home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pásztor: Új időszámítás kezdődött a koronavírus elleni küzdelemben
Kartali Róbert
2020.04.21.
LXXV. évf. 16. szám
Pásztor: Új időszámítás kezdődött a koronavírus elleni küzdelemben

Szerbia hatékonyan és sikeresen vette fel a küzdelmet a koronavírus elleni harcban, de most egy új időszámítás kezdődik — értékelte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke április 21-ei sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, bátor döntések születtek, amelyek szembe mentek az emberek kényelmi szempontjával, de ez állította meg a vírus robbanásszerű terjedését. Az intézkedések enyhítéséhez ugyanakkor szerinte nem szabad felelőtlenül hozzáállni, mert akkor tönkretehetjük mindazt, amit az előző időszakban sikerült eredményként felmutatni.

A vírus elleni küzdelem hatodik hetében a kormány hétfői döntése értelmében kezd az élet visszatérni a normalitás mezejére. Megnyílnak a piacok, újraindulnak bizonyos szolgáltatási szektorok és lazításra kerülnek a kijárási korlátozások. Ezeknek a döntéseknek a tükrében Pásztor István arra kérte a Vajdasági Magyar Szövetséghez tartozó önkormányzati vezetőket, hogy a jogszabályokat betartva tegyék meg a szükséges intézkedéseket, amelyek újra lehetővé teszik a piacok működését. Mint mondta, ezek a döntések megszülettek, a legtöbb helyen elvégzésre kerültek az előkészületi műveletek, a fertőtlenítések és így szerdától kezdve a környező önkormányzatok területén elkezdenek működni a piacok, betartva természetesen azokat a szabályokat, amik továbbra is kötelezőek a vírus elleni küzdelemben.

Pásztor az elmúlt heteket értékelve kiemelte, hogy az intézkedések nem politikai, hanem egészségügyi jellegűek voltak, hozzátéve, hogy ettől függetlenül a politikának is megvolt a maga feladata és felelőssége.

— Meggyőződésem, hogy Szerbia hatékonyan és sikeresen vette fel a küzdelmet a koronavírus ellen, függetlenül attól, hogy ha hamarabb születtek volna meg az első döntések, akkor ez a védekezési folyamat még hatékonyabb tudott volna lenni.  Az intézkedések egyrészről megállították a vírus robbanásszerű terjedését, másrészről pedig ki és átalakították azt az egészségügyi rendszert, amelyik a növekvő számokkal megfelelően meg tudta vívni a küzdelmet. Bátor döntések voltak ezek, amelyek szembe mentek az emberek kényelmi szempontjával, de hogyha ezeket a kényelmi szempontokat vettük volna figyelembe, akkor valószínűleg a számok most mást mutatnának. Az utóbbi napokban annak bizonyítékaként, hogy mi is a világ részei vagyunk, a rendkívüli intézkedések és a demokráciaféltés relációjában ugyanazok a támadások jelentek meg, amik a környező országokban. A magam részéről, politikai szempontból azt gondolom, hogy a kormányzat intézkedései mértékletesek voltak és nem haladták túl azokat a kereteket, amiket a rendkívüli intézkedések a vírus elleni küzdelem szempontjából lehetővé tettek. A kormányzat nem élt vissza a rendkívüliségnek az állapotával és helyzetével — húzta alá a VMSZ elnöke.

Pásztor István az egészségügy teljesítményével kapcsolatban elismerően szólt és köszönetet mondott az egészségügyben dolgozó alkalmazottaknak.

— Emberfeletti teljesítményt raktak le a társadalom asztalára, azt bizonyítva, hogy gyakran igazságtalanok vagyunk, amikor negatív fényben tüntetjük fel a szerbiai egészségügynek az állapotát és teljesítőképességét. Szeretnék köszönetet mondani a polgároknak is, mert a saját érdekükben partnerek voltak abban a folyamatban, ami gyökeresen megváltoztatta a mindennapi életet és amihez nagyon gyorsan kellett alkalmazkodni.

A vajdasági teljesítmény és számok tükrében szembetűnő, hogy messze a szerbiai részarányok alatt van a fertőzötteknek a száma, ez pedig több mindenről is tanúskodik — emelte ki Pásztor.

— Egyrészt arról, hogy valószínűleg a vajdasági egészségügyi kormányzati döntések még hatékonyabbak voltak, mint az általánosak. Másrészről arról is tanúskodik, hogy milyen állapotban van a vajdasági egészségügy. Egészen biztosan arról is tanúskodik, hogy mi vajdaságiak milyenek vagyunk. Azt szoktuk mondani, hogy Vajdaság más, mint Szerbia egyéb más része és ez nem minősítés, hanem megállapítás kérdése. Hogyha ezzel kapcsolatban bárkinek kételyei voltak az elmúlt időben, akkor azt gondolom, hogy ezek a mostani számok, ezek a mostani tapasztalatok ezeket a kételyeket szét kellene, hogy foszlassák.

Pásztor a Vajdasági Magyar Szövetség szerepvállalása kapcsán kiemelte:

— Március 17-én Belgrádban folytattunk többedmagunkkal egy beszélgetést a szerbiai köztársasági elnökkel és a köztársasági kormány elnökasszonyával. Megállapodtunk, hogy a koronavírus elleni harc az nem pártpolitikai kérdés és nem lehet a pártpolitikai építkezés ügye. Ugyanakkor az is világos volt, hogy a VMSZ kiépült infrastruktúráját figyelembe véve, továbbá az emberállományát, a tudását és tapasztalatát szerepe van és szerepe kell, hogy legyen ebben az egész folyamatban, mégpedig a kompatibilitás elve alapján, együttműködve az önkormányzati, az egészségügyi és szociális struktúrákkal és a Caritas és egyéb más jótékonysági szervezetek által kiépített struktúrákkal. Kellő szerénységgel azt kell, hogy megállapítsam, hogy ennek a feladatnak az elmúlt hetekben sikerrel tettünk eleget.  Elindítottunk és felépítettünk egy tájékoztatási kampányt, nemcsak a vírus elleni küzdelemmel kapcsolatban, hanem az élet minden egyéb más területével kapcsolatban. Millió egy kérdés fogalmazódott meg és ezekre a kérdésekre megpróbáltunk felelősségteljes válaszokat keresve megkönnyíteni az emberek mindennapjait. Felépítettünk egy olyan segítő rendszert, amelyikben durván 780 aktivista szerepel és mintegy 20 és félezer megkeresésnek tettünk eleget az elmúlt hat hét alatt, elsősorban a 65 évnél idősebb polgártársak esetében. Nem szembemenve a rendszerrel, nem gyengítve azt, hanem megerősítve, különösen azokon helyeken, ahol a mi infrastrukturánkon kívül egyéb más mozgási lehetőségek nem voltak.

Pásztor ugyanakkor kritikával illette Szabadka Város önkormányzatát, mivel ebben a városban megakadt a kisnyugdíjasok egyszeri segélycsomaggal való kisegítése.

— Fontosnak tartom elmondani, hogy elsősorban azokban az önkormányzatokban, ahol a VMSZ-nek meghatározó szerepe van, ez a magyarkanizsai, a zentai és a topolyai nagyon hatékonyan és gyorsan születtek meg azok a döntések, amik lehetővé tették azt, hogy egyszeri segélycsomagot kapjanak azok a nyugdíjasok, akiknek 30 ezer dinár alatti a havi nyugdíjuk. Ehhez a segítséghez a költségvetési keretekben meg kellett teremteni a pénzügyi lehetőségeket, ez megtörtént és a folyamat be is fejeződött. Ezen túlmenően jóformán az összes általunk ismert önkormányzatban ezek a folyamatok vagy elindultak és befejeződtek, vagy folyamatban vannak. Nem kívánom véka alá rejteni, hogy ezzel kapcsolatban Szabadkán a legrosszabb a helyzet. Ezt nagy érthetetlenséggel követem, nem tudok rá magyarázatot adni és nem is tudom elfogadni. Arra kértem az önkormányzatban működő VMSZ-es politikusokat, hogy gyorsabban és hatékonyabban tegyék meg azokat a lépéseket, amik ugyanabba a helyzetbe fogják hozni azt a 16 ezernyi szabadkai kisnyugdíjast, amiben a hasonló helyzetben levők vannak a környező önkormányzatokban. Lehet ezzel a döntéssel kapcsolatban bárkinek bármilyen típusú fenntartása, de a fenntartás nem jogosítja fel arra, hogy az ezzel kapcsolatos döntéseket felülírja. Nem tudom elképzelni, hogy egy durván 5 milliárd dináros költségvetésben ne lehessen megteremteni azt a 40 millió dináros keretet, amelyikből a 16 ezer nyugdíjasnak ugyanolyan elvek alapján csomagokat lehessen adni, mint az egész vajdasági térségben. Ez az éves szabadkai költségvetésnek a 0,8 százaléka. Egészen biztos, hogy vannak olyan mozgásterületek, ahol ezt meg lehetne spórolni. Nagyon fontosnak tartanám ezt, annál is inkább mert folyamatosan, állandó jelleggel csörögnek a telefonok, az emberek nem értik, hogy mi történik, nem tudják, hogy mikort kapják, vagy miért maradtak ki és azt gondolom, hogy ez mindenféleképpen igazságtalan. Ez nem nemzeti, vagy politikai hovatartozás kérdése, hanem az igazságosság kérdése.

Pásztor mindent összegezve elmondta, hogy a mögöttünk álló nehéz időszakot minden jel szerint sikerrel teljesítették. Mint mondta:Nem volt egyszerű senkinek közülünk, de nem is volt más alternatíva. Hozzátette, elindult egyfajta lazítási folyamat, de ez nem lehet egy felelőtlen lazítása a mindennapoknak, mert akkor nagy a veszélye annak, hogy gyakorlatilag elkockázzuk vagy tönkretesszük mindazt, amit a vírus elleni küzdelemben az előző hetekben-hónapokban sikerült eredményként felmutatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..