home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Súlyos következményekkel jár a kötelező védőoltás elmulasztása
Cérna Lenke
2017.08.30.
LXXII. évf. 34. szám
Súlyos következményekkel jár a kötelező védőoltás elmulasztása

Akár 150 000 dináros büntetéssel is számolhatnak azok a szülők, akik nem adatják be gyermeküknek a kötelező védőoltásokat.

A fertőző betegségekkel szembeni védelmet szabályozó törvény tavaly márciusban lépett életbe. Jelenleg több mint kétszáz eljárás folyik a törvényszegők ellen. Az általunk megkérdezett szülők között olyan is akadt, aki kételkedik az oltások kedvező hatásában, de ennek ellenére egyiket sem mulasztotta el.

Egy kis sírással esett túl az első védőoltásokon Mrvelj Kevin. A három hónapos kisbaba már a szülészeten megkapta az első vakcinákat a TBC, azaz a tüdőbetegség és a hepatitis B ellen. Beadásuk után megdagadt a keze, de az orvosok szerint ez természetes reakció, és borogatással hamar elmúlik — mesélte Parti Emese, a kisbaba édesanyja. A második, vagyis a hepatitis D elleni védőoltás felvétele már zökkenőmentesebb volt, hiszen akkor egy hónapos Kevinnek még a láza sem szökött fel, pedig ez is gyakori mellékhatás. Két hónaposan a Pentaxim nevű szérumot is megkapta, melyre szintén jól reagált a szervezete. A kisfiú hamarosan betölti a négy hónapot, amikor is megint szurira kell vinni. Tizenöt hónapos koráig, mint minden szerbiai kisbaba, ő is megkapja a védőoltások első adagját. Emese különösen odafigyel arra, hogy ne maradjon ki egyetlen előírt oltás sem. Mindezt kisbabája érdekében teszi — mondta.

— Ezek a szérumok fontosak. Felvételükkel veszélyes, sőt, akár halálos kimenetelű betegségektől is megóvhatjuk gyermekünket — vélekedik az anyuka.

Ugyanezt gondolják a Zentai baba-mama klub tagjai is. Eszes Emese két gyermek édesanyja. Két és fél éves kisfia minden szükséges oltást megkapott. Tízhetes kislányára is ugyanez vár — mondta.

Egy szülés előtt álló, zentai kismama aggodalmát fejezte ki az interneten keringő, védőoltás ellen szóló vélemények miatt:

— A férjem és én, mint leendő szülők, úgy tartjuk, hogy a védőoltásokra igenis szükség van, főleg a kötelezőkre. Úgy gondoljuk, örülnünk kellene, hogy a világnak azon a részén élünk, ahol számos súlyos betegség ellen kapható vagy beszerezhető az ellenszer. Sokakat félrevezetnek a világhálón található írások, melyek nem mindig közölnek tudományosan megalapozott állításokat. A szülők leginkább az egyéves korban kapott Priorix oltástól félnek, mert arról az a tévhit kering, hogy köze van az autizmushoz.

A Zentai baba-mama klub alapítói és vezetői, Kosiczky Kata és Tomić Edina igyekeznek cáfolni a hamis információkat. Heti rendszerességgel beszélgetnek az anyukákkal, valamint szakembereket is hívnak, hogy a részvevők minél szélesebb körű tudást kapjanak a babákat és mamákat érintő témákban. A védőoltásról is sokat diskurálnak, és természetesen mellettük érvelnek, nem pedig ellenük — erősítette meg Edina.

— A gyermekek beoltása nagyon fontos, hiszen a vakcina nemcsak őket, hanem a közösséget is megvédi a fertőző betegségektől — véli a zentai klub alapítója. — A védőoltás nagyságrendekkel csökkenti egy-egy betegség szövődményeinek súlyosságát, emellett pedig felbecsülhetetlen a szerepe a gyermekhalálozás visszaszorításában és a gazdasági fejlődésben is. A fiatal nő hozzátette: vannak olyan anyukák is, akik nincsenek teljes mértékben meggyőzve a védőoltások jótékony hatásában, de ennek ellenére ők is beadatták gyermeküknek az előírt szérumokat.

Ha valaki nem oltatja be a gyerekét, akkor az 30 000-től 150 000 dinárig terjedő pénzbírsággal számolhat. A törvényes előírás a tuberkulózis, a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, a hepatitis B, a pneuomococcus, valamint más baktériumok által okozott betegségek elleni védőoltásokra vonatkozik.

Zentán ritkán ugyan, de előfordul, hogy a szülők visszautasítják ezeket az oltásokat — tudtuk meg Montányi Gabriella zentai gyermekorvostól, aki az ilyen esetben szokásos eljárásról is beszélt:

— Előbb részletes tájékoztatást adnak a felnőtteknek arról, mitől védi meg gyermeküket a szérum, majd arra is figyelmeztetnek, milyen következménye lehet annak, ha a kicsi nem veszi fel a vakcinát. Ha ezek után is ellenkeznek, az eset az egészségügyi felügyelőhöz kerül, aki egy lakcímre kiküldött felszólítással emlékezteti a szülőt a törvényes következményekre.

A doktornő elmondta, a figyelmeztetés után az esetek többségében mégis eljönnek a szülők a kisbabájukkal, hogy a gyerek megkapja az oltást. Az ilyen eljárás azonban nem gyakori — tette hozzá. Zenta községben a 4000 fős gyermekpopulációból mindössze egy kicsivel több mint tíz alkalommal volt szükség felszólításra.

Újvidéken már mások az arányok. Ebben a városban szálltak szembe a legtöbben az oltásra vonatkozó törvényes előírással.

A zentai gyermekorvos arra is kitért, hogy a napjainkra jellemző, hatalmas méreteket öltő vándorlás tovább fokozza a védőoltások elmulasztásának következményeit. Állítását a következőkkel magyarázta:

— Cikkek, melyeket követünk, arról szólnak, hogy Spanyolországban és Portugáliában jelenleg szamárköhögés terjed. Azt is fontos megemlíteni, hogy Amerikában például eléggé liberálisan állnak hozzá ahhoz, hogy ki milyen védőoltást vesz fel, ezért ott is könnyen megjelenhetnek a súlyos betegségek. Emiatt is hangsúlyozzuk, hogy akik visszautasítják a védőoltást, azokkal könnyen előfordulhat, hogy ha ezekben az országokban járnak, akkor megfertőződnek a súlyos szövődményekkel is járó kórok egyikével. Sőt, az is megtörténhet, hogy egy-egy ilyen járványt a külföldről hazalátogató rokonaink, ismerőseink hoznak be a házunkba. Ha védettek vagyunk, nem kell ettől tartanunk — szögezte le dr. Montányi Gabriella.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..