home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Rendezett dűlőutakkal az élet is szebb
Fehér Márta
2020.08.31.
LXXV. évf. 36. szám
Rendezett dűlőutakkal az élet is szebb

Próbált már eljutni Tóthfaluból Topolyára? Vagy Zentára? Nos, ehhez meg kell kerülni a fél világot — mondhatnám félig-meddig tréfálkozva. Emlékszem, soha véget nem érőnek tűnt az út, amíg ebből a kicsiny, ám kedves falucskából eljutottam Topolyára, ami légvonalban nem egy nagy táv, a földi utakon haladva azonban legalább félszáz kilométer. A most felújított, Tóthfalu és Bogaras közötti dűlőút azonban jelentősen enyhít az itt lakók és a helyi fociakadémiára járók életén.

A Magyarkanizsa községhez tartozó Tóthfalut alig néhány százan lakják, a 2011-beli népszámlálási adatok szerint 650-en. Az élénk helyi turizmusnak, művelődési életnek és az itt működő Nyers István Labdarúgó Akadémiának köszönhetően azonban időről időre sokkal többen keresik fel, illetve lakják a kis települést. Északról Velebit, keletről Oromhegyes, nyugatról Völgyes, délről pedig a már említett Bogaras határolja, ez utóbbi már Zenta községhez tartozik. Zentára azonban csak Bogarast megkerülve lehetett eljutni, mégpedig Oromhegyesen át, a kitérő miatt a távolság 22 km-re nőtt. A falu közelében nem húzódik egyetlen főútvonal sem, helyi jellegű aszfaltutakon viszont megközelíthetőek a legközelebbi magyar jellegű települések, azaz Magyarkanizsa, Szabadka, Zenta és Topolya is, igaz, kisebb-nagyobb kerülőkkel.

A kőolajat és földgázt kiaknázó furatok, kutak miatt családi körben csak Dallasnak becézett település a község székhelyétől, Magyarkanizsától 20 km-re terül el. Az önkormányzat folyamatosan igyekszik bővíteni, karbantartani és javítani a területén levő dűlőutakat, azaz — A magyar nyelv értelmező szótára szerint — a szántóföldek közt, illetve a dűlők végében vezető kövezetlen, keskeny szekérutakat. A múlt hét közepén éppen a Tóthfalut és Bogarast összekötő úton folytak a munkálatok, ezeket tekintették meg az illetékesek. Mire ez az írás napvilágot lát, a munkagépek helyét már az arra járó mezőgazdasági termelők és az ingázók veszik át. A tanyavilágban élők életét is megkönnyíti a beruházás.

— Magyarkanizsa község területén jelenleg a dűlőutak karbantartása zajlik — nyilatkozta a helyszínen folyó munkálatokra kilátogatva Pálfi Ervin, a magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatója. — Ezt a szabadkai Vojput útépítő vállalat végzi el. A beruházások összértéke 6,2 millió dinárt tesz ki, az össztáv pedig 2,7 km hosszú. Jelenleg (augusztus 19-én — a szerző megj.) Tóthfalu helyi közösség területén folynak a munkálatok, itt az össztáv 1,3 kilométer, a beruházás értéke pedig 2,5 millió dinár. Az utat a simítás után megszórjuk 10 centiméteres mart aszfalttal, utána ezt betömörítjük, és kapunk egy tartós állapotot.


Pálfi Ervin

Bevallom, nem igazán értek az aszfaltozáshoz, így azonnal utána is néztem, mit takar a mart aszfalt. Az interneten található információk szerint ez egy sötétszürke színű, száraz állagú, bitumenes kőzúzalékból álló anyag, melyet útépítés során használnak. Ezt a típusú aszfaltot úgy kapják, hogy a friss aszfaltozás előtt álló közutak, aszfaltutak vagy autópályák elhasználódott, felsőbb aszfaltrétegeit marógéppel eltávolítják, a felmart aszfaltot ledarálják kis finomságúra, majd úthengerrel leterítik, a munka végső fázisaként pedig következhet az emulziós permetezés. A mart aszfalt egyaránt kiválóan alkalmas útépítési, illetve térburkolási célra. Ideális szilárd burkolat nélküli utakhoz, kis forgalmú utakhoz, mezőgazdasági utakhoz, bekötőutakhoz vagy akár parkolókhoz. Óriási előnye, hogy azonnal felhasználható, a munkálatokat gyorsan el lehet vele végezni, teherbíró, por- és sármentes, a megfelelő területen való felhasználása esetén időtálló, ráadásul rendkívül olcsónak számít. A legcélszerűbb a munkálatokat meleg időben, magas külső hőmérséklet alkalmával elvégezni, mert ennek nagy szerepe van a mart aszfalt végleges formájának elérésében. A munka végeztével megkezdődik az úgynevezett elaszfaltosodás folyamata, ami azt jelenti, hogy a mart aszfaltban található bitumenes zúzott kövek a magas hőmérséklet hatására összeolvadnak.

Pálfi Ervin hangsúlyozta, az önkormányzat számára nagyon fontos, hogy összekössék a két szomszédos községet, vagyis Magyarkanizsát és Zentát, márpedig a tóthfalu—bogarasi dűlőúttal éppen ezt a célt sikerült elérni. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági termelők és az út más felhasználói egy jó felületet kapnak. A beruházás támogatója teljes egészében Magyarkanizsa Önkormányzata. Kifejtette, hogy Horgos területén már elkészültek egy dűlőúttal, illetve Kispiac Helyi Közösség területén is hasonló munkálatokat végeznek.


Bontovics István

Bontovics István, Tóthfalu Helyi Közössége Tanácsának tagja úgy fogalmazott, hogy ez az útszakasz az én álmom volt annak idején, jó néhány évvel ezelőtt.

— Azt szerettük volna elérni, hogy ezzel az úttal Tóthfalu összekapcsolódjon Bogarassal, illetve Magyarkanizsa Zentával, valamint azt, hogy a tóthfalusi és a bogarasi tanyavilágot bekapcsoljuk egy kicsit az életbe. Hosszú éveket kellett rá várni, fokozatosan lett kiépítve, és örömteli, hogy ezt ma már így látjuk. Tótfaluban található a Nyers István Labdarúgó Akadémia, ahová Topolya és Zenta község területéről is járnak gyerekek, ők és szüleik most sokkal könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban tudnak eljutni Tóthfaluba, közelebb került a mi kis településünk, hiszen most már egy 40 km-es szakaszt tudnak lerövidíteni. 4 km-rel lerövidítjük a Zenta felé vezető utat, ez oda-vissza már 8 kilométer. Ezenfelül természetesen a bogarasiaknak is jó ez, a Topolyáról érkezőknek is, és például a szomszédos településről, Velebitről is egyszerűbb lett eljutni Topolya községbe. Vannak itt még áruforgalommal kapcsolatos előnyök is, bár nem sok teherautó fordul meg erre, viszont a csantavéri Gebi takarmányfeldolgozó üzem is használhatja az érintett településeken levő kirendeltségeinek megközelítése során, így szerintem ez számára is egy nagyon jó megoldás. Vagy akár mi is el tudunk jutni Csantavérre is, arra nem vezetett aszfaltút, zúzott kővel kirakott dűlőút, és ez egy könnyítés mindannyiunk számára.

A munkálatokat Vass Zoltán, a Községi Tanács tagja is megtekintette. A magyarkanizsai községi útjavítási munkálatok során járhatóvá tették a Horgos és Kispiac közti tanyavilágban található Ürü járást, melyet naponta mintegy kétszázan használnak. Az 500 méteres útszakaszt szintén mart aszfalttal borították, Magyarkanizsa Önkormányzata erre a célra 800 000 dinárt fordított. A közelmúltban a Fodor-dűlői utat is felújították, emellett tervezik a Fodor-dűlőt és az Ürü járást összekötő út javítását is.

És bármennyire közhelyes is, ennek a beszámolónak a végére is odakívánkozik, hogy az utak rendbetétele, javítása, a települések összekötése mennyire fontos a helyiek számára, milyen nagy mértékben javít az életkörülményeiken. Bizony, még a XXI. században is óriási örömforrás egy rendezett dűlőút annak, aki korábban vízben, sárban vagy kilométereket kerülve kényszerült akár gyalog, akár autóval, akár mezőgépével eljutni egyik településről a másikra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..