home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pizzasütés őszinte rajongással
Bíró Tímea
2017.11.27.
LXXII. évf. 48. szám
Pizzasütés őszinte rajongással

Vannak olyan személyek, akik szinte duplán vannak jelen Vajdaságban, hiszen vállalkozásba fogtak, hogy fellendítsék az itteni életet.

Az adai Király Ákos és párja, Szeredi Leona egy pizzériát nyitott a városban, így varázsolva meghittebb és jóízűbb pillanatokat az emberek hétköznapjaiba, hétvégéibe.


Ákos és Leona két frissen sült alkotással (a szerző felvétele)

— A pizzéria, azaz bármilyen vendéglátóipari létesítmény ötlete nagyon régre datálható, hiszen fiatal srácként rengeteget lógtam ilyen-olyan kávézókban, pizzériákban, kocsmákban. Miután befejeztem a sulit, leadóztam az állam felé egy évet az életemből, majd édesapám cégében kezdtem el dolgozni, és egyszer csak kaptam egy telefonhívást az egyik barátomtól, hogy pizzériát nyitnak Adán, és ha van kedvem, ugorjak be a megnyitóra pincérkedni. Mivel szeretem magam kipróbálni az élet minden területén, egy határozott igen volt a válaszom, és már másnap két munkahellyel büszkélkedhettem. Ahogy múlt az idő, lassan kezdett testet ölteni egy gyermekkori vágyálmom. Egyre többször fordultam meg ugyanis a konyhában, és sütöttem magamnak vagy a barátoknak egy-egy pizzát. Innentől már egyenes út vezetett a pizzasütőszakmához. Egyre gyakrabban sütöttem, és végül ez a számomra oly kedves szakma felváltotta a pincérkedést. Rövid időn belül kiforrt bennem egy vízió, mely olyan erős volt, hogy két hónapon belül megnyílt a Red Dog pizzéria.

Ákos szabadnapot nem ismerve sürög-forog a konyhában, és szerencsére társa is akad a vállalkozásban.

— Az előző munkahelyemen ismerkedtünk meg a párommal, akinek nagyon sok támogatást köszönhetek az élet minden területén. Kitartott mellettem, amikor a jövő még csak egy kép volt a fejemben. Mellettem állt a kezdetek kezdetén, amikor még minden bizonytalan volt, és azóta is rendületlenül támogat az év 365 napján, ha esik, ha fúj, ha ünnep, ha születésnap, mindenben társam és támaszom. Az évek alatt megfordult nálunk néhány munkás, akinek a nagy része azóta is a keménymagot alkotja. Velük azóta nemcsak munkatársi, hanem családi viszonyt ápolunk.

A pizzasütés nem olyan, mint a kerékpározás, hogy egyszer megtanuljuk, és mindig sikerül. Sokat kell gyakorolni, próbálkozni, hogy az ember elsajátítsa a tökéletes pizza receptjét.

— Gyermekkoromban sokszor szemtanúja lehettem annak a varázslatnak, ahogy a nagymama keze által a lisztből és a vízből kelt tészta lesz. Tízéves koromban már otthon sütöttem a kis pizzáimat saját dagasztásból, és ez a rajongás mindmáig bennem maradt. Nagyon sokat köszönhetek az előző munkahelyemen a két „mesteremnek”, akiktől az alapokat sajátítottam el, és a segítségükkel el tudtam indulni ezen a rögös vállalkozói úton. Sokan feltették már a kérdést, hogy mi a siker, illetve a jó pizza titka. Nos, egyiknek sincs titka, hanem ára. Ez az ár pedig az alázat és a rengeteg munka mellett az, hogy az ember szeresse azt, amit csinál, illetve hogy mindennap odaadással és őszinte rajongással fogjon hozzá az alkotáshoz.

A jó pizzához nemcsak idő és tudás, hanem minőségi alapanyag is kell. A Red Dog pizzériának nagyon széles a kínálata, és ahhoz, hogy bármikor lehessen rendelni a harminchatféle pizza közül, alaposan fel kell tölteni az alapanyagokat tartalmazó készletállományt.

— Az alapanyagokhoz vegyes forrásból jutunk, szinte mindenre más és más beszállítónk van. Hat év alatt sikerült mindenből megtalálni azt, ami a legjobb a vevőinknek és nekünk. Ha sikerül megfelelnünk az elvárásoknak, abból csak jó születhet. Voltak már próbálkozások valami újnak az irányába is, de aztán mindig oda jutottunk, hogy egyvalamit csináljunk, de azt a legjobban. Különleges pizzákat is készítünk, mint amilyen például a szármás, mely igazi kuriózumnak számít. A vendégek emellett a mézes-mustáros-csirkemelleset, a bolognait vagy a spenótosat is keresik. A sajttal töltött vagy a szezámmagos szélű tészta külön rendelhető. Évekkel ezelőtt, amíg nem dolgoztam pizzériában, nem láttam át a házhoz szállítás jelentőségét. A társadalmunk azonban sajnos afelé tendál, hogy az emberek sokszor nem engedhetik meg maguknak, hogy beüljenek egy pizzériába, és a család ott fogyasszon el az étel mellé x mennyiségű italt is, hanem inkább házhoz rendelik az ételt, és így faragnak le az összköltségből vagy éppen az étkezésre szánt időből. A házhoz szállítás egyre nagyobb teret nyer nálunk és a világban is. Adán belül ingyenes a kiszállítás.

A pizzázónak hatalmas forgalma van, Ákos és a kedvese nem győzik a sütőbe rakosgatni a kerek finomságot. Léteznek bizonyos fortélyok arra vonatkozóan, hogyan lehet szélesíteni a kuncsaftok körét, és valljuk be, ahányan vagyunk, annyi módon szeretjük a pizzát. Nem egyszerű minden vendég igényét tökéletesen kielégíteni, ehhez is rengeteg türelemre és motiváltságra van szükség.

— A jó vendéglátónak természetesen mindig a vendégre kell összpontosítania. Nagyvárosban ez nem megvalósítható, de a mi köreinkben ha személyessé tesszük a kapcsolatot a vendégeinkkel, illetve igazán odafigyelünk rájuk és az elvárásaikra, akkor garantált a siker. A jövőben olyan irányban szeretnénk bővülni, hogy ne csak házhoz szállítsunk, hanem azt a vékony réteget is ki tudjuk szolgálni, amely a helyszínen fogyasztana, valamint a speciális igényű vendégeinknek is elérhetővé tennénk a pizzázás örömét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..