home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sorsközösség a Mária-tisztelet jegyében
Nyugat-Bácska Portál
2022.09.09.
LXXVII. évf. 36. szám
Sorsközösség a Mária-tisztelet jegyében

Csaknem 15 000, járművekkel, gyalogosan vagy kerékpárral érkezett zarándok vett részt a Doroszló—Szentkút kisboldogasszonyi, búcsúi ünnepsorozatának két napján, szeptember 7-én és 8-án.

Kisboldogasszony napján közös imádsággal kezdődött a nap, majd keresztúti áhítatosság, reggeli dicséret, dicsőséges rózsafüzér zajlott a szent kútnál. Tartottak horvát nyelvű szentmisét, majd volt német nyelvű mise is. Az ünnepi püspöki szentmisét Msgr. Böcskei László nagyváradi megyés püspök vezette. Prédikációjában hangsúlyozta, ezen az ünnepnapon Mária köszöntésében találkozunk egymással. Istenben megerősödve tudunk tovább haladni egy világban, mely egyre sötétebb lesz. Rákérdezünk magunkban a vigasztaló anyai szeretetre, tudjuk azt, hogy Szűz Mária gondot visel ránk, de folyamatosan szeretnénk igazolva látni mindezt életünkben. Ebből az alázatos, áhítatos szándékból nyerjük a feltöltődést, mely nem más, mint Isten kegyelme a zarándokok számára. (...) Megállapította továbbá, hogy az anyaországtól elcsatolt részeken élőknek jó találkozni a sorsközösségben. A Mária-tisztelők összetartoznak, és gazdagodnak ennek az összetartozásnak az erejében. Megnyugvást, megerősödést és megújulást kínál a Jelenések könyvének „napba öltözött asszonya”. Azaz vegyük fel a harcot mi is a sötét erőkkel, legyen életünk hitvallás, továbbá Máriához hasonlóan sugározzunk mi is fényt a világban.

A szentmise végén ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, a Szentkút kormányzója köszöntötte a jelen lévő vendégeket, közreműködőket, segítőket: mások között Balogh Györgyöt, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulját, Hölvényi Györgyöt, a KDNP alelnökét, európai parlamenti képviselőt, Mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Jerasz Anikót, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökét, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökét, a megjelent köztársasági és tartományi képviselőket, önkormányzati tisztségviselőket, továbbá a Szent György és a Szent István Lovagrendek tagjait, a zentai Jézus szíve plébánia Musica Sacra kórusát, a szabadkai Pro Musica kórust, a becsei Szent Antal Kórust, a szabadkai Rézfúvóskvartettet, a gyalogos zarándokokat, a népviseletbe öltözött fiatalokat, a sajtó képviselőit.

A búcsú két napján segédkeztek a helyi és a környékbeli hívek.

Fotók forrása: Pannon RTV / Dobó Krisztián és Móger Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..