home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Sportol a gyerek? És eszik rendesen? Pihen is?
Fehér Márta
2018.10.20.
LXXIII. évf. 41. szám
Sportol a gyerek? És eszik rendesen? Pihen is?

Időről időre tragikus hírek rázzák meg a közvéleményt: egy fiatal sportoló rosszul lett egy edzésen vagy utána, és az orvosok sem tudtak segíteni rajta.

Rengeteg gyerek él aktív életmódot, szerencsére sok családban odafigyelnek a kicsik és nagyobbak óriási mozgásigényére, időt, energiát, pénzt nem kímélve viszik csemetéiket edzésekre a szülők, bízva abban, hogy a lehető legjobbat választották nekik. A szülőkön kívül edzők és sportorvosok veszik körül a gyerekeket — mire figyeljünk oda?

Kuti Lili, az ötödikes kisnagylány évek óta sportol, érmekkel tér haza a különféle versenyekről, emellett csodálatos fogalmazásokat ír, szépen rajzol, matekból is jó, nem csoda, hogy csak úgy potyognak a díjak.

— Kedvenc tantárgyam a torna, természetesen — neveti bele a telefonba vasárnap délután, amikor az interjú készült. Pizsamanap a hét utolsó napja, hamarosan el is mondja, miért. — Hat éve úszom. Hetente hatszor van úszó- és háromszor szárazedzésem. Ha reggel úszom, amikor hazaérek, tanulok, majd iskolába megyek, aztán itthon megcsinálom a házit, amennyit bírok, és megyek edzésre. Vasárnap a legtöbbször ki sem kelek az ágyból. Ha hétvégén verseny van, akkor kimarad a heti nagy pihenés. Szeretek versenyezni, és nagyon szeretek első lenni! Ezért úszom igazából, meg egészséges is szeretnék lenni — teszi még hozzá az utolsó félmondatot. Aztán visszatért a leckéhez, én pedig az anyukával beszélgettem tovább. Nem sok a heti kilenc edzés? — kérdezem tőle.

— Mi sem így kezdtük, amikor Lili kisebb volt, heti két-három napot járt edzésre. Lassan rázódott bele a jelenlegi tempóba — magyarázza Kuti Tímea. — Nagyon odafigyelek arra, hogy Lili mit eszik, mennyit pihen. Reggel tonhal, zöldségféle várja az asztalon, edzés után rögtön egy banán, aztán az ebéd megint rengeteg zöldségféle. Ha Lilin múlna, vegetáriánus lenne. Brokkoli, karfiol, répa, mindenféle saláta — és a kötelező csirkemell minden formában. Évente kétszer viszi őket az edző sportorvosi ellenőrzésre, én pedig itthon minden kis kezdődő megfázásra citromot, narancsot facsarok, kivit, gránátalmát adok. Arra is ügyelek, hogy a napi nyolc óra alvás, ha szűken is, de meglegyen — este fél 10 körül ágyba kerül, 10 óra körül alszik, aztán másnap reggel fél 6-kor, 6 órakor ébresztő. A hétvégén pedig rengeteget pihen, és akkor pótoljuk az elmaradt leckéket, tananyagot.

 

A megfelelő teljesítményhez kell a tudatosan felépített étrend

Ezt hangsúlyozza Süli Mónika mesterképzett sportorvos, hozzátéve, hogy a jobb eredmények érdekében és a növekvő elvárások miatt folyamatosan emelkedik a terhelés a sportban, különösen a versenysportban.

— Ez egyre több edzésidőt és edzésmennyiséget igényel egy fiatal sportolótól. Az iskolai tanuláson, a rendszeres szellemi teljesítményen kívül napi egy-két edzésen, edzőtáborokban, hétvégi versenyeken kell megfelelni a gyerekeknek, akik ettől a strapától rendkívül le vannak terhelve. Nagyon fontos, hogy a szülők, illetve az edzők különös gondot fordítsanak a megfelelő étrendre, pihenésre és az elegendő folyadék fogyasztására. Az izomzat fejlődéséhez és a megfelelő teljesítmény fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres energiabevitel és az étkezések megfelelő időzítése. Napi legalább három, de inkább öt-hat alkalomra kell elosztani az élelmet az energiaszint fenntartása érdekében. A sportoló gyermeknek magas az ásványianyag- és vitaminigénye, ezek pótlására ügyelni kell. A vashiány fáradékonyságot, sápadtságot okozhat, ezt húsok és belsőségek fogyasztásával lehet elkerülni. A kalcium a csontok és az izomzat fejlődéséhez szükséges, a tejben és a tejtermékekben található meg nagy arányban. A D-vitamin is az optimális teljesítményt segíti, karbantartja a csontok egészségét. A többi közt a tonhalban, a tojásban, a májban található meg. A napsütéses időszakokon kívül étrend-kiegészítők formájában való pótlására is gondolni kell. A sportoló fogyasszon legalább napi 2-3 liter folyadékot, leginkább tiszta vizet — a szomjazás nagymértékben csökkenteni a szellemi és a fizikai teljesítményt.


Miből áll a sportorvosi vizsgálat?

— A sportorvosi alkalmassági és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. A vizsgálatokat 18 éven aluli versenyzőknél félévente, 18 éven felüliek esetében évente szükséges elvégezni, célszerűen a versenyszezon kezdete előtt. Sportágtól függetlenül a sportorvosi alkalmassági és szűrővizsgálat kötelező elemei: az anamnézis felvétele (kérdőív alapján), a fizikális vizsgálat — a testalkat vizsgálata (a testtömeg és a testmagasság mérése, a testtömegindex, azaz a BMI kiszámítása), a szív- és keringési rendszer vizsgálata (vérnyomás, pulzus, szívhangok, EKG), a légzőrendszer, a mozgásszervek és az idegrendszer (reflex, fájdalomérzet) vizsgálata, illetve vizeletvizsgálat — részletezi Süli Mónika.


 

A gyerekek is kiégnek

Halasi Szabolcs, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense, testnevelő tanár, aki éveken át labdarúgóedzőként foglalkozott gyerekekkel, maga is sportember, két kisgyermekét pedig igyekszik okosan a sport szeretetére nevelni.

— A sport Szerbiában még nem státusszimbólum (egy-két sportágtól eltekintve), ám jól hangzik, amikor megkérdezik a szülőt, hogy jár-e valahová a gyereke, és a nyelvóra, a zenede mellé valamilyen sportág is odakerül válaszként. Viszont a szülők is hibába szoktak esni: saját gyerekeik által igyekszenek elérni azokat a sikereket, amelyekben nekik nem volt részük. És éppen ezért erőltetik a gyerekeket, hogy minden edzésen legyenek ott, illetve mindig a maximumot nyújtsák. Odajutunk, hogy a gyerek tizenkét-tizenhárom évesen majd azt mondja, én ebbe belefáradtam, nem akarom tovább csinálni. Ezt a szakemberek kiégésnek nevezik. A gyerek belefáradt az elvárásokba, hogy mindig topon kell lennie. Ez időnként edzői hiba is, fel kell ismerni az erre utaló jeleket, és olyankor könnyített, vidámabb hangulatú edzéseket kellene vezényelni. Hangsúlyoznom kell, hogy a hat-hét évesekkel a mozgást kell megszerettetni, a fizikai aktivitás szokássá kell hogy váljon, és csak utána következhet a fizikai és pszichikai terhelés növelése, s a jó edző ezt teszi. Több röplabdázó lányt ismerek, aki kadettkorban, tizennégy-tizenhat évesen mondta ki, hogy elég volt, mert nem tudott egyidejűleg az iskolában és a napi két edzésen is teljesíteni.

 

Még egyszer a táplálkozásról és a sportorvosi vizsgáról

Tapasztalatai szerint kevés szülő és edző figyel arra, hogy a gyermekek mit esznek, illetve mennyit pihennek. Sokan croissant-t majszolva, és kólával a kezükben mennek a reggeli edzésre. A sportolói étrend nem téma sem a pályákon, sem otthon, nincsenek rendszerszerű tájékoztatások, esetleg hébe-hóba elhangzik egy-két mondat. Régi szabály (nem profi sportolóknál), hogy legalább két órával edzés előtt valamilyen egészséges élelmet kell fogyasztani, különben a vérkeringés az emésztésre összpontosít, nem pedig az izmokra és az agyra, ahogyan kellene, így sem a koncentráció, sem az energiaellátás nem lesz megfelelő — hangsúlyozza.

A sportorvosi vizsgálatokkal kapcsolatban kiemelte, nem a szakemberekkel van a gond.

— Elavultak a módszerek, és a felszereltség sem megfelelő. Ha egy harmincéves spirométerrel — ez a tüdő levegőbefogadó képességét mérő műszer — mérnek, akkor miről beszélünk? Nem lehetne egy kicsit jobban felszerelni a rendelőt? Lehetővé kellene tenni a terheléses EKG-t — ez a fizikai teljesítőképesség megítélésére alkalmas módszer, melynek során az EKG-t a kerékpár-ergométeren bicikliző vagy a futószalagon futó gyermeken végzik. Jó lenne a testzsír és az izomtömeg arányát is mérni. Nem megfelelő a területi lefedettség, és nagyon kevés a sportorvos. S arról is beszéljünk, hogy kisebb településekről ténylegesen eljut-e minden gyermek sportorvosi vizsgálatra, vagy csak látatlanban kapja meg a pecsétet.

Szeptember elején az edzésen lett rosszul, majd meghalt egy tizenhárom éves, szabadkai lány — akkor került (ismét) fókuszba a sportorvosi ellenőrzések hatékonysága.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..