home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Saját készítésű szatyrot minden családba!
(Tha)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
Saját készítésű szatyrot minden családba!

A zentai Rozetta Kézműves Társaság és a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület az idén folytatott tevékenységével a környezetbarát, természetes anyagokból készült bevásárlótáskák használatára szeretné felhívni a lakosság figyelmét. A különféle rendezvényeken mind több embert próbáltak megtanítani arra, hogyan varrjanak maguknak vászonszatyrot.

A program keretében csodálatos kiállítást láthattak az érdeklődők a Művelődési Házban: szebbnél szebb saját készítésű gyapjú-, csuhé- és hálószatyrok, szőttestarisznyák, valamint a foltvarró csoport remekbe szabott darabjai sorakoztak a falakon és az asztalokon.

A két civilszervezet előadásokat és kézműves-foglalkozásokat is szervezett a zentai, valamint a község falvaiban élő általános iskolások részére. A gyermekek által a szülőket is buzdították arra, hogy vásárláskor az üzletekben ne kérjenek nejlonzacskót, inkább egy — saját kezűleg is könnyen és gyorsan elkészíthető — vászontáskát vigyenek magukkal. A diákok szívesen vettek részt az említett összejöveteleken, és nagy élvezettel díszítették ki az ajándékba kapott szatyrot.

Vászonszatyor varrása

Három szatyor elkészítéséhez elegendő 90 cm sárgavásznat venni. A kész táska hossza 40 cm, szélessége 30 cm lesz.

Hat 40 cm hosszú és 6 cm széles szalagot szabunk ki a szatyor fülének. Az anyag hosszából egy táskafület tudunk leválasztani. Megfelezzük, hosszára hajtjuk, megvarrjuk, és egy fakanál segítségével kifordítjuk. Kivasaljuk, és a széleit mindkét felén letűzzük, hogy erősebb legyen.

A vásznat szélességében három részre osztjuk, a szatyor végleges mérete így kb. 90 cm x 35 cm lesz. A színével befelé fordított vászon oldalsó szélét megvarrjuk, és cikcakköltéssel eltisztázzuk, lehetőség szerint ki is vasaljuk. Az alsó nyílás mindkét szélén 2,5 cm szélességben megvasaljuk az anyagot, majd mindkét végén háromszög alakban behajtjuk. Újra megvasaljuk a széleket, hogy könnyebb legyen varrni. A szatyor nyílásán megjelöljük a fülek helyét, és a szélek varrásakor azokat is rávarrjuk. Kifordítjuk a táskát, a füleit is kihúzzuk, majd mindenütt megvarrjuk a széleket (a rajz).

A külső sarkokat is bevarrjuk, letűzzük, hogy megkapjuk a szatyor szélességét (b rajz).

A varrás után a kifordított munkánk kimaradt széleit megerősíthetjük letűző varrással, így merevebb tartású táskát készíthetünk (c rajz).

Kedvünk szerint díszíthetjük hímzéssel, nyomtatással, minták rávarrásával stb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..