home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pejló- és fiákerparádé
Martinek Imre
2007.04.18.
LXII. évf. 16. szám
Pejló- és fiákerparádé

Nagyapáról unokáraAz arab hiedelem szerint Isten Ádámot agyagból gyúrta, de az minden teremtmény földi fejedelmévé csak a déli szélből formált ló által válhatott. Segítségével juthatott fel szédítő magasságokba az ember, és szabadulhatott ki végső soron az őt körülvevő elemek (el)pusztításs...

Nagyapáról unokára

Az arab hiedelem szerint Isten Ádámot agyagból gyúrta, de az minden teremtmény földi fejedelmévé csak a déli szélből formált ló által válhatott. Segítségével juthatott fel szédítő magasságokba az ember, és szabadulhatott ki végső soron az őt körülvevő elemek (el)pusztítással fenyegető öleléséből.
Mégis... egy másik emlék is feldereng gyermekkoromból: hetente és vagonszámra szállították vágóhídra a lovakat a vásártéri mázsaháztól. És ott volt a szegény párák tekintetében valamiféle hátborzongatóan megvető büszkeség is. Szinte emberfelettien értelmes állati csalódottság, hogy íme, ősi hűségükért gazdáik árulással fizették ki őket.
Bár húsvét másnapján (április 9-én), a hagyományos cserépalji (crepajai), sorrendben a XIII. nemzetközi pejló- és fiákerszemlét ezúttal sem az arabusok, hanem a bő inges-gatyás és virágos kalapos lálók leszármazottai szervezték, a lovak ismét az őket megillető nemesi büszkeséggel és díszben parádézhattak, táncoltak végig a virágba borult nagyutcán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..