home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Saját nevelésű játékosokra építve
Tóth Tibor
2017.06.29.
LXXII. évf. 25. szám
Saját nevelésű játékosokra építve

A topolyai Topolčanka női felnőtt-kosárlabdacsapata a 4. helyen zárta a II. szövetségi liga küzdelmeit, ami sikerként könyvelhető el, hiszen a topolyai együttes átlagéletkora messze a legalacsonyabb volt a ligában.

Az elmúlt idényben a II. szövetségi ligát négy csoportra osztották, ebből kettőben csak vajdasági együttesek mérkőztek meg.

— A csapatok túlnyomó többsége azonos játékerőt képviselt. Néhányan kiváltak ugyan a mezőnyből, ők már a 2018-ban létrehozandó egyesült I. B ligában is megállnák a helyüket. Nagyon örülök, hogy Vajdaságban új klubok alakultak, az elmúlt években tapasztalt hullámvölgy után a lányok újra kezdik megszeretni a kosárlabdát. A Topolčankában csak topolyai lányok játszottak. A tavalyi idény végén hat játékos eligazolt tőlünk — négyen a szeghegyi Njegošban folytatták pályafutásukat, ketten pedig egyetemre iratkoztak —, így muszáj volt nagyon fiatalokat, 2002-ben és 2004-ben született lányokat betenni az első csapatba. Ők kiválóan teljesítettek, és harciasan küzdve megszerezték a 4. helyet. Már második éve szinte csak egy lépés választ el bennünket az I. ligába való jutástól, a magasabb rangfokozathoz azonban nincsenek megfelelő feltételeink. A Csáki Lajos Általános Iskola több mint harmincéves tornatermében játszunk, mely a pálya faltól való távolsága miatt nem felel meg az I. liga követelményeinek. A rendelkezésünkre álló keretre való tekintettel számunkra a II. liga a legmegfelelőbb. Korosztályos csapataink most nincsenek. Az első csapatban játszó fiataljainkat nem szerettük volna túlterhelni, ezért úgy döntöttünk, hogy fokozatos fejlődésük érdekében elég, ha hetente egyszer lépnek pályára. Utánpótláscsapat indítása esetén előfordulhatott volna, hogy a fiatalokkal szombat este például Belgrádban játszunk, majd másnap az első csapattal Versecre utaznunk. Ez azonban nagyon megterhelő lett volna ifjú játékosaink számára. Azokat a fiatalokat, akik ritkábban jutottak szóhoz a felnőttek között, beneveztük a nyári ligába, hogy egy kis önbizalmat és tapasztalatot szerezzenek — mondta Mirko Kujundžić, a Topolčanka női csapatának edzője.


A Topolčanka együttese helyi játékosokkal versenyez (archív felvétel)

A női együttes kiválóan együttműködik a Topolya férficsapatával, melynek egykori és jelenlegi játékosai besegítenek a Topolčanka munkájába. A klubban jelenleg mintegy hatvan kislány kosárlabdázik. A legfiatalabbakkal, az 1—3. osztályosokkal Miroslav Hinić foglalkozik. A Nikola Tesla Általános Iskolában heti három alkalommal valamivel idősebb lányok edzenek, akikből hamarosan többen is felkerülhetnek a felnőttcsapathoz. Korábban Bácskossuthfalván és Pacséron is működött kirendeltsége a klubnak, de amikor a lányok elérték azt a szintet, hogy edzésekre Topolyára kellett volna járniuk, akkor az utazási nehézségek miatt mindez megoldhatatlanná vált.

— Az a legnagyobb gond, hogy a gyerekek az általános iskola befejezése után más városokban folytatják tanulmányaikat. Legalább nyolc év munka kell ahhoz, hogy egy fiatal sportoló minőségi játékot mutasson fel. Nem tudjuk tartani a versenyt az újvidéki és a belgrádi csapatokkal. Ők sokkal több kosárlabdázó közül válogathatnak, emellett az ő játékosaik nagy része helyben tanul tovább, úgyhogy könnyebb megtartaniuk őket — emelte ki a vezetőedző.

A klub már nyolc éve együttműködik a felvidéki rozsnyói együttessel. Korábban a klubok képviselői és játékosai évente kétszer találkoztak, a nehéz anyagi helyzet miatt azonban mára mindez évi egy összejövetelre korlátozódott.

— Köszönetet szeretnék mondani a topolyai sportszövetségnek és a helyi közösségnek a kosárlabda támogatásáért. Nyugodtan dolgozhatunk, nincs rajtunk eredménykényszer. A legfontosabb, hogy a gyerekek sportoljanak, dolgozzanak, és akkor az eredmények sem maradnak el — szögezte le Mirko Kujundžić, a Topolčanka Női Kosárlabdaklub felnőttcsapatának edzője.

Az együttes június végéig edzésben marad, majd egy hónapos pihenő után, augusztusban kezdi meg a felkészülést az októberben induló bajnoki idényre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..