home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Pillantás a múltba (1.)
Hodolik Boglárka
2021.09.01.
LXXVI. évf. 35. szám
Pillantás a múltba (1.)

A hét műtárgya — Vojnich Oszkár kalapja

A kiállított tárgyat a közönségnek Vuletić Simon Viktória múzeumi tanácsos mutatta be:

- A múzeumnak ez egy új projektuma, minden héten vagy tíznaponta egy-egy tárgyat állítunk ki, mivel lassan a múzeumot csak virtuálisan ismerik az emberek. Vojnichcsal kezdtük, mert az ő gyűjteménye a legrégibb a múzeumban. Ezt a kiállított tárgyat, a vadászkalapját a személyes dolgai közül választottuk ki, mivel ez kísérte el Afrikába, Ázsiába és Óceániába. Ő nemes ember volt, aki az akkori körökben divatos vadászatot is megengedhette magának. Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés érdekes lesz, nemcsak a szabadkaiaknak, hanem szélesebb körben is.


Vuletić Simon Viktória

Franciskovity Laura múzeumpedagógus elmondta, szeptember 1-jétől 12-éig tekinthetik meg az érdeklődők a kiállítássorozat első darabját, és 13-án változtatják meg egy másik tárgyra a múzeum gyűjteményéből. Mivel az emberek nagyon kevés időt szakítanak múzeumlátogatásra, és nem ismerik az állandó tárlatokat, a szervezők ezzel a kezdeményezéssel szeretnék promotálni.

Vojnich Oszkár vadászkalapja

Vojnich Oszkár (Szabadka, 1864 — Port Said, 1914) élete kapcsán számos olyan megállapítás és jelző született, amelyek közül néhány már halála idején is körbelengte: a rejtélyes nagybirtokos, a romantikus vadász, a nyugtalan utazó. Újságcikkek számoltak be egyetlen ismert szerelmi „botrányáról”, mely a Küri Kyrával kötendő házasságának felbontása körül alakult ki.

A gondos kutatás kiderítette róla, hogy a közismerten gazdag Vojnich nemzetség a közös ügyeik intézéséből kizárta, ezért Oszkár inkább a pesti Nemzeti Kaszinó ügyeit egyengette, a nagyvárosi, zsibongó életbe vetette be magát, hátat fordítva szülőföldje és családja kicsinyes világának.

Utazásai során vadászszenvedélye fokozatosan lángolt fel, kiegészítve amatőr néprajzi gyűjtéseit és útleírásait. Forró égövi vadászatainak egyik tárgyi emléke parafa kalapja is, melyet a fotók tanúsága szerint a képen látható utolsó varacskos disznó elejtése során is viselt. Ha tudatában lett volna annak, hogy egy állatfaj a meghúzott ravasz által múlik ki visszafordíthatatlanul a földről, nem kizárt, hogy futni hagyta volna.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..