stílusban festette le a várost, a Bégát, a bánátiak Mississippijét. Mindenki ismerte a városban és a környéken, minden háznak az ajtaja nyitva állt előtte, valamennyi megyei hatalmasság örömmel látta vendégül.
Munkái: Nebáncsvirág, versek, Nagybecskerek, 1897; A trubadúr a királykisasszonynak, versek, Nagybecskerek, 1900; Mesék a nagy gyerekeknek, versek, Szeged, 1902; A közigazgatási majom, humoreszkek, Szeged, 1906; A vármegyéből, elbeszélések, Budapest, 1908; Árvízünnepre, versek, Szeged, 1909; Bőrszobor, kabaré, Szeged, 1918; A régi Szegedből az újba, krónika, Szeged, 1932; A vármegyeház kapujából, Sorok a régi torontáli urakról, Szabadka, 1933; Torontáli fametszetek, művelődéstörténeti írások, Szeged, 1937; åszi szántás, elbeszélések, Szeged, 1942.
Amit még tudni illik róla: 1898-ban a Köszörűs szerkesztője volt. Az alkalmi élclap a Nagybecskereki Kerékpáregylet farsangi víg estélyén jelent meg. Mindössze három számáról tudunk. Az első 1898. február 22-én, a második 1899. február 14-én, a harmadik 1900. február 27-én jelent meg. Példányai eltűntek, nem lehetett megszerezni őket. Szegeden a Szegedi Napló munkatársa volt, de írásait a Szeged és Vidéke, a Szegedi Híradó és a Délmagyarország is közzétette. 1903-tól 1950-ig Szegeden főlevéltáros. å fedezte fel Juhász Gyulát, a fiatal József Attilát is bátorította. Neve szerepel a Radó-Dettre szerkesztette Vajdasági magyar írók Almanachjában, a Vagyunkban és a Délvidék elbeszélők című novellaantológiában. A jugoszláviai magyar irodalommal az 1930-as években vette fel a szorosabb kapcsolatot. Írásai olvashatók a Kalangyában is. Péter László húszkötetnyi kiadatlan művét említi. Németh Ferenc leírta: ,,Kevesen tudtak olyan zamatosan, hangulatosan írni a régi Torontálról és az egykori megyei alakokról, mint Sz. Szigethy Vilmos...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..