home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Pécs arcai Versecen
Martinek Imre
2018.09.14.
LXXIII. évf. 37. szám
Pécs arcai Versecen

A verseci Kulturális Központ és a belgrádi Collegium Hungaricum együttműködésében érkezett Versecre szeptember 14-én az anyaországi Focus csoport Pécs arcai című fotókiállítása.

A tárlat, melyet Szentgyörgyi Klára, a belgrádi szakintézet igazgatónője nyitott meg, szeptember 30-ig marad a dél-bánsági kisvárosban, hétköznaponként 10 és 13, illetve 17 és 19 óra között fogadva az érdeklődőket. Helyszínileg a Svetosavski trg 4. Lakcímmel rendelkező Hadseregotthonban.


A szerző felvételei

A Focus csoport a pécsi fotótörténetben – Magyarországon az elsők között, 1957-ben alakult meg a Mecseki Fotóklub. Első nagy korszaka az 1960-as évek progressziója volt. Nemzetközileg is meghatározó fotóművészek voltak a tagjai közt: Tillai Ernő, dr. Szász János, Halász Rezső, Lantos Miklós...

Az 1970-es években megkezdődött társadalmi változások új tartalmakat, új formákat követeltek. Ezt ismerte fel a friss szemléletű, mindig új utakat kereső dr. Lajos László. 1977 tavaszán megalakította – a Mecseki Fotóklub keretein belül – a Focus csoportot. Tagjai az alapító dr. Lajos László, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc és Kovács Attila voltak. Később Kovács Attila Budapestre távozásakor Borbély Tamás és Marsalkó Péter csatlakozott a csoporthoz. Az országban máshol is új szemléletű csoportok alakultak, mint az esztergomi STB csoport, a szombathelyi K-2 és a Nyíregyházi Fotóklub.

A Focus képeit a felszíntől mélyebb rétegek felé hatoló, szinte filozofikusnak mondható látásmód jellemete. Nem egyszerűen művészi felvételeket készítettek: alkotásaikban életszemléletük, megérzéseik, problémaérzékenységük egyaránt megjelent. A csoport tagjai rendszeresen pályáztak és részt vettek hazai és külföldi fotókiállításokon. Meghatározó volt számukra, az évente megrendezett, nemzetközi Hat országrész fotópályázat, amelyen – bár egyénileg indultak – mindig részt vettek.

Kísérletező kedvüket bizonyítja, hogy 1983-ban Versképészet címmel öt pécsi költő: Szilágyi Eszter Anna, Parti Nagy Lajos, Csordás Gábor, Mellorisz Béla és Pálinkás György verseihez készítettek illusztrációt. Tagjai voltak a Pécsi Fiatal Művészek klubjának, alkotásaikat bemutatták a szentendrei Vajda János Stúdióban, a budapesti Fiatal Művészek Klubjában és az országban számos kiállítóhelyen.

A Focus csoport tevékenysége később sokáig szünetelt. A tagok idejét ekkor leginkább a munkahelyi átalakulások, illetve a magánéleti események kötötték le. Az időközben bekövetkezett változások miatt a Mecseki Fotóklub szoros kötelékétől lassan elszakadtak. A Focus megalakulásának 30.évfordulóján, 2009-ben azonban úgy határoztak, hogy a város által elnyert Európa Kulturális Fővárosa cím utolsó felvezető évében új kollekciót hoznak létre, amellyel ismét a közönség elé lépnek és megmutatják, hogy kreativitásuk, alkotókedvük nem hunyt ki, képesek a kor színvonalának megfelelő, vagy akár azon is túlmutató fotóművészeti teljesítményre. Az új képeiket a Pesti Galériában és a Felső sétatéren állították ki.

Munkásságukról Pécsett 2012-ben, a 35.évfordulón reprezentatív kötet jelent meg, Focus címmel. Kincses Károly fotómuzeológus alapos adatgyűjtése révén pontos eseménytörténettel szolgál a kötet, valamint gazdag képanyagot is tartalmaz a csoport tagjainak munkáiból. 2015-ben a kötet elnyerte az újonnan alapított Gera Mihály-díjat, melyet fotóskönyvek díjazására hoztak létre, értékelve a fotóanyagot, a tipográfiát és a nyomdai kivitelt.

A Focus csoport 2013-ban elkészített egy Pécs városáról szóló kötetet. Olyan könyvet alkotott, amely a művészi fotográfiát nem rendelte alá a kommersz igényeknek, az alkotók saját egyedi képi világukon keresztül ábrázolják a várost. A kötet Méhes Károly író Péccsel kapcsolatos novelláival jelent meg.

2015-ben a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében nagyszabású kiállításon mutatták be Pécs város arcait 110 fekete-fehér fotón, amelyek reprezentálták a városlakók legszélesebb rétegeinek képviselőit. A kiállítás anyaga később könyv alakban is megjelent.

2016 tavaszán súlyos veszteség érte a Focut. Váratlanul elhunyt az alapító, dr. Lajos László. 2017 év elején újabb váratlan esemény történt, Cseri László bejelentette kilépését a csoportból.

Az immár négy főre fogyatkozott csoport a 40 éves fennállását – egy év késéssel – Pécsett, a Nick Galériában ünnepelte. A jubileumi kiállításon Borbély Tamás, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc és Marsalkó Péter mutatták be régebbi és újabb munkáikat.” – A verseci tárlaton ugyancsak e fotóművészek alkotásaiból kaphattunk ízelítőt.

Szentgyörgyi Klára igazgatónővel készült vonatkozó beszélgetésünket lapunk szeptember 26-i számában olvashatják, a Bánáti Újságban. Addig viszont meséljenek a verseci megnyitó idején készült fotográfiák.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..