home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Óvodai oktatás a szabályok betartásával
Tóth Lívia
2020.05.06.
LXXV. évf. 19. szám
Óvodai oktatás a szabályok betartásával

Kopasz Ildikó, a zentai Hófehérke Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója és Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja tájékoztatta az újságírókat arról, hogy milyen feltételek mellett és melyik óvoda fogadja május 11-étől a gyermekeket.

— Az oktatási és technológiai minisztérium utasításai alapján, és az előírások pontos betartásával Zentán hétfőtől az Ohrid utcai Margaréta épület nyitja meg kapuját az óvodások egy csoportja előtt. Az objektum teljes fertőtlenítése folyamatban van, az illetékesek megtesznek minden szükséges intézkedést, hogy biztosítsák a gyermekek és a dolgozók védelmét — hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Perpauer Attila.  

Kopasz Ildikó igazgató arra mutatott rá, hogy nehéz helyzet előtt állnak, de természetesen nem azért, mert ismét az óvodásokkal kell foglalkozniuk, hiszen ezt szívesen teszik.


A szerző felvétele

— A mi esetünkben gyermekekről van szó, akik még nem értik, miért kell a társaiktól másfél-két méter távolságra tartózkodniuk. Az óvónők pedig egy kicsit az anyukát helyettesítik, tehát a testi kontaktus, a közelség, a megnyugtatás nem hiányozhat a tevékenységükből. Éppen ezért a fokozatosság elve alapján próbáljuk megszervezni az elkövetkező időszakot, ami azt jelenti, hogy először a nagyobb gyermekek térhetnek vissza, mert ők már talán megértik, miért fontos a szabályok betartása. Ezért arra kértük a szülőket, hogy a bölcsődéseket és a kiscsoportosokat, akiknél a beszoktatást újra kellene kezdeni, még ne hozzák óvodába.

Utasításba kaptuk, hogy csak azokat a gyermekeket fogadhatjuk, akiknél mindkét szülő igazolja, hogy a munkavégzése nem oldható meg otthonról, valamint orvosi igazolást is kérnünk kell a gyermek esetében, mégpedig olyat, ami hét napnál nem régebbi. Az utasítás szerint telefonon kell keresni az egészségházakat és megbeszélni az orvosi vizsgálatot a gyermek részére.

A szülők nem jöhetnek be az épületbe, az érkezőket egészségügyi nővérek fogadják, lázat mérnek, intézik az adminisztratív dolgokat, és csak utána kerülhetnek be a gyermekek az óvodába. Zentán az Ohrid utcában lévő Margaréta épületet választottuk ki, mert ott tudjuk leginkább megoldani az elkülönítést, és nagy figyelmet fordítunk majd arra, hogy a csoportszobákban minél kisebb létszámban tartózkodjanak a gyerekek. A takarítószemélyzet is maximális számban dolgozik, hogy folyamatosan biztosított legyen a fertőtlenítés. A dolgozók védelmére is nagy hangsúlyt fektetünk, mert vannak olyan munkavállalóink, akik a koruk vagy a betegségük miatt jelenleg nem hívhatóak vissza dolgozni. Mivel az iskola nem indult be, továbbra is az online oktatás működik, azokat a nevelőket sem oszthatjuk be, akiknek kisgyermekük van, mert otthon kell segíteniük a tanulásban — hallottuk Kopasz Ildikó igazgatótól, aki azt is elmondta, a szülők folyamatosan érdeklődnek, és kicsit csalódottak azok, akik azt hitték, az óvoda május 11-étől a régi rend szerint működik. Egyelőre az elmondottak szerint dolgoznak, de természetesen mindent megtesznek, hogy később a kisebb gyermekeket is fogadni tudják.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..