Pulai Árpád a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj nyertese

Pulai Árpád a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj nyertese

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) 2017. augusztus 7-én megtartott ülésén döntött a 2017. évi díjazott személyét illetően. A bizottság egyhangú döntése alapján a 2017. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat Pulai Árpád textilművész kapta.

Pulai Árpád a képző- és iparművészet felénk méltatlanul mellőzött ágát műveli eredeti módon és magas színvonalon. Munkáiban megkérdőjelezi a tömegirányzatokat, és következetesen saját vízióját építi. Egy olyan víziót, amely kivételesen egyedi szemléletű és modern, mélyen a hagyományokban gyökerező, mégis teljes mértékben korunkhoz szóló. Művei azt bizonyítják, hogy a hagyományos anyag, a gyapjú, a belőle készült nemez ezer és ezer új lehetőséget hordoz, a művész kezében a leghétköznapibb anyag is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít. Az új anyagok, új technikák, eljárások beemelésével kísérletezve az idő és az emlékezet rétegeit kutatja.

Pulai Árpád 1986-ban született Verbászon. 2012-ben diplomált a belgrádi Iparművészeti Kar textiltervezői tanszékén. Nevéhez fűződik a szenttamási Čunak hagyományőrző egyesület megalapítása, amely a hagyományos textiltechnikák megőrzését és újraértelmezését tűzte ki céljául. Tanított az újvidéki Bogdan Šuput művészeti középiskolában, majd 2015-től a belgrádi Iparművészeti Kar szakmunkatársa a textilművészeti tanszéken. Számos művészeti projektumban vett részt itthon és külföldön.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adjuk át 2017. szeptember 15-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott művész kiállítása is.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírólóbizottsága nevében:
Csernik Attila, a bírálóbizottság elnöke

Topolya, 2017. augusztus 7.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képzőművészet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink