home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Rugalmas test, rugalmas lélek
Cérna Lenke
2017.03.28.
LXXII. évf. 12. szám
Rugalmas test, rugalmas lélek

Hátfájás, gerincferdülés és helytelen testtartás — mind az ülőmunka következménye. A pilatesfitnesz nagy figyelmet fordít a gerincstabilizáló izmok megerősítésére, ezért a nyugati világ anatómiai ismereteit és a keleti mozgáskultúra elemeit ötvöző sportág világszerte nagy népszerűségnek örvend.

Nagy, lapos szivacsokon pihenő, vegyes korosztályhoz tartozó nők fogadtak a pilatesórán Szabadkán. Ami azonnal feltűnt, hogy mindenki egyenes háttal várta a torna kezdetét. A helyes testtartást itt tanulták — ez a mozgásforma egyik alapja.

A fitneszmódszert a XX. század elején a német Joseph Pilates dolgozta ki, aki angolkórban, asztmában és ízületi fájdalmaktól szenvedett, így már egész fiatalon sportolt, és figyelmét az egészséges test kialakításának szentelte. Tüneteinek enyhítése érdekében olyan mozgásformát hozott létre, amelyben elengedhetetlen a koncentráció, vagyis a helyes gyakorlatvégzés, az izmok irányítása és a légzés koordinálása. A pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése.

No de hogy működik ez a gyakorlatban? Erre én is kíváncsi voltam, ezért el is foglaltam egy szabad szivacsot a fitneszteremben. A tornát állva kezdtük. Már az sem mindegy, hogyan tartjuk a lábfejünket. Míg a lábakat egymás mellett, egyenesen összezárjuk, a lábfejek egy kissé kifelé mutatnak. Így stabilan és egyenes gerinccel kezdtük meg a bemelegítést. A kezek végig a magasban voltak, így végeztünk balettmozdulatokhoz hasonló kecses gyakorlatokat. A bemelegítés végére karizmunk égett a fájdalomtól. A gyakorlatok kitartása és a mélyizmok terhelése a fejlődés kulcsa. Gordana Ivković edző szerint ha nem fájnak az izmok, ne is várjunk jó eredményt.

A fájdalom a törökülésben, terpeszülésben és fekve végzett gyakorlatoknál sem maradt el. A fenék, csípő és comb erősítése közben a lábunk percekig nem pihen a talajon. A lábemelgetés, -előretolás, -körzés egymást követve váltakozott. A különbség egy hétköznapi torna és a pilates között az, hogy az utóbbi esetében minden gyakorlatnak saját tempója van, a mozdulatok lendületesek, és összhangban vannak a be- és kilégzés ütemével.

A pilates fontos alapja a központosítás is. Minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból, vagyis az erőközpontból indul ki. Ez a has, az alsó háti szakasz, a csípő és a fenék központi területe, mely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magában foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

A helyes testtartás a hosszú és egészséges élet alapja. Sok időskori panaszt meg lehet előzni általa, megnyújtja az izmokat, erősíti a testet, és érezhetően fittebbek, energikusabbak leszünk tőle.

Gordana Ivković edző tíz éve kezdett el ismerkedni a pilatesszel, és öt éve tart órákat. Legidősebb tanítványa hatvan éven felüli volt. Gordana szerint akár fiatal, akár idős korban okoz panaszt a hát- vagy nyakfájás, tanácsos megismerkedni ezzel a mozgásformával.

A pilates lassú gyakorlatsorokból áll. Nem nagyon terheli a szívet, csak az izmokat. Mivel nem kardioedzésről van szó, kevesebb kalóriát éget, mint egy pörgős mozgásforma, de helyes étkezéssel párosítva jó alakformáló, hiszen a változatos gyakorlatok minden testrészt átmozgatnak. Amellett, hogy hajlékonyabbak leszünk, és megszüntethetjük vele a hátfájást, lelkileg is erősít. Mivel a keleti kultúra elemeit is tartalmazza, megtanít figyelni testünk üzeneteire.

A helyes légzésgyakorlatok bemutatására különös figyelmet fordít az edző. — Fontos, hogy megszabaduljunk a stressztől, kifújjuk magunkból a gondokat. Az órák végén mindig vidám arcokat látok — mondja.

Az edzések változatosak, minden héten vannak olyanok is, amelyeken igénybe veszik a pilateslabdát is. Ez az eszköz segít ráérezni a helyes testtartásra, és szék helyett otthon is használhatjuk. Ne féljünk attól, hogy kigurul alólunk. Ahogy az élet minden területén, ebben a sportban is fontos megtanulnunk felállni. Gyakorlással a pilates elsajátítása is sikerülni fog, cserébe pedig minőségi életet, vagyis rugalmasabb és egészségesebb testet kapunk.


Fotók forrása: N Centar

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..