home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sport, 2014 (2. rész)
Tóth Tibor
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
Sport, 2014 (2. rész)

Az év eleje általában az összegzések ideje. Múlt heti számunkban a téli olimpiára tekintettünk vissza, ezen a héten pedig a labdarúgó-világbajnokság legfontosabb mozzanatait elevenítjük fel.

A német válogatott győzelmével ért véget a XX. labdarúgó-világbajnokság, miután a Nationalelf a döntőben Mario Götze 113. percben szerzett góljával 1 : 0 arányú győzelmet aratott Argentína felett. A németek 1954, 1974 és 1990 után negyedszer nyertek világbajnokságot, s ezzel a német az első olyan európai válogatott, amely vb-címet ünnepelhetett Dél-Amerikában.

A csoportküzdelmek során több nagyágyú is búcsút intett a vb-nek. A legnagyobb szenzáció a világbajnoki címvédő spanyol válogatott kiesése volt — a csapat Hollandiától katasztrofális, 1 : 5 arányú vereséget szenvedett, Chile válogatottjával szemben is alulmaradt (0 : 2), csupán Ausztráliát fektette két vállra (3 : 0) egy tét nélküli összecsapáson. A csoportküzdelmek végén a tizenhárom európai válogatott közül mindössze hat került a legjobb tizenhat közé. Spanyolországon kívül kiesett Horvátország, Olaszország, Anglia, Bosznia-Hercegovina, Portugália és Oroszország, viszont a belgák, a németek, a svájciak, a franciák, a görögök és a hollandok bejutottak a nyolcaddöntőbe. Az emelt fővel búcsúzó csapatok közül feltétlenül ki kell emelni a bosnyákokét, melyet a Nigéria elleni mérkőzésen az új-zélandi bíró ejtett ki. A már említett spanyolokon kívül az olaszoktól is továbbjutást vártak a szakemberek. Portugália egy sérüléssel bajlódó Ronaldóval nem nyújthatott többet, az angolok szereplésével kapcsolatban az utóbbi években már semmin sem szabad meglepődni, az oroszok meglehetősen színtelen játékot mutattak, a horvátok pedig kénytelenek voltak meghajolni a kiválóan játszó Mexikó előtt. A továbbjutók közül a belgák, még ha a vártnál gyengébb játékkal is, de hozták a kötelezőt, a hollandok szintén százszázalékosak maradtak, a németek a magas színvonalon lejátszott első mérkőzés után a folytatásban csak annyit adtak ki magukból, amennyi a továbblépéshez feltétlenül szükséges volt, a franciák és a svájciak a papírformának megfelelően maguk mögé utasították Ecuadort és Hondurast, a görögök pedig ezúttal is a tű fokán át kerültek a legjobb tizenhat közé. A dél- és a közép-amerikai együttesek közül csak a már említett Honduras, valamint Ecuador nem tudta magát kvalifikálni a nyolcaddöntőbe, a többiek viszont igen. Az afrikai együttesek közül ketten kerültek tovább, és míg Nigéria továbbjutása annyira nem számít meglepetésnek, Algériáé annál inkább, hiszen a sivatagi rókák történetük során először élték túl a vb csoportkörét. Kamerunnak nem volt esélye a brazil, horvát, mexikói csoportban, Elefántcsontpart csakis saját magának köszönheti, hogy búcsúzni kényszerült, Ghána pedig sokkal többre hivatott annál, mint amit ezen a vb-n elért. Az ázsiai együttesek és Ausztrália nem képviselt jelentősebb játékerőt, a négy válogatott mindössze három döntetlent ért el ezen a világbajnokságon.

Az első nyolcaddöntőben Brazília és Chile döntetlent játszott egymással, de a büntetők biztosabb értékesítésével végül a házigazdák kerültek a legjobb nyolcba. Chilét nem sok választotta el mindettől, hiszen ha a hosszabbítás utolsó percében Pinilla lövése nem a felső kapufát találja el, hanem néhány centiméterrel lejjebb megy, akkor megtörtént volna a vb legnagyobb meglepetése. Kolumbia Rodríguez két góljával győzte le a Suárez eltiltása miatt leginkább fogatlan oroszlánra emlékeztető Uruguayt, Hollandia pedig hihetetlen végjátékban múlta felül a vb egyik kellemes színfoltját, a mexikói válogatottat. Az oranje 88 percig vesztésre állt, akkor azonban előbb Robben lőtt egy bombagólt, majd a hosszabbítás negyedik percében a csereként beállt Huntelaar büntetőből talált a vb egyik nagy felfedezettjének, Ochoának a hálójába. A Görögország—Costa Rica-meccsen a 2004. évi Európa-bajnok a 66. perctől emberelőnyben játszott, és a 91. percben kiegyenlítette az egygólos Costa Rica-i vezetést. A hosszabbításban a közép-amerikai válogatott sikeresen ellenállt a görög rohamoknak, majd a büntetők során az egyik legtapasztaltabb görög, Gekasz hibázott, és ezzel Costa Rica a története legnagyobb sikerét érte el. A nyolcba bejutott még a Nigériát a hajrában búcsúztató Franciaország, az Algériát csak a hosszabbításban legyőző Németország, a jól védekező Svájc felett a hosszabbításban diadalmaskodó Argentína és a vb legjobb meccsén az Egyesült Államokat hazaküldő Belgium. Érdekes, hogy a nyolcaddöntőkből a nyolc csoportelső került a negyeddöntőbe — ez korábban még nem fordult elő.

Az első negyeddöntőben klasszikus európai derbi, a német—francia meccs ígért csemegét. A pályán látottak azonban messze elmaradtak a várakozástól, a párharc látványos játék helyett taktikai csatát hozott. A franciák először kerültek hátrányba a vb alatt, és nem volt olyan játékos a soraikban, aki lendületet tudott volna adni a csapatnak, aki egy váratlan megoldással meglepte volna a taktikusan focizó németeket. Nem túlzás azt állítani, hogy a brazilokon kívül nem sokan szurkoltak a cariocáknak a Kolumbia elleni negyeddöntőben. James Rodríguezék a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtották mind a csoportmeccsek, mind a nyolcaddöntő folyamán. A rengeteg szabálytalanságot hozó mérkőzésen a házigazdák helyenként fociztak is, a kolumbiaiak viszont nem tudták megismételni a korábbi mérkőzéseken mutatott játékukat. A nyolc közé jutásért a belgák a vb legjobb mérkőzését vívták, így joggal lehetett arra számítani, ha nem ismétlik is meg az Egyesült Államok elleni játékukat, de mindenképpen megközelítik korábbi teljesítményüket. A német meccshez hasonlóan itt is egy korai gól döntötte el a továbbjutást az 1986. évi világbajnok Argentína javára. A legsimábbnak a Hollandia—Costa Rica-negyeddöntő tűnt, attól függetlenül, hogy a közép-amerikai meglepetéscsapat már nem egy nagyágyú orra alá tört borsot. Ennek megfelelően a hollandok óvatosan kezdtek, keresték a rést a Costa Rica-i védelmen, de a három kapufa ellenére a hálóba vezető utat sehogy sem találták meg. Louis Van Gaal holland szövetségi kapitány a 118. percben hozott egy váratlan döntést, mely bejött neki: a tizenegyesekre készülve lecserélte első számú kapusát, Cillessent, és helyére Krult hozta be. A kapitány tudta, mit csinál, a Newcastle kapusa ugyanis mindegyik Costa Rica-i büntető esetében a jó irányba mozdult, Ruiz és Umana lövését hárítani is tudta, így Hollandiát bejuttatta a legjobb négy közé.

Az elődöntőkben a német válogatott valósággal kiütötte a házigazda Brazíliát (7 : 1), Argentína pedig a büntetők biztosabb értékesítésével jutott tovább a Hollandia ellen játszott mérkőzésen. A bronzmeccsen Hollandia 3 : 0 arányban legyőzte Brazíliát, mely csapat teljesítményén még érezhető volt a németek elleni hatalmas zakó hatása. A döntő bizonyos szakaszaiban a Di María nélkül pályára lépő argentinok jobban játszottak, több helyzetet dolgoztak ki, de nem tudtak túljárni Neuer és a német védelem eszén. A kulcsmomentum Joachim Löw húzása volt, aki a 88. percben csatasorba küldte az első mérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtó, ám azóta gyengélkedő Götzét. Super Mario nem jött zavarba a lehetőségtől, meghálálta a bizalmat, és a szintén csereként beállt Schürrle átadásából megszerezte a mindent eldöntő találatot.

A torna legjobb játékosa címet — s ezzel a világbajnokság Aranylabdáját — Lionel Messi kapta, a legjobb kapusnak járó díjat, az Aranykesztyűt Manuel Neuer vehette át, a legjobb fiatal játékosnak pedig a francia Paul Pogbát választották. A gólkirály a hat góllal záró kolumbiai James Rodríguez lett.

A következő világbajnokságra 2018-ban kerül sor Oroszországban.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..