home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Repülőterek
Lábadi Loránd
2019.02.20.
LXXIV. évf. 7. szám
Repülőterek

A légikikötők olyan helyen épülnek, ahol a repülőgépek biztonságosan fel-, illetve leszállhatnak, a kifutópálya hossza pedig elegendő ahhoz, hogy a gépek felgyorsulhassanak a levegőbe emelkedéshez, vagy landolhassanak.

A kiépítésük költséges, mivel mindennek szigorúan meg kell felelnie az előírásoknak, azok pedig pontosan és részletesen meghatározzák, milyen anyagokkal kell dolgozni, és azokat hogyan kell alkalmazni az építkezés folyamán.

A repterek területén több létesítmény is található: raktározási, karbantartási célra való hangárok, utasforgalmi épületek, meteorológiai központ és a legfontosabb, az irányítótorony. Mivel napjaink legdinamikusabban fejlődő közlekedési ágazata a légi, állandó fejlesztésekre van szükség, szinte minden téren, ezért lényeges, hogy a beszállást minél gyorsabban, biztonságosan lebonyolítsák, a poggyászok meg az utasok átvizsgálását tüzetesen el lehessen végezni, és hogy ez ne okozzon nagy időveszteséget, a mai helyzet sajnos megköveteli az ilyen biztonságpolitikát, továbbá hogy a várakozást elviselhetőbbé tegyék, több kiszolgálólétesítményt kell kialakítani.

A rendeltetésük szerinti csoportosítás alapján megkülönböztetünk polgári, katonai, sport- és ipari repülőteret. A fel- és leszállópályák, gurulóutak kialakítása szerint vannak burkolat nélküliek, valamint szilárd burkolatúak. A személyforgalom lebonyolítására kialakított létesítmény az egyik legmodernebb, és a legkorszerűbb eszközöket használja az utasok biztonsága érdekében, mind a földön, mind a levegőben. Az utazók száma, valamint a terület nagysága alapján a legnagyobbak közé tartozik az Atlantában található Hartsfield—Jackson International Airport, mely több éve tartja a pozícióját azzal, hogy az utasok száma meghaladta a 100 milliót. A második helyen a Peking International Airport található, a harmadik a Dubai International Airport, majd a Chicago O’Hare International Airport. A nagyok futópályahossza 2560 m-től 4442 m-ig terjed, tehát a legnagyobb repülőgépek fogadására is alkalmasak. A világ legveszélyesebb leszállópályája a Sint Maarten-i Princess Juliana Nemzetközi Repülőtér, mely a Holland Antillákon található. A pálya a strand mögött kezdődik néhány méterrel, és a hegyeknél ér véget. Tévedni nem lehet, itt tehát csak nagyon tapasztalt pilótáknak ajánlott a leszállás. A következő, a világ második legrövidebb leszállópályája, a Hondurasban levő Toncontín repülőtér, ahol a pilóta az utolsó percben 45°-os balfordulóval érkezik, és a gépet egy szűk völgyben elhelyezkedő aszfaltcsíkra teszi, mely mindössze 1870 méter hosszú. Ezek után leszögezhetjük, hogy a pilóták munkája nem kis veszélyekkel jár, mivel több ember élete van a kezükben. Ezt a munkát az irányítótoronyban dolgozó forgalomirányítók is segítik, akik szintén nagy szakmai tudással bírnak. Fő feladatuk a légtérben közlekedő járművek egymástól való elkülönítése, valamint a forgalom folyamatos áramlásának a fenntartása.

A katasztrófafilmekben látott jelenetek szerencsére csak nagyon ritkán fordulnak elő a valóságban is, mert a pilótáknak már felszállás előtt kell hogy legyen egy kész repülési tervük, melyben rögzítve van, hogyan haladjanak a felszállástól a leszállásig. Ez a munka jelentős műszaki háttérrel, tervezéssel, folyamatos fejlesztéssel jár együtt. A felszállást és a futópályáról való elemelkedést követő néhány percben a pilótákat a toronyból irányítják, majd ezt a munkát a bevezető (APP), illetve nagyobb magasságban már a körzeti irányító szolgálat (ACC) veszi át. Ahogy a repülőgép halad előre, úgy kerül egyik szektorból a másikba, eközben pedig az irányítók is váltakoznak. A toronyszolgálat felel a repülőtér közelében működő légi járművek irányításáért, illetve a futópályákon és a gurulóutakon való minden mozgásért. A gépek haladását nagy képernyőkön követik, ahol több járat is közlekedik ugyanabban az időben.

Balesetek nagyon ritkán következnek be, a légi közlekedés napjaink legbiztonságosabb közlekedési formája, köszönhető ez a jól képzett pilótáknak, a modern és megbízható repülőgépeknek, valamint az irányító központban dolgozó összes ember tudásának.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..