home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pályafelújítás és tömegesítés az elsődleges cél
Tóth Tibor
2017.11.22.
LXXII. évf. 46. szám
Pályafelújítás és tömegesítés az elsődleges cél

Az 1882-ben alakult Zentai Atlétikai Klub újabb sikeres idényen van túl.

A Tisza menti egyesület versenyzői több érmet nyertek a legrangosabb megmérettetéseken, így öregbítve a patinás klub hírnevét. Január elejétől új vezetőség, Lálity Zsolt elnökkel az élen, irányítja az egyesületet, mely több megvalósításra váró feladatot tűzött ki maga elé az elkövetkező négy évre.

Elsődleges feladatként az atlétikai pálya felújítását nevezték meg, melyre nagy szükség mutatkozik.

— A pályafelújítást a városi önkormányzat és a Szerb Atlétikai Szövetség közös projektumként hajtaná végre — mondta Lálity Zsolt, a Zentai Atlétikai Klub (ZAK) elnöke. — A zentai önkormányzatban és az atlétikai szövetségben február elején tett látogatásunk alkalmával mindkét fél megerősített bennünket abban, hogy a pályánk felújítására néhány éven belül sor kerülhet. Ehhez azonban mindenképp növelnünk kell a versenyzők számát. Tudjuk, hogy az elvándorlási folyamat közepette ez nem lesz könnyű. Már az elnökségi ülésen felvázoltuk terveinket, melyek szerint ne csak Zentában gondolkodjunk, hanem Vajdaság ama falvaiba és városaiba is vigyük el az atlétikát, ahol nincs megfelelő pálya, és ott is népszerűsítsük a sportágat. Így elsőként Kishegyest, Felsőhegyet és Csantavért kapcsoltuk be a munkába. Kishegyesen folyamatosan nő az atléták száma, jelenleg tizenöten edzenek, és jövőre szinte biztos, hogy ez a szám húsz fölé emelkedik. Felsőhegyen kilenc fővel indultunk, most pedig ott tartunk, hogy ebből a kilencből két-három jó versenyzőt biztosan ki tudunk nevelni. Csantavérről három-négy fiatal atléta látogatja edzéseinket, és már egy versenyen is részt vettek. Úgy látszik, hogy a Csantavérrel való együttműködés kisebb nehézségekbe ütközik, hiszen azzal a fiatal hölggyel, aki a munkája mellett foglalkozott volna a gyerekekkel, nem biztos, hogy hosszú távon tervezhetünk, mert külföldről egy olyan munkaajánlatot kapott, amelyet nem valószínű, hogy visszautasít. A pályafelújításon és a versenyzők számának növelésén kívül a harmadik fő cél olyan közeget teremteni a klubban, magában a zentai központban, amely dinamikus fejlődést szavatol mindenki számára.


A Zentai Atlétikai Klub kishegyesi szakosztályának tagjai Szegedinszki Igor és Világos Györgyi edzőkkel, valamint Lálity Zsolt klubelnökkel

A ZAK-ban, talán Vajdaságban egyedüliként, atlétikai szakirányon végzett edzők foglalkoznak a versenyzőkkel. Szegedinszki Igor, Fehér Csaba és Erős Norbert külföldi egyetemeken szereztek oklevelet, viszont mindhárman hazatértek, és itthon szeretnének érvényesülni. Mellettük a kishegyesi edző, Világos Györgyi is hamarosan atlétikai szakképesítésre tesz szert.


Kishegyesi lányok zentai színekben a dobogó első három helyén (fotó: ZAK)

A klub színeiben az idén a legkisebbektől a legnagyobbakig negyvenöt versenyző állt rajthoz a különféle versenyeken.

— A sprintszámoktól kezdve az ugró- és hosszútávfutó számokon át a többpróbázókig tizenöt olyan felnőtt atlétánk van, aki rendszeresen szerez országos bajnoki helyezéseket és érmeket. Rajtuk kívül még 30-35, 10 és 19 év közötti fiatal is erősíti a klubot. Jövőre 50-60 főre tornáznánk fel az összlétszámot, három-öt év múlva pedig — ha jól dolgozunk, és Kishegyesen, Felsőhegyen, valamint Csantavéren is még többen érdeklődnek a sportág iránt — ez a szám akár a 80-at is elérheti. Újabb települések bekapcsolásán is gondolkodunk, ám ez a három külső helyszín egyelőre elegendőnek bizonyul. Nagyon kevés településnek van megfelelő pályája, így könnyen Zentára csábíthatnánk a sportolókat, ha a mi pályánk fel lenne újítva. Az edzőink helyszínre utaztatásához vagy a versenyzők Zentára szállításához azonban anyagi eszközökre van szükségünk, így egyelőre meg kell elégednünk ezzel a három külső helyszínnel — mondta Lálity.

A ZAK idei évét főleg a kishegyesi Világos Adrianna eredményei fémjelezték, aki a korosztályos országos bajnokságokon több aranyérmet szerzett vortexdobásban és gerelyhajításban, országos csúcsokat javított, sőt, a világ legjobb korosztályos eredménye is az ő nevéhez fűződik. A felnőttek mezőnyében Sóti Csilla gerelyhajításban és hétpróbában nyert érmet az országos bajnokságon, valamint a 4 x 100 méteres férfiváltó is dobogóra állhatott.

— A váltó tagjainak nagy része az egyetem mellett sportol. Jelentős bázisunk van már Szegeden, hiszen hét zentai atléta edz a dél-magyarországi városban. Mi készítjük számukra az edzéstervet, mely alapján dolgoznak, szombatonként pedig itthon vesznek részt egy közös edzésen. Adrianna és a felnőtt versenyzőink eredményein kívül ki kell emelnünk a serdülő korosztályban elért sikereket. A kishegyesi szakosztályunk tagjai, Bácsi Virág és Zórád Vanja érmet nyertek az országos serdülőbajnokságon vortexdobásban, így Adriannával kiegészülve a dobogó mindhárom fokán a zentai klub tagjai állhattak. Ugyanez volt a helyzet a tartományi bajnokságon, valamint a két zentai és a két mitrovicai versenyen is. Virág és Vanja sincs messze a korábbi, 52 méteres országos csúcstól, melyet Adrianna azóta néhány alkalommal túlszárnyalt. Virág még jövőre is a fiatalabb serdülők korosztályában fog versenyezni, a másik két lány egy korosztályt lép felfelé. A következő évben az idei eredményeinket szeretnénk felülmúlni. Az országos felnőttbajnokságon a mostani három helyett négy-öt érmet várunk, és abban is bízunk, hogy atlétáink néhány fényesebb érmet is nyernek. Adriannától a nemzetközi versenyekről is várhatunk eredményeket, ha elindulhat ezeken a viadalokon. Jövőre ugyanis ő még csak tizennégy éves lesz, viszont a korosztályos, serdülő- és ifjúsági világversenyeken csak tizenöt éves kortól lehet részt venni — mondta Szegedinszki Igor, a ZAK egyik edzője.

A szabadtéri idény megkezdése előtt néhány zentai atléta a fedett pályás versenyeken vesz majd részt, így pihenésre nem is volt idő, hiszen a 2017. évi idény lezárása után azonnal elkezdték a felkészülést a következő szezonra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..