home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Sokadalom Kispiacon
Perisity Irma
2009.06.10.
LXIV. évf. 23. szám

A híres május végi vásárral egyidejűleg tartották meg első ízben a faluban a Nemzetek FőzőversenyétPünkösd vasárnapján kis világunk közepe volt Kispiac. Az óriási parkolót már a reggeli órákban megtöltötték a környékünkről és a Vajdaság, valamint Magyarország különböző részeiből érkező járművek. A s...

A híres május végi vásárral egyidejűleg tartották meg első ízben a faluban a Nemzetek Főzőversenyét
Pünkösd vasárnapján kis világunk közepe volt Kispiac. Az óriási parkolót már a reggeli órákban megtöltötték a környékünkről és a Vajdaság, valamint Magyarország különböző részeiből érkező járművek. A szervezők a falu eseménynaptárában ügyesen egyesítették a két jelentős eseményt: a híres kispiaci vásárt és a Nemzetek Főzőversenyét, melyet az idén először szerveztek meg azzal az elhatározással, hogy hagyománnyá teszik.
- A Nemzetek Főzőversenye a Kárpát-medencei magyarok körében már hagyomány, eddig hat alkalommal rendezték meg más-más helyen - hallottuk a helyi főszervező, Varbai András mesterszakácstól, aki a Hargitai Gasztronómiai Fesztiválok Szövetségének az elnökségi tagja. - A verseny célja elsősorban a magyar konyha, főleg a régi, közismert ételek bemutatása, és eddig bárhol tartották meg, óriási volt az érdeklődés iránta. Igaz, rengeteg utánajárással, munkával jár egy ilyen verseny megszervezése, de úgy érzem, érdemes volt megrendezni, mivelhogy 113 csapat vett részt rajta, főleg a Vajdaságból, de sokan érkezek Magyarországról is. Sajnos az erdélyiek (elsősorban az anyagiak miatt) hiányoztak a versenyről. Az ételeket nemzetközi szakbizottság bírálja majd el, és mi gondoskodunk a serlegekről, érmekről. Egyszóval igazi fesztiváli hangulatot szeretnénk teremteni, és elérni, hogy a falubeliek ezt a versenyt idővel valóban közösségünk ünnepének tekintsék.
Végeláthatatlan sorokban állnak a bográcsok, száll az ég felé az ínycsiklandó illat, és a sok kondér körül - a kispiaci barackpálinkának hála - már emelkedett a hangulat. Az oromi, oromhegyesi Kiss Ferenc Általános Iskola 11 csapatot nevezett be a versenyre. Rózsa József vezető tanár szerint a résztvevő kisdiákok már ,,mesterei' a bográcsnak, több versenyen vettek eddig részt - kiváló sikerrel. Molnár László, Erdélyi Adrien, Püspök Zoltán, Losonc Kriszta, Harmat Valentina és még sokan sürögnek-forognak a főzőedények körül, valóban ügyesen, szakértelemmel keverik az ételt. Marhapörkölt, marhalábszár-pörkölt, körömpaprikás készül. Ki eszi meg ezt a sok ételt? - kérdezzük. Rózsa tanár úr válaszol: - Amit nem eszünk meg, azt eladjuk, és az árán majd hamburgert vesznek a gyerekek!
A magyarországi Tiszafüred csapatát Kovács Piroska vezeti:
- Csapatunk részt vett eddig valamennyi versenyen, de Kispiacra különösen nagy szeretettel jöttünk. Külön kulturális műsort is készítettünk erre az alkalomra, és majd ebéd után előadjuk - mondja Piroska. A Honleányok leánykórusa elénekli az Ez itt az én hazám című dalt, aztán egy érdekes térdtáncot is bemutatunk. Mi győzni jöttünk, és e célból öt tájjellegű ételt - hortobágyit - készítünk: slambuszt, azaz öreglebbencset, pásztortarhonyát, szürkemarha-pörköltet, csülökpörköltet és természetesen halászlét. Csodálatos a hangulat, nagy a tömeg, aranyosak az emberek - már ez is olyan élmény, amelyért érdemes volt eljönni.
Az öttagú zsűri nagy igyekezettel vergődik át a tömegen, és kezében jegyzetfüzettel ellenőrzi a versenyzők munkáját, a tisztaságot, közben tréfálkozik a versenyzőkkel. Egyszóval otthonias, jó a hangulat. A kora délutáni órákban eredményhirdetés, majd jóízű falatozás következik, egymás után ürülnek a bográcsok. A verseny egyéni győztese Árok Mária felsőhegyi versenyző, aki marhapörköltet készített. Rajta kívül még 21 versenyzőt jutalmazott meg a zsűri. A szervezők megítélése szerint a vásárnak és a főzőversenynek megközelítőleg tízezer látogatója volt. Egészen biztosan jövőre még többen lesznek versenyzők, látogatók egyaránt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..