Pünkösd hétfőn is a Határok nélkül csapatával a Kossuthon!

Pünkösd hétfőn is a Határok nélkül csapatával a Kossuthon!

A következő témákkal számít a rádióhallgatók figyelmére Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető:

Észak-Gömör legújabb büszkesége a hóráskönyv — 2022-re épül fel a tervek szerint  az Erdélyi Tájegység a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban — helyszíni szemle az épülő nyárádgálfalvi templomnál –Temesváron átadták az Új Ezredév Református Központ új épületszárnyát- Történelmi séta Zuárd, Kadocsa és Bajta vezérek nyomában a Délvidéken, Magyarkanizsán.


Szentendre, 2003. június 8. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban kétnapos Pünkösdi Sokadalmat tartottak, ahol a 300 évvel ezelőtti beregszászi vásár eseményeit elevenítették fel. A képen: a pünkösdi királylány (MTI-fotó: Sándor Katalin)
 

Kiállították a betléri kastélymúzeumban megtalált középkori hóráskönyvet. A tenyérnyi nagyságú, 15. századi imakönyv több mint 70 évig lapult a kastély egyik barokk írókomódjában.

A XIX. század első felében két felsőfokú oktatási intézmény is működött Temesváron. A Püspöki Szeminárium és a Püspöki Joglíceum diákjainak névsorát dr. Szögi László történész, levéltáros készítette el és jelentette meg kötetben. A temesvári felsőoktatás intézményeinek hallgatói 1804–1852 című könyvet legutóbb a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban mutatták be.

A tervek szerint 2021-re készül el a 140 épületből álló Erdély tájegység a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban. Pünkösd hétfő szellemében, az épülő nyárádgálfalvi unitárius templomnál készült beszélgetést hallhatják Cseri Miklóssal, a skanzen főigazgatójával.
 


Szentendre, 2018. május 21. Népviseletbe öltözött lányok a Pünkösdi Örökség Ünnepen a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (MTI-fotó: Mónus Márton)
 

Felavatták a temesvári Új Ezredév Református Központ kamarakoncert-termét, amely egy szerb-román határon átívelő projekt keretében, uniós támogatással valósulhatott meg. Ez a Makovecz Imre tervezte központ harmadik elkészült épületszárnya.

Anonymus krónikája szerint 896-ban Zuárd, Kadocsa és Bajta vezérek a délvidéki Magyarkanizsánál keltek át a Tiszán a folyón túli területek meghódítására. Innen, az egykori Kanizsa-patak torkolatától indult el a korhű öltözéket viselő harcosok, dobosok menete gyalog és lóháton. A Magyarkanizsai Történelmi Napokon fegyverkészítőkkel, regösökkel, sámánokkal is megismerkedhettek az érdeklődők.


Adás 2019. június 10 (hétfő) 18.30—19.00 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Pünkösd hétfőn is a Határok nélkül csapatával a Kossuthon!
Média
  • MTVA
  • 2020.08.05.
  • LXXV. évfolyam 32. szám
Facebook

Támogatóink