Spanyolország—Demokrácia 1:0

Spanyolország—Demokrácia 1:0

Erőszakba torkollott a katalán függetlenségi népszavazás — Az AfD társelnöke máris új pártot alapítana — Az Interpol felvette tagjai közé Palesztinát

Erőszakba torkollott a katalán függetlenségi népszavazás

Spanyolország autonóm tartománya, Katalónia területén népszavazást tartottak a spanyol államtól való elszakadásról. Pontosabban fogalmazva csak megpróbáltak népszavazást tartani, mivel a spanyol hatóságok minden módszerrel megpróbálták megakadályozni. A szavazók és a rendőrség közötti összetűzésekben mintegy 400 ember sérült meg. A spanyol miniszterelnök-helyettes szerint a rendőrség „professzionálisan és arányosan járt el”. A katalán közvélemény viszont a demokrácia megcsúfolásának tartotta az eseményeket. Mindezek ellenére a spanyol alkotmánybíróság által megállított népszavazás elsöprő függetlenségpárti végeredménnyel ért véget. A voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre.
 

Az AfD társelnöke máris új pártot alapítana

Frauke Petry egy nappal a választás után hagyta ott a parlamentbe frissen bekerült jobboldali, populista, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot. Most minden bizonnyal újat fog alapítani. Az új politikai formáció neve feltehetően Die Blauen, vagyis Kékek lesz. Az AfD hagyományosan a világoskék színt használta, ezzel jelölték a sajtóban és a közvélemény-kutatások grafikonjain is. A napokban már be is üzemeltek két Twitter-fiókot @DieBlauen_de, valamint @DieBlauen_Bund néven, utóbbi állítólag az új párt parlamenti frakciójáé. Ez arra utal, hogy Petry, aki egyéni jelöltként szerzett mandátumot, igyekszik meggyőzni a vele együtt 94 fős AfD-frakció más tagjait is, hogy hagyják ott a pártot, és csatlakozzanak az új mozgalomhoz.
 

Az Interpol felvette tagjai közé Palesztinát

Az Interpol a tagjai közé fogadta a palesztin államot — jelentette be a nemzetközi rendőri szervezet a Twitter közösségi oldalon. Palesztina és a Salamon-szigetek felvételével az Interpol tagállamainak száma 192-re emelkedett — derül ki a szervezet tájékoztatásából. A döntés egyébként az Interpol pekingi közgyűlésén született, titkos szavazással. Az Egyesült Államok és Izrael sikertelenül próbálta megakadályozni a palesztinok felvételét. A Palesztin Hatóság a Twitteren azt írta, hogy a közgyűlés 75 százaléka támogatta a palesztin állam felvételét. Izrael abban bízott, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét sikerül elhalasztani a szavazást Palesztina felvételéről, de ez a remény meghiúsult.


Nyitókép: Mti.hu

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Spanyolország—Demokrácia 1:0
Világkép
Facebook

Támogatóink