home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban
MTI
2015.10.20.
LXX. évf. 41. szám
Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban

Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban: a másfél kilogrammos kölyök 180 napi vemhesség után jött világra és 20 perccel később már az anyja hátán „lovagolt”.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: a sörényeshangyász-pár (Myrmecophaga tridactyla), a három éves Manka és a két éves Marvin, az európai tenyészprogram keretében az egyik dániai állatkertből érkezett a nyírségi nagyváros állatparkjának Viktória-házába egy esztendővel ezelőtt.

A felnőtt hangyászok napi tápláléka 30 ezer hangya és termesz lenne, amely nem biztosítható, így speciális tápot, darált marhahúst, lisztkukacot és gyümölcspépet kapnak.

A most született kicsinyük — bár már önálló járásra képes — 6-8 hónapos koráig többnyire az anyja hátán látható.

A hangyászoknak az emlősállatok között a legalacsonyabb a testhőmérséklete, mindössze 32 Celsius-fok körüli, azért az anyaállat nagy, legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben, amely akár 15 órát is szundít naponta.


Egy egyhetes sörényes hangyász kapaszkodik anyjába a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házában 2015. október 20-án (MTI Fotó: Balázs Attila)

Révészné Petró Zsuzsa megjegyezte: a hangyászpár eddig az állatpark Viktória-házában bolíviai mókusmajmokkal élt együtt, melyeket a kicsi nyugalma érdekében most elkülönítettek tőlük.

A szóvivő kitért arra, hogy a Közép- és Dél-Amerikában honos sörényes hangyász teste alkalmazkodott a rovarokkal való táplálkozáshoz: megnyúlt álkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket. Percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Nyelvét kis tüskék borítják, amellyel 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba. A táplálékfogyasztáshoz és -szerzéshez nem csak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel savat, a tápláléka lebontását a megevett hangyák testének savtartalma segíti.

A 40 kilogrammnyi sörényes hangyászoknak mellső lábain 5-5 ujjuk van. A második és harmadik ujjukon erős karom nőtt, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépik fel a termeszvárak betonkeménységű falát. Védekezésre is szolgál: a 10 centis karmokkal ijeszti el támadóit, de az is előfordul, hogy magukhoz szorítják és összeroppantják ellenfelüket.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..