home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Patthelyzet
Tóth Tibor
2018.10.21.
LXXIII. évf. 42. szám
Patthelyzet

Hajdújáráson és környékén az almatermelés nagy népszerűségnek örvend. Szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne foglalkoznának ennek a gyümölcsnek a termelésével.

A ’90-es években, amikor sorra mentek tönkre a vállalatok, sokan erre a mezőgazdasági ágazatra álltak át, hiszen a családok számára biztos megélhetést nyújtott. Az utóbbi évek gyakran „szűkösnek” bizonyultak, az ideire pedig még jelzőt is nehéz találni, hiszen a kiváló minőségű gyümölcs egyelőre senkinek sem kell.

A hajdújárási Golden Fruct hűtőház az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Az almákat a legújabb olasz ULO hűtéstechnológiával tárolják, így a most leszedett alma még tavaszig is megőrzi frissességét. Az elmúlt évben jég- és fagykár egyaránt sújtotta a termelőket, így a szerényebb kínálat eredményeként a gyümölcsöt viszonylag jó áron lehetett értékesíteni. Az idén a háromszoros túltermelés miatt az alma nagyon olcsó, a nagyobbik baj azonban az, hogy egyáltalán nincs iránta kereslet.


A termés gazdára vár (a szerző felvételei)

— Az alma mintegy 70%-a első osztályú áru lett, árról viszont nem tudok beszélni, mivel nincs kivitel. A kereskedők, viszonteladók által szabott feltételek a termelők számára elfogadhatatlanok. A szerb kormány által bevezetett rendelet értelmében csak azok a kereskedők kaphatnak kiszállítási engedélyt, akiknek hűtőháza legalább ötven vagon gyümölcs tárolására alkalmas. A rendelet jócskán megszűrte a kereskedőket, így a 170 kiszállító vállalatból jóformán 50 sem maradt. Véleményem szerint ők összebeszéltek, és előre eldöntötték az alma árának alakulását az elkövetkező évekre. A termelők irányába olyan feltételeket szabtak, mint a csúsztatott fizetés, valamint a reklamációért is a gazdát terheli felelősség. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy amikor az alma Oroszországba ér, és ott átadják, akkor az átvevő cég megállapítja, hogy a gyümölcs hány százaléka nem felel meg az általa előírt kritériumoknak, és ezzel az árkülönbséggel is a termelőket terhelnék. Ők azonban ezt nem tudják elfogadni, hiszen már májustól kezdve bizonyos felelősséget vállalnak a termésért, ügyelnek arra, hogy az alma szép és egészséges legyen. Tehát a gazda az eladás után már képtelen vállalni a felelősséget, pénzt szeretne kapni a gyümölcsért akkor, amikor az almát elszállítják. Az előállt helyzetet úgy lehetne megoldani, ha a kereskedők továbbra is úgynevezett kereskedelmi kockázati tényezőt vállalnának. A termelők számára 17 eurocentet kínálnak az első osztályú aruért, ami hazai pénznemben 13 dinár, a kiszállítási ár pedig ennek a duplája. Felmerül a kérdés: ha a kereskedők duplázhatják az eladási árat, akkor miért nem vállalják a kereskedelmi kockázati tényezőt, habár a jogszabály szerint ez kötelességük lenne? A kevés kereskedő megegyezik, a termelők pedig tönkremennek. Attól tartok, hogy az almatermelők a málnatermelők sorsára jutnak. Az alma kiszállításából az állam dollármilliókat szerezhetne. Nem értem, hogy ami tíz évig működött, azt miért nem lehet ugyanúgy tovább működtetni — mondta Ábrahám Sándor, a hajdújárási Golden Fruct hűtőház igazgatója.


Ábrahám Sándor

A hűtőház tele van, teljes kapacitással működik, százhetven vagon alma van betárolva benne.

— A hűtőházakban levő alma február végére, március elejére elfogy, így mi ezt a mennyiséget majd csak akkor bocsátjuk eladásra. Reális árat várunk. A hűtés költségei a termelőket terhelik, de a befektetett pénz meg kell hogy térüljön számukra. Az orosz teherautók akkor sem sorakoznak majd a hűtőház udvarán, de azért valamekkora kereslet csak lesz az alma iránt. Nem is az ár a legnagyobb gond, hiszen a gazda olcsóbban is eladná a termést, hogy pénzhez jusson, hanem az, hogy nincs rendelés, nem keresik az almát. A szankciók miatt Lengyelországból elméletileg nem vihetnék be ezt a gyümölcsöt Oroszországba, de az ügyes kereskedők mindent megoldanak. A közelmúltban a belügyi szervek Szerbiában is letartóztattak negyven embert, de ez mindig csak a jéghegy csúcsa. Ezek a kereskedők jelentősen rontják a gazdák esélyét, hogy termésüket becsületes áron adhassák el. Egyébként nemcsak a kis-, hanem a nagytermelők is veszélyben vannak. Szerbia az orosz piac szükségleteinek 10%-át sem tudja kielégíteni. Oroszországban megnőtt az életszínvonal, magasabb az átlagfizetés, így a lakosság egyre szebb és minőségibb almát szeretne fogyasztani, aminek következtében szigorúbb szabványokat és kritériumokat vezettek be a behozatali almával kapcsolatban. De a tilalom ellenére az orosz piacon lengyel, olasz és spanyol alma is kapható. Patthelyzet állt elő. A termelők nem engednek a kereskedőknek, ebben biztos vagyok. Jelenleg is folynak a tárgyalások, de eddig semmilyen előrelépés sem tapasztalható.


Bite Tünde

 

A remény hal meg utoljára

A királyhalmi Prima termelőszövetkezetben a hajdújárásihoz hasonló kép fogad: a hűtők tele vannak az idei terméssel, a korábban zsibongó csarnok — ahol az alkalmazottak tavaly még az almát válogatták — félelmetesen csendes. Sehol egy harsány nevetés, egy vidám kacaj, csak a vészjósló csend meg a hideg, fagyos levegő. Az irodában Bite Tünde, a Prima megbízott igazgatója és Jankovics Tamás, az igazgatóbizottság elnöke vár. Korábbi ismeretségünk révén a beszélgetés kedélyesen kezdődik, amint viszont a tárgyra térünk, a szomorúság és a kilátástalanság lesz úrrá mindannyiunkon.

— A hozamot illetően nem lehet okunk panaszra, viszont alma iránti keresletről nem beszélhetünk. Néhány felvásárlótól hallottam, hogy október végén talán megmozdul valami, ez azonban bizonytalan. A helyzet egyelőre reménytelen, és nem is látni a fényt az alagút végén. Voltak olyan évek, amikor nagyon olcsó volt ugyan az alma, de legalább létezett iránta bizonyos kereslet. A termelő annyit visszakapott, amennyiből a költségeit fedezhette. Mindig találtunk kiutat, most viszont nem sok reményt látok — mondta Jankovics.


Jankovics Tamás

Tény, hogy az alma iránt nincs kereslet. Többféle mendemonda látott napvilágot, az igazat azonban még nem tudni.

— A rossz helyzet egyik oka talán az lehet, hogy a lengyel és a moldáv alma jól termett. Mindkét ország közelebb van Oroszországhoz, ezért a szállítási költségek is kisebbek. Évekkel ezelőtt ültetvényeket telepítettek Oroszországba, Moldáviába és Fehéroroszországba, melyek most termőre fordultak, és ellátják az orosz piac egy részét. Nálunk a helyzet katasztrofális. A termelők egész évben gondozták az ültetvényeket, befektettek, leszedték a termést, de képtelenek eladni, hogy egy kis pénzhez jussanak. Az államnak hatékonyabban kellene hozzáállnia az almatermelésben előállt helyzethez. Lehet, hogy néha a piaci viszonyokba is bele kellene szólni. Egy éve a leghamarabban érő fajtákat már ebben az időszakban kiszállították, most pedig még azt sem tudjuk, kellenek-e egyáltalán valakinek — állapította meg szomorúan Bite.

Hogy mi lesz az idei almával és a termelőkkel? Nem tudhatjuk. Abban azonban reménykedhetünk, hogy magasabb fórumokon már éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a patthelyzetre valamilyen megoldást találjanak. Joggal mondják most sokan, hogy a mesék ideje már lejárt...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..