home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Outernet, avagy világháló ingyen
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám
Outernet, avagy világháló ingyen

A világ bármely pontján elérhető és a cenzúra minden formáját nélkülöző ingyenes internet, pontosabban outernet kiépítését tervezik — Immár kínai nyelven is elérhető a LinkedIn, a munkakapcsolatok építésére specializálódott közösségi portál — 2010 után az idén ismét kezdetét vette a Red Bull Air Race legújabb szezonja — Akár a globális felmelegedés nélkül is eltűnhet az Antarktisz nyugati térségének gigantikus gleccsere

Internet a világon mindenki számára

A világ bármely pontján elérhető és a cenzúra minden formáját nélkülöző ingyenes internet, pontosabban outernet kiépítését tervezi a New York-i székhelyű Media Development Investment Fund nonprofit szervezet. Több száz olyan, kocka formájú kisműhold megépítését és üzembe helyezését tervezi, amely az égen hálózatot alkotva bárki számára hozzáférhetővé tenné azokat az internetes adatokat, amelyeket a több száz földi állomásról küldenének fel. A tervek szerint a felhasználók mobiltelefonjuk vagy számítógépük segítségével csatlakozhatnak az egyirányú kommunikációt lehetővé tevő globális hálózathoz. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a szervezetnek pontosan mennyi pénzt sikerült összegyűjtenie a projektumra, de annyi biztos, hogy a tervezett hálózat kiépítése nem olcsó. Egy-egy ilyen műhold megépítése és üzembe helyezése száz- és háromszázezer dollár között mozog. Ha a szervezet tartja magát az előzetes tervekhez, akkor az első műholdakat már a következő nyáron üzembe kell helyeznie.

LinkedIn kínai változatban

Immár kínai nyelven is elérhető a LinkedIn, a munkakapcsolatok építésére specializálódott közösségi portál. Az ázsiai országban uralkodó cenzúra miatt az oldalnak igazodnia kell a „helyi sajátosságokhoz”. A honlapon a tagok által közzétett újságcikkeket, információkat cenzúrázni fogják, így nem lesz lehetőség nagyobb létszámú csevegőszobák kialakítására, és a különféle aktivisták regisztrációját is bizonyosan ellehetetlenítik majd. A kínai kormány által elvárt „helyi sajátosságok” miatt korábban már több külföldi nagyvállalat, például a Google, a Yahoo vagy a Facebook is a kínai piacról való távolmaradást választotta. A LinkedIn ennek ellenére nem kívánja megfosztani a kínai lakosságot a portál nyújtotta előnyöktől, a cenzúrát pedig „csak akkor és abban a mértékben alkalmazza, ahogyan arra szükség lesz”.

Red Bull Air Race

2010 után az idén ismét kezdetét vette a Red Bull Air Race legújabb szezonja. A nyolc állomásból álló versenysorozaton tizenkét pilóta vesz részt, köztük Besenyei Péter is. A magyar versenyzőn kívül osztrák, brit, amerikai, német, francia, kanadai, cseh és japán repülősök szerepelnek a megmérettetésen. Az első futamot 2014. február 28-a és március 1-je között rendezték meg Abu-Dzabiban. A versenyt Paul Bonhomme brit pilóta nyerte, a második helyen az osztrák Hannes Arch, a harmadikon pedig a kanadai Pete McLeod végzett. A magyar pilótának sajnos nem sikerült valami fényesen az első verseny. Besenyei Péter a tizedik helyezést szerezte meg.

Elolvad az Antarktisz óriásgleccsere

Akár a globális felmelegedés nélkül is eltűnhet az Antarktisz nyugati térségének gigantikus gleccsere. A 160 000 négyzetkilométer kiterjedésű gleccser 8000 évvel ezelőtt hasonló gyorsasággal olvadt évtizedeken, talán évszázadokon át, mint manapság. Mike Bentley, a Durhami Egyetem geológusa szerint most is olyan folyamat játszódik le, mint régen, s ez akár évtizedeken át folytatódhat is. A legújabb kutatások szerint azzal kell számolnunk, hogy a gleccser éves jégvesztesége 100 milliárd tonnára is nőhet, ebből pedig a tengerszint 3,5 millimétertől akár egy centiméterig is terjedő emelkedése következhet. Ez az olvadó, hatalmas gleccser egyébként több vizet juttat a tengerekbe, mint a Rajna, az óceáni vízszint emelkedésének legjelentősebb előidézője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..