home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sem jobb, sem rosszabb
Talpai Lóránt
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Sem jobb, sem rosszabb

Az ország jövő évi költségvetéséről sok minden elhangzott az utóbbi időszakban. A kormány tagjai különféleképpen magyarázták és különféle jelzőkkel illeték a pénzügyi tervezetet. Ivica Dačić kormányfő szerint az új költségvetés közelebb visz az Európai Unióhoz, Lazar Krstić pénzügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy az ország kasszáját a polgárok zsebéhez szabták. Mindezekről Pék Zoltánt, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjét, valamint a parlament pénzügyi bizottságának tagját kérdeztük.

• A költségvetés szerint Szerbia a következő évben 930 milliárd dináros bevétellel és 1113 milliárd dináros kiadással számol. Mennyiben lehetünk elégedettek ezzel?

— A pénzügyminiszter szerint ez egy reális költségvetés. Mi azonban nem egészen így gondoljuk, ez a pénzügyi tervezet ugyanis, akárcsak az előzőek, nem tartja tiszteletben azt, hogy Vajdaság költségvetése a szerbiainak hét százalékát teszi ki, vagyis az új büdzsé semmivel sem jobb a réginél. Ha a számok, illetve a számadatok felől közelítjük meg a dolgokat, akkor kijelenthetjük, hogy a jövő évi tervezet az ideihez képest mintegy 50 milliárdos többletbevétellel számol, de legalább ugyanennyi hiánnyal is. Minket, vajdaságiakat érzékenyen érint, hogy a gazdaság és a mezőgazdaság ágazataitól mintegy 10 milliárd dinárt vonnak el, melynek nagy hányadát egyébként kulturális ügyekre, valamint a közszolgálati média helyzetének rendezésére csoportosítják át. Ami a költségvetés bevételi részét illeti, a kormány 8-ról 10%-ra növelte az áfát, természetesen a polgárok terhére. A pénzügyminisztérium továbbá szolidaritási adót rótt ki a közszférában dolgozók fizetésére. Így próbált nagyobb bevételre szert tenni, a kiadások is nőttek azonban. Az utóbbi két évben körülbelül 45 milliárd dinárral növekedtek a kamatköltségek. Ez azt is mutatja, hogy az előző kormányok által felvett kölcsönök nagyban megterhelik az ország jelenlegi költségvetését. Emiatt például a kormánynak a jövő évben 662 milliárd dinárt kell a költségvetési hiányfedezetre fordítania. Az előző pénzügyminiszter egyébként a külföldön eladott értékpapírok értékesítéséből próbált pénzt szerezni, a jelenlegi azonban a hitelekre összpontosít. Ezen belül is főként az alacsony kamatú kölcsönökkel próbálja átütemezni az ország tartozását.

• A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői több kritikát is megfogalmaztak a költségvetéssel szemben. Melyek voltak ezek?

— Elsősorban a nagy közvállalatok hitelgaranciájának kérdését, illetve problémáját vetettük fel. A közvállalatok közül is kiemelkedik a Srbijagas vállalat, melynek rossz anyagi helyzete rendkívüli befolyással van az ország költségvetésére. A gázipari vállalat tartozásának rendezése, illetve a cég fenntartása a jövő évben mintegy 150 millió eurós tételt tesz ki. Mindezek jelentősen növelik a különféle garanciákra szánt összegeket. Miközben a Nemzetközi Pénzügyi Felügyelet 30 milliárd dinárban szabta meg a garanciák határát, a kormány már 86 milliárd dinárt látott elő a hitelgaranciákra. A közvállalatok helyzetén kívül természetesen főként Vajdaság költségvetése kapcsán fogalmaztunk meg további kritikákat. Ami a költségvetését és a pénzelését illeti, számunkra a jelenlegi pénzügyi tervezet semmivel sem jobb, mint az előző évek során elfogadottak. A Tartományi Képviselőház három törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Parlamentben a 7%-os költségvetési garancia kapcsán, a kormány azonban egyiket sem fogadta el. A VMSZ ezenkívül további két törvénymódosítási indítványt is benyújtott. Az egyik a nemzeti tanácsi választások finanszírozására, a másik a szabadkai Népszínház építésére vonatkozott. Sajnos egyik esetben sem kaptuk meg, vagy kapta meg Vajdaság a tervezett összegeket. A többi közt ezek miatt a tényezők miatt nem szavazta meg a VMSZ a jövő évi költségvetést.

• A pénzügyminiszter munkacsoportot alakítana Vajdaság rendszerszintű pénzelési problémáinak megoldására. Ezzel már az előző kormány is próbálkozott, a terv azonban nem valósult meg. Vajon most sikerülni fog?

— Reméljük, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter nagyobb sikerrel jár, mint az előző. Egyszer és mindenkorra biztosítani kellene a Vajdaság számára előrelátott alkotmányos jogokat. Mivel az előző kormány már próbálkozott egy ehhez hasonló munkacsoport megalakításával — mindhiába, egy kissé szkeptikusak vagyunk a terv megvalósulását illetően, de reménykedünk a sikerben. Ezáltal pedig végre lezárhatjuk Vajdaság pénzelésének kérdését.      

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..