home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Rakétatámadás érte Kárpátalját
2022.05.04.
LXXVII. évf. 18. szám
Rakétatámadás érte Kárpátalját

A háború kezdete óta először érte rakétatámadás Kárpátalját, a lövedék a hegyvidék egyik infrastrukturális objektumába csapódott be. Tart a kárfelmérés és annak tisztázása, hogy vannak-e sérültek vagy áldozatok — közölte Viktor Mikita kormányzó.

A Karpatalja.ma portál a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) közlése alapján azt írta, hogy a légitámadás az egyik hegyvidéki járásban történt.

A portál újságírói értesülésre hivatkozva arról adott tájékoztatást, hogy a rakéta a volóci területen csapódott be. A helyszínen tűz van. A kárpátaljai katonai adminisztráció közlése szerint dolgoznak az elhárításán. Jelenleg 57 ház maradt gázellátás nélkül. A gázelosztó vezeték megsérült — közölte a katonai adminisztráció. A háború kitörése óta ez az első, a megyét ért találat.


Fotó: Tanjug/ AP

Vasútállomást érhetett rakétatalálat Kárpátalján — mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Menczer Tamás hangsúlyozta, folyamatosan kapcsolatban vannak az ungvári külképviselettel, az ott dolgozó kollégáik azt közölték, a légiriadó kedden néhány perccel 18 óra után kezdődött, és két órán át tartott. A jelenlegi információk szerint a támadásban nem sérült meg senki — fűzte hozzá.

„Fontos megjegyezni, ez a támadás is igazolja, jó döntést hoztunk, amikor arról határoztunk, hogy nem szállítunk fegyvereket a háborúba” — hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a katonai szállítmányok — amint átlépnék a magyar—ukrán határt — szintén orosz támadás célpontjává válhatnának.

Kérdésre kitért arra is, még zajlik az uniós szankciós csomag összeállítása, de a magyar álláspont világos: a földgáz és a kőolaj importjának szankcionálását a kormány nem tudja támogatni, mert a háború árát nem fizettethetik meg a magyar emberekkel. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, a kőolaj-felhasználás 65 százaléka orosz olaj, ez naponta 20 000 tonna kőolaj vásárlását jelenti. Véleménye szerint ennek a pótlása egyészen egyszerűen lehetetlen egyik napról a másikra.

Menczer Tamás rámutatott, horvát részről jelentős fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy az adriai vezetéken keresztül kaphasson több kőolajat Magyarország, és a magyar finomítói technológiát is át kellene állítani egy más típusú kőolajra, amihez szintén évek kellenének, és több százmillió dollárnyi beruházást követelne.


Fotó: MTI/ Kovács Attila

Több mint 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány a Hungary Helps program által — közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Pest megyei Pilisvörösváron. Rétvári Bence elmondta: az Országos Kórházi Főigazgatóság pilisvörösvári raktárából szerda reggel induló segélyszállítmány 30 raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközt, például infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmaz. Az államtitkár hozzátette: a háborús helyzetben nagyon nehéz a kórházakban pótolni az elhasználódott, elfogyott eszközöket, ezért fontos a magyar kormány segítsége.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta: a kormány az eddigi 2 milliárd forintos támogatáson felül újabb félmilliárd forinttal segít Kárpátalján és Ukrajnában. Ennek egyik része az orvosieszköz- és gyógyszerszállítmány, a másik pedig kárpátaljai és ukrajnai karitatív akciók támogatása. A kormány válasza egyértelmű az ukrajnai fegyveres konfliktusra: „Megvédjük Magyarország biztonságát, ugyanakkor eleget teszünk annak az erkölcsi kötelességünknek, hogy segítsünk az ukrajnai háború ártatlan kárvallottjain.”

Az elmúlt két hónapban több mint 650 000 menekült érkezett Magyarországra, akiknek minden általuk kért segítséget megadtak — közölte.

Több mint ezer tonna segélyszállítmányt küldtek Kárpátaljára és ukrajnai nagyvárosokba. Emellett a helyi egyházi karitatív partnereikkel segítették az élelmiszer-ellátást elsősorban Kárpátalján, ahol nemcsak a magyar ajkú, hanem a többségi ukrán közösséget, illetve a Kárpátaljára érkező több százezer belső menekültet is támogatják — tette hozzá Azbej Tristan.

Több mint 150 civil menekült érkezett a Donyeck megye déli részében lévő mariupoli Azovsztal acélműből az ukrán ellenőrzés alatti Zaporizzsjába — adta hírül Osnat Lubrani, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora. „Megkönnyebbülten nyugtázom, hogy az evakuálási művelet Mariupolból sikeresen befejeződött. Gondolok most mindazokra, akik a blokád alatt lévő városban maradtak. Mindent megteszünk, hogy nekik is segítsünk” — idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Lubrani Twitter-üzenetét.

A jelentés szerint 156 civil lakos érkezett meg öt autóbuszon. A menekültek még vasárnap indultak útnak, hétfőn azonban egy Mariupol melletti orosz ellenőrző pontnál várták, hogy befejezzék az ellenőrzésüket, és onnan csak kedd reggel tudtak továbbmenni Zaporizzsja felé.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Karpatalja.ma

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..