home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pörögj fel a ritmusra, és karcsúsodj a nyárra!
Cérna Lenke
2017.06.07.
LXXII. évf. 22. szám
Pörögj fel a ritmusra, és karcsúsodj a nyárra!

Belestünk egy fit dance órára

Pörgős zene, jókedv, fogyászóna elérése, testfeszesítés, stresszlevezetés, barátkozás — ez a fit dance. Az edzésformát Vínai-Miklós Emese testnevelő tanár és aerobikedző hozta be a vajdasági köztudatba. Elsősorban állapotosságra készülő nőknek és jó alakra vágyó személyeknek ajánlja, de annak is remek választás, aki az egész napos ülőmunka után szeretné átmozgatni magát.

Vínai-Miklós Emese a pacséri Moša Pijade Általános Iskola tornatanárainak kedvence volt — és ezt elsősorban nem a kedves személyiségével, a jó magaviseletével érdemelte ki. A gerendán úgy cigánykerekezett, mint más a talajon sem, sorra nyerte a futóversenyeket, távolugrásban is ügyes volt, stb. Gondolom, nem meglepő, hogy végül az újvidéki Sport- és Testnevelési Karon kötött ki. Aerobikra és pilatesre szakosodott, majd amióta befejezte tanulmányait, szülőfalujában, Pacséron, illetve a környező településeken, Bácskossuthfalván, Topolyán tart fitneszórákat.

— Topolyán az aerobik és a táncos mozdulatok keverékét ötvözve fit dance órákat tartok, mely mozgásforma nagymértékben hasonlít az aerobikra, azzal, hogy bele van csempészve néhány táncos mozdulat. Az óra 60 perces, ebből 35-40 perc intenzív aerobedzés, mely ugráló mozdulatokból áll. A lábon kívül a kar és a felsőtest izmait — valójában tehát az egész test izmait — megdolgoztatjuk. Ezek azok a nagy izomcsoportok, amelyeket látunk, amelyek a testfelszín közelében helyezkednek el, és fő feladatuk a végtagok mozgatása.  A maradék 20-25 perc pedig anaerob erősítő gyakorlatokból áll -- itt a mélyizmok erősítésére helyezzük a hangsúlyt. Ezek a szabad szemmel nem látható izmok ugyanis a stabilizátorok, azaz mindennek az alapjai. Rögzítik a testet, és azért felelősek, hogy testünk függőleges helyzetben maradjon, illetve hogy egyensúlyban tudjuk tartani magunkat. A mélyizmok segítik védeni a gerincünket és a belső szerveinket, hogy optimálisan működhessenek. Ha odafigyelünk ezeknek az izmoknak a megfelelő erősítésére, nyújtására, akkor szebb és feszesebb lesz a testünk, illetve javul a tartásunk. Enyhülhetnek az ízületi problémák, sőt, akár el is múlhat a hát- és a derékfájdalom. Különösen a várandós nők életét könnyíti meg, ha ezek a fájdalmak eltűnnek. A belső izmok megdolgoztatásával arra ösztönözzük a testet, hogy beindítsa a zsírégetést is, méghozzá éppen ott, ahol szeretnénk, vagyis a mélyebben fekvő rétegekben. Ha pedig ezt a szokásos edzésformákkal kombináljuk, akkor felgyorsítjuk a zsírégetés folyamatát.

A fit dance tehát intenzív sport, mely a fogyni vágyók számára is kiváló edzésforma. Mint mindig, ezúttal is külön kell hangsúlyozni, hogy a helyes táplálkozás rendkívül fontos, hiszen nagymértékben hozzájárul a sikerhez. Ha azonban a mérleg még úgy sem mutat kevesebbet, hogy minden előírást betartunk, akkor se keseredjünk el, inkább válasszunk más módszert a zsírpárna vékonyodásának kimutatására. Emese azt ajánlja, hogy mérjük le a csípő, a comb és a kar kerületét, és ha az érték idővel kisebb lesz, akkor jó úton haladunk.

Az edző az aerobik táncos formáját nem csak alakformálás céljából ajánlja: gyerekeknél a felgyülemlett energia levezetésére jó, felnőttek esetében pedig a feszültség leadására lehet alkalmas.

— Ebben az egy órában a részvevőknek nincs idejük aggodalmaskodni. Mindent megteszek annak érdekében, hogy csakis oda koncentráljanak, ahova kell, elfeledve a hétköznapi gondokat, bajokat.

A fit dance „felvillanyozó” hatását bárki megtapasztalhatja a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában hétfőn és csütörtökön, 18 órától, illetve Bácskossuthfalván minden hétfőn és szerdán, 19 órától.

A nyár folyamán is lesz lehetőség megismerkedni ezzel a mozgásformával. Július 8-án Emese jelen lesz a pacséri falunapon, ahol az érdeklődők majd ingyen aerobikozhatnak, illetve a gyerekek is lehetőséget kapnak a sport kipróbálására.

— A nyári programjaim közé tartozik a bácskossuthfalvi nyári táborok keretében működő fitneszaltábor vezetése is. A gyerekek több programmal találkozhatnak, a szárazföldi edzések mellé például egy kis aquaaerobikot is becsempészek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..