home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Övék volt a tér
Zséli Ágnes
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Övék volt a tér

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület és a város küldöttsége Mezőtúron járt, a gyerekeknek pedig hangszeres és énektábort rendeztek a városban.

Törökbecse és Mezőtúr 1995 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot, és a magyarországi városban a közelmúltban megtartott Miénk itt a tér című rendezvényre a vajdaságiakat is meghívták. A Szivárvány Népzenei Egyesület szervezte programban népi tánc, sportmérkőzés, kézműves-kiállítás, főzőverseny, valamint koncert is szerepelt.

A délelőtti órákban Birinyi József, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett előadóművész népi hangszereket szólaltatott meg, majd miután megnevezték a főzőverseny győztesét, a jó ebédhez Farkas Rozika és Sülyi Károly nótázott Rácz Aladár népi zenekarának kíséretében. Délután Herbály András bűvész szórakoztatta a közönséget. A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Bokréta kézimunkacsoportjának tagjai a Szabadság téri parkban kápráztatták el munkájukkal a jelenlévőket. Nagy tapsot kapott a Csalogató és a Hajdina Néptáncegyüttes, a Csutorás férfikórus, az óbecsei Molnár Kinga és Cseszák Balázs táncospár, valamint a Régijó Zenekar is. Az egész napos program társalgással, mulatozással zárult a mezőtúri Közösségi Ház nagytermében, ahol a jó muzsikáról a Kalász Zenekar gondoskodott.

Törökbecsén júliusban Csányi Zoltán zenetanár vezetésével hangszeres és énektábort szerveztek. Az egy éve létrejött Tisza menti Gyermekfilharmóniát huszonöt általános és középiskolás tehetséges gyermek alkotja, aki máris ügyesen szólaltatja meg hangszerét.

Az egyhetes rendezvényre Vajdaság különféle településeiről érkeztek részvevők, a többi közt Tóthfaluról, Völgyesről, Oromról, Hódegyházáról, Szabadkáról, Zentáról és Felsőhegyről. Céljuk az együtt muzsikáláson kívül a különféle tájegységek megismerése és a barátkozás volt. A gyerekek együtt gyakoroltak, zenéltek, énekeltek és fürödtek a Tiszában. A tanultakat a helyi idősek otthonában is bemutatták, a zárókoncertre pedig a Népkönyvtár udvarában került sor. Becsei Illés szólóénekes is fellépett, a Bánk bán című operából énekelte el a híres Hazám, hazám című áriát. Kérdésünkre, hogy mit érez a dal előadása közben, elmondta: eszébe jut a sok barát, a gyermekkora, amelyet Törökbecsén, a szülőfalujában töltött el. Később Szarajevóban, a zeneakadémián tanult, a szíve azonban — mint ahogyan ezt Erkel Ferenc operája is sugallja — a rónaságon van otthon. Rekovics Réka felsőhegyi kisleány mesemondással kápráztatta el a közönséget.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..