Statisztika, adok-kapok és Đoković a világ tetején

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Statisztika, adok-kapok és Đoković a világ tetején

Botrány a rendőrségnél - letartóztatások. Hatalmas felháborodást keltett a nyilvánosság körében az a videofelvétel, amely a közelmúltban került fel a You Tube videomegosztó portálra. A felvétel még 2007-ben készült, s jól látható rajta, amint rendőrök bántalmaznak egy fiatal roma férfit. Mint azóta...

Botrány a rendőrségnél - letartóztatások. Hatalmas felháborodást keltett a nyilvánosság körében az a videofelvétel, amely a közelmúltban került fel a You Tube videomegosztó portálra. A felvétel még 2007-ben készült, s jól látható rajta, amint rendőrök bántalmaznak egy fiatal roma férfit. Mint azóta kiderült, az ominózus eset Versecen történt, s a hatóságnak már abban az évben tudomása is volt róla. A rendőröket viszont, a nagyközönség nyomására, még csak most tartóztatták le, illetve függesztették fel állásukból.
Változik az önkormányzatok pénzelése? A köztársasági parlament első olvasatban elfogadta a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) helyi önkormányzatok pénzelésével kapcsolatos javaslatát. A parlament 250 képviselője közül mindössze 127-en voltak jelen a szavazáson, s 108-an támogatták a javaslatot. A javaslat értelmében az önkormányzatok a jövedelemadó eddigi 40 százaléka helyett ezután 80 százalékot tarthatnak meg. A törvényjavaslat egyébként számos ellentmondást tartalmaz, sokan politikai marketingnek értékelik, semmint jobbítási szándéknak. Pásztor Bálint, a VMSZ képviselője szerint a törvény elfogadásával ellehetetlenül a költségvetés Vajdaságot megillető 7 százalékának a kifizetése. Nenad Čanak, a VSZL elnöke szerint mindez ellentmond a decentralizációnak.
Tavaszra választások. A sajtótalálgatások szerint a hatalmi koalíció tagjai abban állapodtak meg, hogy jövő tavasszal minden szinten egyszerre tartják meg a választásokat. Hogy azért még nincs minden tisztázva, azt is bizonyítja, hogy a hétvégén Žarko Obradović, a szocialisták elnök-helyettese szerint külön kellene megtartani az önkormányzati, illetve a köztársasági szavazást.
Jönnek fel a radikálisok. A legújabb közvélemény-kutatási eredmények szerint Boris Tadić és Tomislav Nikolić támogatottsága kiegyenlítődött. A harmadik helyen szintén holtverseny van a szocialisták köré tömörült koalíció és a radikálisok között. Ez a fejlemény mindenképpen újnak számít, s arra utal, hogy Nikolićnak a közelmúltban elkövetett taktikai hibái után a hagyományosan szélsőjobboldali szavazók egy része elkezdett visszaáramlani a radikális táborba. Biztos bejutónak számít még a SZDP és az LDP is. A felmérések szerint Đinkić regionalizációért indított kampánya is kezdi meghozni a gyümölcsét. Legalábbis ami az 5 százalékos küszöböt illeti.
Az egészségügy a legkorruptabb. Hivatalosan is az egészségügy a legkorruptabb ágazat Szerbiában. A kormánynak az EU kérdőívére adott válasza ismerte el ezt a tényt. Egy nemzetközi jelentés viszont ennél is rosszabbnak ítéli meg a helyzetet. A WHO ugyanis az egészségügyben uralkodó korrupció tekintetében Szerbiát a világlista negyedik helyére teszi.
Októberben nyílik meg Vajdaság brüsszeli irodája. Többévi huzavona és előkészület után október 12-én Predrag Novikov vezetésével kezdi meg hivatalosan is a működését Vajdaság brüsszeli irodája - erősítette meg Egeresi Sándor, a Vajdasági parlament elnöke. Az iroda a szerb állandó misszión belül fog működni. A megnyitás azután vált biztossá, hogy az idén márciusban a szerb kormány is jóváhagyta.
Csökkent vagy nőtt a munkanélküliség? Mirko Cvetković kormányfő a közelmúltban azt találta mondani, hogy a kormány legnagyobb sikere a munkanélküliség csökkentése. Erre cáfolt rá alaposan a Szerb Statisztikai Hivatal múlt heti adata, mely szerint a tavaly októberi 19,2 százalékról az idén áprilisban 22,2 százalékra nőtt az álláskeresők száma. A kormányfő minderre úgy reagált, hogy a statisztikai adatok nem megbízhatóak.
Olcsóbb Szerbiában élni, mint az EU-ban. Legalábbis ezt mutatják némely felmérések. Az élelmiszerárak az európai országokéi 65 százalékának felelnek meg. Az elektronikai cikkek árában viszont nincs nagy eltérés. A szerbiai árak az uniós szint 94 százalékán mozognak. A felmérést végzők a fizetések közötti különbség százalékarányát viszont nem tették közzé.
Megindult az áradat. A nyári szabadságok miatt megindult a Nyugatról hazatérő vendégmunkások áradata. A múlt héten már öt-hat órás volt a várakozás a horgosi határátkelő mindkét oldalán. Célszerű Kelebia vagy Gyála felé tartani.
Kosovói szerb műemlékek. A hét első felében a szerb közvéleményt a kosovói középkori örökségek kérdése tartotta izgalomban. Francia indítványra az UNESCO egy olyan javaslatról tárgyalt, amely alapján a kosovói szerb kolostorokat kizárólag kosovói történelmi emlékekké nyilvánította volna. Oroszország, Kína és Brazília nem támogatta a javaslatot, így végül nem fogadták el.
Szerb-kosovói tárgyalások. Még meg sem nyugodtak a kedélyek a kosovói műemlékek kérdése körül, amikor ismét tárgyalóasztalhoz ült Szerbia és Kosovo küldöttsége. A megbeszélések fókuszában a mindennapi életet érintő kérdések voltak, köztük például a közlekedés is napirendre került. Szerbia továbbra sem ismeri el a kosovói útleveleket, az ottani személyigazolványok kérdésében viszont rugalmasabb álláspontra helyezkedik. A kosovóiak ezt a függetlenség elismerésének első lépéseként értelmezik, a szerb küldöttség viszont határozottan cáfolja ezt.
Đoković a tenisz új királya. Az újdonsült világelső Novak Đoković megnyerte a wimbledoni tenisztornát, miután a döntőben 6 : 4, 6 : 1, 1 : 6, 6 : 3 arányban legyőzte a spanyol Raffael Nadalt, s ezzel megszerezte harmadik Grand Slam-elsőségét. Az idén mindössze egy vereséget jegyző (Federer ellen a Roland Garros elődöntőjében) Đoković a francia Chardy, a dél-afrikai Anderson, a ciprusi Baghdatis, a francia Llodra, az ausztrál Tomić, a francia Tsonga és Nadal legyőzésével jutott első szerb teniszezőként a wimbledoni serleghez. Az idei volt a 125. wimbledoni tenisztorna, melyen a 24 éves Đoković pályafutása 26. ATP-tornagyőzelmét aratta, s ő a 25. férfijátékos, aki a világranglista élére állhatott.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Statisztika, adok-kapok és Đoković a világ tetején
Heti Interjúnk
Statisztika, adok-kapok és Đoković a világ tetején
Múzsaidéző
Facebook

Támogatóink