home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Óvatosan a jóslatokkal!
Tóth Péter
2017.12.04.
LXXII. évf. 48. szám
Óvatosan a jóslatokkal!

Az év végéhez közeledve szokás szerint azt tapasztalhatjuk, hogy elindult egy előrejelzési hullám.

Elemzőintézetek, profik és botcsinálta analitikusok próbálják megmondani, mi vár ránk a jövőben. Utólag visszatekintve azonban a meghatározó jóslatok nagy többsége nem vált valóra. Ezért aktuális a szállóige, hogy jósolni nehéz, különösen, ha a jövőről van szó. Gyakran idézik ezt a mondást, mely némelyek szerint Mark Twain, más források alapján viszont Niels Bohr szájából hangzott el.

Mindig is nehéz volt megjósolni, mi az, ami a jövőben meghatározza majd az életünket. Még Erzsébet királynő is megkérdezte a sokat emlegetett brit tudósoktól, hogyan lehetséges, hogy senki sem látta, mi fenyeget 2008-ban, amikor a legutóbbi gazdasági válság elkezdődött. Pedig ahogyan az 1873—1874. vagy az 1929—1933. évi gazdasági válság, úgy a 2008. évi sem volt előzmények nélküli. Lehetett volna látni, hova vezet a „laza” hitelezés. A ciklikusság jegyében ezeket az időszakokat a fellendülés előzte meg, melyet valamilyen módon szabályozni kellett volna, kordában kellett volna tartani, ami nem történt meg. Most sem tudni, hol is tartunk pontosan.

A jelenleg tapasztalható fellendülés lehet, hogy még mindig a válság része, és a neheze még csak most következik. De az is lehet, hogy ahol most vagyunk — utólag fog kiderülni —, az éppen egy jólétet hozó konjunktúraciklus kezdete. Az ember valamilyen furcsa, veleszületett hajlama szerint leginkább a negatív hírekre figyel fel. Amikor a helyi rádióállomás honlapján megjelent a hír, hogy a fizetőkapu kiépítése miatt lezárták az autópálya topolyai le- és feljáróját, a közösségi oldalon sokan hozzászóltak, többnyire nemtetszésüket fejezték ki, kritizálták a helyzetet. Amikor viszont az volt a hír, hogy megnyitották, senki sem kommentálta.

Az előrejelzésekkel foglalkozó tudományos kutatások alapján érdekes következtetésekre juthatunk. Philip Tetlock politikai szakértő például több száz politikai elemző több tízezer előrejelzését vizsgálta meg. Arra a meglepő eredményre jutott, hogy a jóslatok alig jobbak a véletlenszerű találgatásnál. A legismertebb szakemberek előrejelzései is gyakran tévedésnek bizonyulnak, elég csak a részvények árfolyamának alakulására gondolnunk. Egyébként pedig ha volnának biztos tippek, mindenki rájuk tenne. A pszichológiai kutatások alapján az ember a saját érzelmeinek és viselkedésének előrejelzésében is csak megbízhatatlan jóslatokat tud megfogalmazni.

Sokan jövendölik most a technológiai fejlődés kapcsán az okosvárosok, önvezető autók gyors térhódítását. Ez jó eséllyel így is lesz, viszont a technológiai haladásra vonatkozólag is gyakoriak a téves jóslatok. Az 1980-as években például szinte senki sem számolt az internet elterjedésével, pedig a világháló immár meghatározó része az életünknek. A golyóstoll, a gyufa, a dinamó, a helikopter, a léghajó vagy a memóriával felszerelt számítógép pedig mind-mind olyan magyar találmány, amelyet nem láttak előre, illetve megjelenésekor sem tulajdonítottak neki akkora jelentőséget, mint amivé vált.

Annak idején igazi szaktekintélyek tartották haszontalan butaságnak például a telefont vagy a televíziót. A 20th Century Fox egyik alapítója, Daryl Zanuck azt mondta, hogy az emberek nagyon gyorsan meg fogják unni, hogy egy dobozt nézzenek egész este. Paul Nipkow Németországban már 1884-ben feltalálta a képfelbontás elvét, viszont az első, nagy távolságra vezetéken továbbított televíziós adásra csak 1926-ban került sor London és Glasgow között. Egy magyar kutató, Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik az elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása. 1924-ben jött rá a megoldásra, 1926-ban szabadalmaztatta, és 1928-ban a Radio Corporation of America vásárolta meg. Azóta nem hogy meguntuk volna, de egyre többen tévézünk.

A történelmi tapasztalatok szerint tehát a magyar találmányok döntően meghatározták azt a jövőt, amely ma már a múltunk. Ha mégis jóslatokba bocsátkoznánk, akkor ez jó eséllyel a jövőben is folytatódik...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..