home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Suburbicon
Brasnyó Zoltán
2017.11.30.
LXXII. évf. 47. szám
Suburbicon

Mivel jól tudom, hogy George Clooney rendezőként miféle csodákra képes (Good Night and Good Luck), már előre vártam, hogy a szatíraként beharangozott Suburbicon mennyire lesz képes átlépni a határokat, túlfeszíteni a húrt vagy — urambocsá! — kicsapni a biztosítékot.

Nem volt katarzis, csak jó sok agyalás azon, amit láttam. Végül megállapítottam, hogy mindez egy tisztességes iparosmunka, melyről sajnos nem lehet szuperlatívuszokban nyilatkozni. Pedig minden ígéretes volt: a Coen testvérek forgatókönyvébe a jéghideg profizmussal rendezni képes Clooney lehel majd életet, a szinopszis pedig az ’50-es évek Amerikájának álszent társadalmáról szól, fanyar humorral. Ez volt az ígéret, de a végeredmény egy kihagyott ziccer maradt. Vagy egy olyan pohár whisky, amelyben elolvadt a jég.

A városi kicsinyesség és naiv álomvilág a Suburbicon papírmasé díszlete. Az időpont pedig az ’50-es évek közepe. Habár a Coen testvérek valamiért a szekrény hátuljába dobták ezt a sztorit, a humora épp eléggé fanyar, a poénoknak pedig néha csontig hatoló élük van. George Clooney éppen eléggé jóban van Coenékkel ahhoz — több filmjükben is főszerepet kapott —, hogy megkaphatta a rendezés lehetőségét. De ezúttal mégsem mert kockáztatni, sőt, határozottan „nézőkompatibilissé” akarta változtatni a forgatókönyvet. Így a 105 percnyi heccelődés, irónia és keserédes igazságok helyett erővel belecsempészett egy jó nagy adag drámai vonalat is. Talán ezért lett fura szerzet ez a mozi.

Már az is eléggé ironikus, hogy a Suburbicon noirként működik/működne legjobban, pontosan azokban a pillanatokban, amikor a fehérek lakta közösség puritánságát, korlátoltságát és rasszizmusát mutatja be. Egy olyan világot, amelynek mára már el kellett volna tűnnie, ám a mai „helyszíni beszámolók” mégis az ellenkezőjéről szólnak.

Dokumentumfilmekből ismert stílusjegyekkel operáló alkotás a Suburbicon, így is indít. Makulátlan, katalógusokban látott családdal és lakókörnyezettel ismerkedünk meg. Gardner Lodge családapával (Matt Damon), kerekesszékes feleségével, Rose-zal (Julianne Moore), fiukkal, Nickyvel (Noah Jupe) és Rose nővérével, Margarettel (őt szintén Moore alakítja, csak barna hajszínnel a szőke helyett). Idillikus életük azonban hirtelen pokoli fordulatot vesz: betörők rúgják rájuk festői otthonuk ajtaját, az eset következtében pedig Rose meghal. Margaret hozzájuk költözik, átveszi nővére helyét a háztartásban, sőt, Gardner ágyában is. Még a haját is szőkére festeti. Ekkor érkezik egy biztosítási ügyekkel megbízott nyomozó, aki a nézőkhöz hasonlóan már korán kapiskálni kezdi, hogy valami bűzlik, azaz emberi ürülék került a ventillátorba.

Ezután a film noir műfajából ismert femme fatale karaktere lép színre, és ha rövid ideig is, de úgy érezhetjük, hogy A postás mindig kétszer csenget vagy a Gyilkos vagyok 2017. évi újragondolását látjuk. A film éppen ott rontja el, hogy túlságosan sulykolja a kor rasszizmusának gyalázatosságát, ennek a komolyságnak és sötét tónusnak pedig — legyen bármennyire tiszteletre méltó is — a film komikus, fekete humorral átszőtt hangvétele látja kárát. A mozi második részében egy afroamerikai család költözik a szomszédba, ami tragikus események lavináját indítja el. Olyanokét, amelyek a pennsylvaniai Levittownban valóban megtörténtek. Clooney filmjében a gyerekek kapják a legfőbb szerepet, hiszen hiába, ők a jövő zálogai.

Valamiért azonban mégsem érezzük kereknek ezt a történetet. A detektívet játszó Oscar Isaac kétségkívül élete alakítását nyújtja, a rendező viszont ennél ezerszer többre képes. Nehéz megfogalmazni, hogy a Suburbiconnal mi a gond. Talán az, hogy egyszerre kíván túl sok mindent kommunikálni. Emiatt pedig azzal az érzéssel nézzük majd végig a stáblistát, hogy egy önmagával hadakozó forgatókönyvet és az alkotók eltérő elképzeléseivel teletűzdelt katyvaszt látunk. Kár érte, mert szerintem zseniális lehetett volna.


Nyitókép: Wewritethings.co

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..