Pejló- és fiákerparádé

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Pejló- és fiákerparádé

Nagyapáról unokáraAz arab hiedelem szerint Isten Ádámot agyagból gyúrta, de az minden teremtmény földi fejedelmévé csak a déli szélből formált ló által válhatott. Segítségével juthatott fel szédítő magasságokba az ember, és szabadulhatott ki végső soron az őt körülvevő elemek (el)pusztításs...

Nagyapáról unokára

Az arab hiedelem szerint Isten Ádámot agyagból gyúrta, de az minden teremtmény földi fejedelmévé csak a déli szélből formált ló által válhatott. Segítségével juthatott fel szédítő magasságokba az ember, és szabadulhatott ki végső soron az őt körülvevő elemek (el)pusztítással fenyegető öleléséből.
Mégis... egy másik emlék is feldereng gyermekkoromból: hetente és vagonszámra szállították vágóhídra a lovakat a vásártéri mázsaháztól. És ott volt a szegény párák tekintetében valamiféle hátborzongatóan megvető büszkeség is. Szinte emberfelettien értelmes állati csalódottság, hogy íme, ősi hűségükért gazdáik árulással fizették ki őket.
Bár húsvét másnapján (április 9-én), a hagyományos cserépalji (crepajai), sorrendben a XIII. nemzetközi pejló- és fiákerszemlét ezúttal sem az arabusok, hanem a bő inges-gatyás és virágos kalapos lálók leszármazottai szervezték, a lovak ismét az őket megillető nemesi büszkeséggel és díszben parádézhattak, táncoltak végig a virágba borult nagyutcán.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Pejló- és fiákerparádé
Szabadkai Napló
Pejló- és fiákerparádé
Riport
Facebook

Támogatóink