home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Soli Deo Gloria – Egyedül Istené a dicsőség
Tóth Lívia
2018.02.15.
LXXIII. évf. 7. szám
Soli Deo Gloria – Egyedül Istené a dicsőség

A zentai Városi Múzeumban megnyílt a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás, amely a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, valamint a magyar történelemben betöltött szerepét tárja a közönség elé.

Az ünnepélyes megnyitó kezdetén Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, a magyarság számára a reformáció nem csupán a megújulás, hanem a megmaradás lehetőségét is jelentette.

— A tablókon olyan eseményeket láthatunk, amelyek a magyarság egyes időszakaiban sorsfordítók vagy meghatározók voltak. Megismerhetjük azt a hitbeli, vallási folyamatot, amely nyomán nem csupán a kereszténység, hanem a kultúránk és a nyelvünk is gazdagodott és megújult. Mivel a tárlat nemcsak a reformáció öt évszázadára tekint vissza, hanem általában a magyar történelemre is, minden magyar számára érdekes, mert ezáltal is tudatosulhat bennünk, hogy honnan indultunk, és merre tartunk — hangsúlyozta Ceglédi Rudolf.

A tárlatot Orosz Attila, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház Bácskai Egyházmegyéjének esperese nyitotta meg, aki többek között az alábbi gondolatok osztotta meg a jelenlévőkkel:

— Ha ma kellene definiálni a reformációt, akkor úgy érzem, egyet kellene érteni Heltai Gáspárral, aki a 16. század ’70-es éveiben azt mondta, villámlik az ige hirdetése. Ez azt jelenti, hogy ez áll mindennek a középpontjában. A reformáció is Isten igéjének a világosságát hozza vissza ma is. Ez a világosság ragyogja be a mi közösségeinket, ez bontja le azokat a határokat is, amelyek a különböző felekezetek között vannak. Ez az, ami összekapcsol bennünket: a kristálytiszta Evangélium, az örökkévaló Istennek az igéje, ez az, ami egybekapcsol, nem pedig szétválaszt bennünket. Úgy érzem, hogy mi, a reformáció kései örökösei ezt az üzenetet kellene, hogy hordozzuk itt, a vajdasági magyar közösségben, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül.

Az eseményen Miklós Réka karnagy vezetésével fellépett a Cor Jesu Városi Kamarakórus.
 


A szerző felvételei

A kiállítást, amelyet Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa támogat, 2018. február 19-étől március 16-áig új helyszínen, a zentai Alkotóházban nézhetik meg az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..