home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Putyin: eddig megkímélt célpontokat ér csapás amerikai haditechnika szállítása esetén
2022.06.06.
LXXVII. évf. 22. szám
Putyin: eddig megkímélt célpontokat ér csapás amerikai haditechnika szállítása esetén

Oroszország olyan célpontokra fog csapást mérni, amelyekre eddig nem tette, ha az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétatüzérséget szállít Ukrajnának — figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatornán vasárnap bemutatott interjújában.

Putyin rámutatott, az orosz fél értékelése szerint 45—70 kilométeres hatótávolságú, amerikai sorozatvető rakétatüzérségi rendszerek Ukrajnába szállítása nem újdonság, mert az ukrán fegyveres erők már vetettek be ilyen eszközöket. Meglátása szerint a cél az ukrán haditechnikai eszközveszteségek pótlása és ezáltal az ukrajnai fegyveres konfliktus minél hosszabbra nyújtása.

Értelmetlennek nevezte Ukrajna csapásmérő drónokkal történő ellátását, mert az orosz légvédelmi rendszerek az elnök megfogalmazása szerint „úgy ropogtatják őket, mint a mogyorót”. Mint mondta, tucatjával pusztítják őket, és csak ott hatékonyak, ahol nincs légvédelem.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Rakétákat indítottak az orosz erők vasárnap reggel az ukrán főváros, Kijev ellen — közölte az ukrán légierő parancsnoksága a hivatalos Facebook-oldalán. A beszámolóban azt írták, hogy helyi idő szerint körülbelül reggel 6 órakor az ukrán légvédelmi rakétaerők egységének katonái észlelték a rakétákat, rájuk lőttek, egyet megsemmisítettek. Az előzetes adatok szerint az orosz csapatok Tu—95-ös repülőgépekről indították a rakétákat a Kaszpi-tengerről. Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere közölte, hogy az orosz erők infrastrukturális létesítmények ellen hajtottak végre rakétatámadásokat, a központtól távol eső két kerületben. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson Klicsko rámutatott arra, hogy hetek óta ez az első orosz légicsapás a főváros ellen.

Életét vesztette Roman Kutuzov, az orosz hadsereg vezérőrnagya a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében — közölte vasárnap este az ukrán Szabadság Rádió orosz Telegram-csatornákon megjelent értesülésre hivatkozva. A híradások szerint a tábornok Mikolajivka faluban esett el. Idézve az orosz forrásokat, az ukrán portál azt állította, hogy Kutuzov már a negyedik orosz tábornok, aki meghalt a háborúban. A Szabadság Rádió szerint korábban ukrán híradások is beszámoltak a tábornok haláláról.


Fotó: Tanjug/ AP

Moszkvai jelentések szerint az ukrán erők célba vettek egy falut a Kurszki területen. Az oroszországi Kurszki terület kormányzója, Roman Starovoit azt mondta, hogy az ukrán erők a határ menti Tyotkino falut vették célba — írja az Izvesztyija.

A BRFK és a társszervek vasárnap 412 menekültet fogadtak a fővárosban. Az ukrajnai háború elől 2022. június 5-én 412 ember, köztük 163 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevő személyekkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban a Budapesti Polgárőrszövetség is támogatást nyújt.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Police.hu (ORFK és BRFK)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..