home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Rendhagyó téli sportok
Bíró Tímea
2018.02.15.
LXXIII. évf. 6. szám
Rendhagyó téli sportok

A téli sportok bő választéka tárul elénk, amikor leesik a hó, és birtokunkba vehetjük az Alpokat vagy a domboldalt.

Egy idő után azért meg lehet unni a síelést, a korcsolyázást és a szánkózást is, ezért nézzük, milyen rendhagyó téli sportok közül válogathatunk.

 

Hórafting

A rafting téli párja, melyet nem vízben űznek, hanem a havon. Egy gumicsónakban a hegyről való lesiklást nevezik hóraftingnak. A külön erre a célra kialakított pályán egyszerre tíz-tizenkét ember is lecsúszhat, ám kétszemélyes csónak is létezik. Ezt a sportot csakis sípályán kívül, akadálymentes, nem túl meredek, kellő kifutású lejtőn lehet űzni, megfelelően képzett vezetővel. A csónakot a pálya megemelt szélei irányítják, a bent ülőknek csak arra kell ügyelniük, hogy ki ne essenek a csónakból. Siklás közben a csónakot fizikailag is védő köpenyen található kötélbe lehet kapaszkodni.

 

Hójöring

A síelés rajongói könnyen kedvet kaphatnak a hójöring elnevezésű mozgásformához, itt ugyanis az emberi erő helyett az állatokéra van szükség. A szó a norvég skikjøring szóból származik, mely szó szerinti fordításban sívezetést jelent. Először az 1928. évi téli olimpián szerepelt a bemutató kategóriában. A sportág magában foglalja a vízisí, a szánhúzás és a síelés elemeit, kutya, ló vagy egy motor húzza a bátor vállalkozót, aki a kötélbe kapaszkodva akár 60 km/h-s sebességgel is száguldhat. A lovas változat is többféle lehet, a legegyszerűbben a síelő a lóra kötött hámot fogja, és ezzel irányítja az állatot. Egy másik fajtája az, amikor a lovon is ül valaki, így a síelő csak húzatja magát. Versenyzéshez inkább az utóbbi módszert használják, ilyenkor gyakran ugratókat is tesznek a pályára. Az Észak-Európából érkező sportág jelentős koncentrációt és ügyességet igényel.

 

Hólabdacsata

A yukigassen — magyarul hólabdacsata — Japánból indult játék, mely profi csapatsporttá nőtte ki magát, majd meghódította Kanadát és Európát is. Finnországban minden évben megrendezik az Európa-bajnokságot is. Két hétfős csapat próbálja egymás ellenfeleit eltalálni hógolyóval egy teniszpálya-szélességű, ám kétszer olyan hosszú, hófalak tarkította pályán, háromperces harmadok alatt. A győzelemhez le kell szedni az ellenfél minden játékosát, amihez összesen 270 labda áll mindkét csapat rendelkezésére (harmadonként 90 labda/csapat), vagy pedig az ellenfél által kihelyezett zászló megszerzésével is véget érhet a csata.

 

Hógolf

A golf és a hógolf közös gyökerekből eredeztethető, csupán a sportruha és a golfpálya különbözik a két sportág esetében. A hógolfot — a nevéből adódóan — télen, havas pályán vagy jégen játsszák, és a játékosnak meleg öltözetet kell viselnie. A sportág 1996 óta kap egyre nagyobb figyelmet, a versenyeken pedig Kanadától Japánig rengeteg ország részt vesz.

 

Bun-J-Ride

Valószínűleg mind közül ez lehet a legextrémebb téli sport, és valóban csak az igazán adrenalinfüggőknek ajánljuk. A Bun-J-Ride valójában a síugrás és a bungee jumping keveréke. A nem mindennapi sport lényege, hogy a bátor vállalkozók egy síugró sáncról rajtolnak el, mely azonban nem egy havas lejtőben, hanem egy mély szakadékban végződik. Az ugrókra egy hevedert erősítenek, melynek két oldalán egy-egy gumikötél van. Ezeket a sánc két oldalán futó drótkötél erősíti, így az elugrás után az ugró ezeken függ.

Az ugrás után nem marad más, csak a zuhanás a szakadék mélye felé, majd az ugró a mutatvány végén a drótkötelek segítségével finoman a völgy túloldalán levő végállomáshoz siklik. A Bun-J-Ride-ot síléccel, snowboarddal vagy akár biciklivel is űzhetik a vállalkozó kedvűek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..