home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Overdose, a hit és a reménység jelképe
Tóth Tibor
2009.12.16.
LXIV. évf. 50. szám
Overdose, a hit és a reménység jelképe

Mikóczy, Overdose és a virág - Szalai Attila felvételeA verhetetlen magyar csodaló 2007-ben kezdte pályafutását, s zsinórban tizenkét futamon szakította át elsőként a célszalagot. A sorozat 2009 áprilisáig tartott, amikor az észak-angliai Haydock Park-i versenyen már nem indult, mivel kide...

Mikóczy, Overdose és a virág - Szalai Attila felvétele

A verhetetlen magyar csodaló 2007-ben kezdte pályafutását, s zsinórban tizenkét futamon szakította át elsőként a célszalagot. A sorozat 2009 áprilisáig tartott, amikor az észak-angliai Haydock Park-i versenyen már nem indult, mivel kiderült, hogy begyulladt a lábszára. Előbb Franciaországba, majd az angliai Pulborough-ba szállították, s biztossá vált, hogy az egész szezont ki kell hagynia. A sajtóban különféle találgatások láttak napvilágot Overdose további sorsát illetően, ráadásul tulajdonosát, Mikóczy Zoltánt és társát egy csődbe jutott romániai üzlet kapcsán Nagyváradon letartóztatta a rendőrség.
Az elmúlt héten az alagi lóversenypályán tartott sajtóbeszélgetésen Mikóczy behatóan ismertette ügyének részleteit, s kitért Overdose jelenlegi állapotára és jövőjére is. A beszélgetés elején az újságírókat arra kérték, hogy a jövőben külön írjanak Mikóczy ügyéről és külön Overdoséról.
,,Ártatlan vagyok"
2006-ban Mikóczy két üzlettársával a romániai Élesden 1,5 millió eurót ruházott be egy húsipari vállalkozásba. 2008 folyamán a vállalkozás egyre jobban csúszott lefelé a lejtőn, 2009 januárjában pedig a termelés is megszűnt.
- Ekkor a romániai magyar ügyvezetőnk elkezdte az ott levő gépeket, berendezéseket saját zsebre értékesíteni. Mi erről egyáltalán nem tudtunk, semmiben sem egyeztetett velünk. Hogy elkendőzze és elhárítsa magáról a felelősséget, csapdába csalt bennünket. Élesdre hívott, hogy mentsük meg a meglevő gépeket, berendezéseket. Időközben kiderült, hogy a cég felszámolásra került, amiről senki sem értesített bennünket. Az egész történetben véletlenszerűen vettem részt, mert pont azon a napon én is kimentem társaimmal Romániába. Közben az ügyvezető félretájékoztatta a hatóságokat, ugyanis azt mondta a román rendőrségnek, hogy fegyvereket szállítunk - mondta Mikóczy.
A román hatóságok egy kommandós akció keretében október 21-én Nagyvárad közelében őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba vették Mikóczyékat. Azzal vádolták őket, hogy a csődbiztos engedélye nélkül akarták elvinni a felszámolás alatt álló élesdi húsfeldolgozó cégük elárverezés előtt álló gépsorait. A nagyváradi törvényszék Mikóczyt első fokon másfél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélte, majd a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság határozatát érvénytelenítette, a másfél év börtönt két év felfüggesztett börtönbüntetésre módosította. A másodfokú határozat ellen Mikóczyék fellebbeztek, s az ügy a bukaresti Legfelsőbb Bíróság elé került.
- Teljesen ártatlan vagyok az ügyben, egyáltalán nem érzem magam bűnösnek. A végsőkig küzdök az igazamért, hiszen ez az egyedüli lehetőség számomra, hogy tisztára mossam a nevem, mely ötven év alatt egyszer sem hangzott el negatív kontextusban - mondta Mikóczy.
Magyar lóként, magyar színekben
Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy elképzeléseik szerint a veretlen csodaló magyar színekben marad, és magyar lóként folytatja pályafutását.
- Overdose eddig minden akadályt átugrott, bármilyen magasra tették is számára a lécet, bármilyen nehézséggel is állították szembe. Overdose sportsikerei a világ reflektorfényébe helyezték Magyarországot. å egy ikon, egy jelkép, a hit, a reménység jelképe. Úgy gondolom, hogy ezt viszonozni illik, ezért a Nemzeti Lóverseny Kft. minden segítséget megad Overdose pályafutásának folytatását illetően - emelte ki Vajtó.
Overdose patagyulladása a vártnál gyorsabban gyógyul, de a további sikeres felépülés érdekében főleg nyugalomra van szüksége.
- Örülünk az érdeklődésnek, de a versenyló versenyre van teremtve, neki ez az életcélja. Sok ember láttán feltuningolja, felhúzza magát, a szemei vérben forognak, és futni akar. Ha többször felhozzuk az istállóból, de nem versenyeztetjük akkor megszokja, hogy lehet bliccelni, s előfordulhat, hogy amikor éppen bizonyítania kellene, akkor pont nem fog. Ez az oka annak, hogy tavaszig nem szeretnénk kamerák, fényképezőgépek elé állítani. Érzi, mikor van versenyhangulat, mikor kell a topon lennie. Látni kellett volna a csalódottságát, amikor tavaly szilveszterkor felvezettük a közönség elé, s nem futhatott. A több ezer ember üdvrivalgását látva, szemeivel szinte kérdezte, hogy most mi van, miért nem futhatok? Ha nem következik be valamilyen váratlan esemény, akkor Overdose készen fog állni a jövő évi versenyszezonra. A négyéves pej mén munkalovasához, Budinszki Barbarához - aki a napokban ünnepelte a születésnapját - és edzőjéhez, a valószínűleg Németországba szerződő Ribárszki Sándorhoz ragaszkodik leginkább, hiszen ők a ló minden rezdülését ismerik. Keressük a megoldást, hogy a ló magyar színekben futhasson tovább, és folytatódjon az a sikersorozat, amelyet ,,magyar csodaló'-ként ért el - mondta Mikóczy.
Overdose számára az lenne a legideálisabb, ha továbbra is Alagon, a megszokott környezetben, megszokott felkészítőivel készülne az idényre.
- A Dunakeszin levő speciális homokos talaj és a klíma ideális a lovak téli felkészítésére. Mindent megteszünk azért, hogy továbbra is itt készülhessen fel a versenyekre, s ne vetődjön fel a kérdés, hogy: mitől magyar ez a ló? Attól, hogy Magyarországon, s magyar szakemberekkel készül. Remélem, megtaláljuk a lehetőséget, hogy Overdose magyar lóként versenyezhessen tovább - szögezte le Vajtó.
Overdose kitűnő erőnlétnek örvend, hiszen három hónapnyi boxban töltött idő alatt a súlya sem változott. Felvezetése alkalmával alkalmunk volt megcsodálni izomzatát, kecses lépteit, tündöklő szemeit, melyben a győzni akarás fénye szikrázik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..