home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Prés alatt kidomborodó spanyol temperamentum
Gyurkovics Virág
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Prés alatt kidomborodó spanyol temperamentum

Bármelyik metropolis megirigyelhetné Zombor „ruháit”, az utóbbi években ugyanis meglehetősen csinosan öltözködik, állapítható meg már csak azokból a különleges kiállításokból és programokból is, amelyeket mostanában szervez a Laza Kostić Kulturális Központ. Zomborban úgy tartják, hogy a kultúra a város öltözéke, ezt pedig ebben az intézményben igen magas szinten művelik.

A Kulturális Központ négy évvel ezelőtt együttműködésbe kezdett a ljubljanai Visconti Fine Art Galériával. Ennek eredményeként 2010-ben Victor Vasarelly, majd Salvador Dalí és Andy Warhol, most pedig a Spanyol mesterek című kiállítás keretében Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró és Antoni Tápies eredeti grafikáit tárták a közönség elé.

A négy mester — némi generációs különbséggel — kortársnak tekinthető. És bár a kézjegyük másról ismeretes — Picasso szakmai tudással való zsonglőrködése, Dalí kimeríthetetlen fantáziája, Miró ösztönösen feltörő gyermeki énje és Tápies belső békétlenségéből fakadó indulatossága —, mind a négyüknek kidomborodik a spanyol temperamentuma, melyet valószínűleg az anyatejjel szívtak magukba Európa legdélibb és legnyugatibb félszigetén.

A Spanyol mesterek című kiállítás a grafikát mint médiumot mutatja be, mellyel a modern kor legjelentősebb alkotói saját művészi érzékenységük határait feszegetik.

A huszadik század négy más-más irányzatot képviselő művésze tehát EGYAZON grafikai eljárást — nevezetesen a mély- és síknyomást — választott esztétikai nézeteinek a kifejezésére. A tartalom egyedi még abban az esetben is, ha az érzékenységük ugyanazon a frekvencián mozog. Bármennyire különböznek is ezek a művészek egymástól, összefűzi őket annak a közegnek az atmoszférája és mentalitása, amelyből származnak, a korszerű képzőművészeti kifejezés, valamint maga a grafika — vagyis a műalkotás és az érzelmek sokszorosítása.

 

Pablo Picasso (1881—1973)

sokoldalú spanyol művész. A huszadik század egyik legnagyobb alkotója: festő, szobrász, rajzoló és grafikus. A kubizmus irányzatának egyik megalapítója. Picasso hidegtűeljárással készült grafikái vonalainak eleganciáját és kifejezőségét, a grafikai nyomatot uraló térbeliségét és erejét hangsúlyozzák. Picasso Fiatal lány feje című litográfiája arról árulkodik, hogy a művész a téma — mely ez esetben egy neoklasszikus portré — kidolgozásában mindig az ahhoz legközelebb álló grafikai eljárást alkalmazza. Egy másik, a Nővirág című grafikájának koloritása és szellemisége pedig a litográfia újabb lehetőségeit, sokoldalúságát is megmutatja.

Salvador Dalí (1904—1989)

katalán-spanyol festőművész, a szürrealizmus irányzatának nagy mestere, író, szobrász, rendező és színész. Korának egyik legkreatívabb egyénisége. A maga sajátos, metafizikus módján meghökkentően és mesterkélten tálalt Gála vacsorája című sorozatában ugyancsak a litográfiát alkalmazza. Az Isteni színjáték című ciklusban azonban a fametszet a legmegfelelőbb
grafikai eljárás számára.

Joan Miró (1893—1983)

katalán-spanyol festőművész. Munkái az absztrakt szürrealizmus lírai jellegét képviselik. Interdiszciplináris alkotóként Miró számos freskót, kerámiát, szobrot és grafikát is készített. Saját absztrakt, mégis a természetből merített fantazmagórikus formáit Miró a litográfiai festék erejével jelöli. Mosolyogva avatja be szemlélőjét többrétű aquatinta-, fametszet- és hidegtűjátékába, amit végül kollázzsal egészít ki: képzeletbeli grafikáiba a valóság részleteit építi be.

Antoni Tápies (1923—2012)

katalán festő, szobrász és képzőművészeti elméleti író. Munkásságát főként az absztrakt expresszionizmussal és a tasizmussal kötik össze. Nevét generációjának egyik legnagyobb képzőművészeként emlegetik.
Absztrakt festészeti kifejezésének elméleti eredőit Tápies az aquatinta és a litográfia grafikai nyelvezetébe ülteti át, majd kaparással, bevéséssel, expresszív, a tasizmusra (festékfröcsköléses eljárás) jellemző gesztusokkal gazdagítja őket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..