home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ricsaj Óbecsén
K. E.
2012.12.26.
LXVII. évf. 52. szám
Ricsaj Óbecsén

A népi tánc, a népi játékok és a népzene ünnepe

Novemberben Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó népitánc-oktató szervezésében megtartották a IX. Ricsaj népművészeti találkozót a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör színháztermében Óbecsén.
A találkozó keretében kirakodóvásárt is tartottak. A gazdag kínálatból mindenki kedvére válogathatott. A gyöngyből készült nyakékeknek, karcsatoknak, fülbevalóknak volt a legnagyobb keletjük, de a kézzel festett üvegpoharak, csészék, dísztányérok, vázák, hímezett terítők, a fából faragott ízléses tárgyak is új tulajdonosra leltek. Népi táncruhát is lehetőség volt felpróbálni, és öt perc erejéig mindenki népi táncosnak érezhette magát...
A játszóház keretében az óvodások és a kisiskolások léptek fel népi gyermekjátékokkal, és a helybelieken kívül az adaiak, a szabadkaiak és a szenttamásiak is bemutatkozási lehetőséget kaptak. A színházteremben kézműves foglalkozásokat tartottak: csuhéból ízléses virágokat, színes fonalakból hajfogót készítettek, a nemezelők labdát gyúrtak, és aki akarta, a kosárfonás technikáját is elsajátíthatta.
Az esti programban az idősebb korosztályhoz tartozó népi táncegyüttesek léptek fel, majd a táncházban tovább folytatódott a mulatság.
A talpalávalót a Fölszállott a páva elnevezésű népzenei vetélkedőn kiválóan szereplő óbecsei Fokos zenekar szolgáltatta.
— A találkozó célja, hogy alkalmat adjon a gyermekcsoportoknak a szereplésre, az ismerkedésre és a tanulásra, és betekintést enged őseink hagyományaiba, életmódjába is. A többi gyermekfesztivállal ellentétben ez a találkozó nem versenyjellegű — hangsúlyozta Cseszák Balázs.
A rendezvény a budapesti Bethlen Gábor Alap, az óbecsei önkormányzat és a Lux nyomda támogatásával valósult meg.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..